Brazilijoje nuo COVID-19 mirė žinomas indėnų vadas | Diena.lt

BRAZILIJOJE NUO COVID-19 MIRĖ ŽINOMAS INDĖNŲ VADAS

Vienas iš pagrindinių Brazilijos indėnų lyderių Aritana Yawalapiti (Aritana Javalapitis) trečiadienį mirė nuo COVID-19 sukeltų kvėpavimo sistemos komplikacijų, pranešė jo sūnėnas.

71 metų Aritana Yawalapiti, Amazonijoje gyvenančios javalapičių tautelės vadas buvo žinomas kaip kovotojas už indėnų teises ir pasaulio didžiausius atogrąžų miškus.

„Jis buvo didis kovos už savo tautos kultūros išsaugojimą ir perteikimą ateities kartoms, taip pat nenuilstamas kovos su miškų naikinimo padariniais aktyvistas“, – sakoma vado šeimos pranešime.

Naujojo koronaviruso infekcija Aritanai, gyvenusiam savo kaime Singu indėnų rezervacijoje, buvo diagnozuota maždaug prieš dvi savaites, kai jam pasunkėjo kvėpavimas.

Aritana mirė intensyviosios terapijos skyriuje vienoje Gojanijos miesto ligoninėje.

Jis anksčiau rinko lėšas, kad padėtų autochtonų bendruomenėms atlaikyti pandemijos padarinius.

COVID-19 itin skaudžiai smogė šio regiono indėnų bendrijoms, ir anksčiau nukentėdavusioms nuo įvežtinių ligų.

Brazilijoje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 22 tūkst. indėnų, iš jų mažiausiai 633 mirė, nurod Brazilijos autochtonų asociacija.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ieva

Kiek dar matysime "indėnai", kai rašoma apie autochtonus ir vietines tautas? Ne "bendrijos" ir ne "indėnai", o autochtonų bendruomenės. Išsigydykit savo inkultūracijas ir sovietines socializacijas, gėda turėtų būti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS