A. Blinkenas Tokijuje pareiškė užuojautą dėl Sh. Abe mirties | Diena.lt

A. BLINKENAS TOKIJUJE PAREIŠKĖ UŽUOJAUTĄ DĖL SH. ABE MIRTIES

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį asmeniškai nuvyko į Tokiją pareikšti užuojautos dėl buvusio ministro pirmininko Shinzo Abe (Šindzo Abės), artimo Jungtinių Valstijų sąjungininko, nužudymo.

JAV diplomatijos vadovas atvyko iš anksto neskelbto vizito Tokijuje ir pirmiausia nuvyko į Jungtinių Valstijų ambasadą, kur su darbuotojais pagerbė Sh. Abe atminimą tylos minute, sakė vienas Valstybės departamento pareigūnas.

Prieš grįždamas namo A. Blinkenas susitiko su japonų premjeru Fumio Kishida (Fumiju Kišida) išreikšti jam užuojautos dėl Sh. Abe mirties.

A. Blinkenas sakė, kad atvyko į Japonijos sostinę, nes „esame draugai, o kai vienam draugui skauda, pasirodo kitas draugas“.

Po susitikimo su ministru pirmininku F. Kishida jis pareiškė, jog Sh. Abe „padarė daugiau nei bet kas kitas, kad Jungtinių Valstijų ir Japonijos santykiai pakiltų į naujas aukštumas“.

„Padarysime viską, ką galime, kad padėtume savo draugams pakelti šios netekties naštą“, – sakė jis ir pavadino Sh. Abe „žmogumi, turėjusiu viziją ir gebėjusiu ją įgyvendinti“.

A. Blinkenas pranešė, kad įteikė F. Kishidai JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) laiškus, skirtus Sh. Abe šeimai.

Sh. Abe, ilgiausiai dirbęs Japonijos ministras pirmininkas, palaikęs tvirtus gynybos ir politinius ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, penktadienį buvo nušautas per rinkimų kampanijos renginį per itin retą ginkluotą nusikaltimą vienoje iš saugiausių pasaulio šalių.

JAV prezidentas J. Bidenas kiek anksčiau nuvyko į Japonijos ambasadoriaus rezidenciją Vašingtone pasirašyti užuojautų knygoje.

Tuo metu Pietryčių Azijoje viešėjęs A. Blinkenas nutarė sustoti Tokijuje.

Per jo vizitą Tailande sekmadienį šios šalies užsienio reikalų ministras Donas Pramudwinai (Donas Pramudvinajas) derybas su A. Blinkenu pradėjo tylos minute Sh. Abe pagerbti.

„Manau, kad visi vis dar yra sukrėsti dėl jo nužudymo, sukrėsti jo šeimos, draugų ir pasaulio netekties“, – sakė A. Blinkenas savo kolegai iš Tailando.

„Žinau, kad tai giliai jaučiama visame regione ir visame pasaulyje“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS