Belgų teismas skyrė lygtinę bausmę vyrui, teikusiam pagalbą rengiant išpuolius Paryžiuje | Diena.lt

BELGŲ TEISMAS SKYRĖ LYGTINĘ BAUSMĘ VYRUI, TEIKUSIAM PAGALBĄ RENGIANT IŠPUOLIUS PARYŽIUJE

Belgijos teismas ketvirtadienį skyrė trejų metų lygtinę bausmę Abidui Aberkane'ui (Abidui Aberkanui), nuteistam už pagalbą vieninteliam gyvam likusiam 2015 metų lapkričio išpuolių Paryžiuje vykdytojui Salahui Abdeslamui.

Sprendimas priimtas kitą dieną po to, kai prancūzų teismas 32 metų marokiečių kilmės Prancūzijos piliečiui S. Abdeslamui skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmę be teisės būti paleistam anksčiau.

S. Abdeslamas buvo vienintelis gyvas likęs džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kuopelės, koncertų rūmuose „Bataclan“ ir kitose Paryžiaus vietose prieš septynerius metus surengusios teroro ataką, per kurią žuvo 130 žmonių, narys.

Po Paryžiaus atakų vyriškis išvyko į Briuselį.

Belgijoje buvo teisiami 14 asmenų, kaltintų teikus pagalbą 2015 metų išpuolius Paryžiuje rengusiai kuopelei. Vienas iš jų – A. Aberkane'as – buvo kaltinamas slėpęs S. Abdeslamą savo motinos namuose paskutinėmis dienomis iki jo suėmimo.

A. Aberkane'as, S. Abdeslamo pusbrolis, buvo vienas iš dviejų kaltinamųjų, sulaukusių lygtinės laisvės atėmimo bausmės.

Abdoullah Courkzine'ui (Abdulai Kurkzinui), kuris po išpuolių padėjo vienam iš užpuolikų pabėgti iš Sen Deni priemiesčio į šiaurę nuo Paryžiaus, skirta pustrečių metų lygtinė bausmė.

Lazezas Abraimi (Lazezas Abraimis) už grotų turės praleisti 35 paras už prekybą ginklais.

Pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė skirta Soufienui al Aroubui (Sufijenui Arubui). Šis vyriškis yra Ahmedo Dahmani (Ahmedo Dahmanio), kuriam Paryžiaus teismas skyrė 30 metų laisvės atėmimo bausmę ir kuris yra sulaikytas Turkijoje, draugas ir logistinis pagalbininkas.

Keturi iš kaltinamųjų buvo išteisinti, vienam buvo skirta viešųjų darbų o dar trims buvo atidėtas nuosprendžio paskelbimas.

Du kaltinamieji buvo teisiami už akių, nes manoma, kad jie žuvo kovodami grupuotės IS pusėje Sirijoje arba Irake.

Belgijoje jie jau buvo nuteisti už terorizmą, ir šiame teismo procese jiems nebuvo skirta papildoma bausmė.

Belgų teisėjai buvo atsargūs ir atmetė keletą prokurorų keltų bylos elementų, nes šis teismo procesas laikomas šalutiniu po pagrindinio teismo Paryžiuje.

Prancūzų teismas po 10 mėnesių trukusių posėdžių trečiadienį paskelbė nuosprendį byloje dėl didžiausių taikos metų žiaurumų per pastarųjų laikų Prancūzijos istoriją.

Šioje byloje figūravo iš viso 20 žmonių, kaltintų prisidėjus prie išpuolių Paryžiuje.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS