Britų premjeras: vaikų darželio apšaudymas Rytų Ukrainoje gali tapti pretekstu Rusijai | Diena.lt

BRITŲ PREMJERAS: VAIKŲ DARŽELIO APŠAUDYMAS RYTŲ UKRAINOJE GALI TAPTI PRETEKSTU RUSIJAI

Vaikų darželio apšaudymas separatistinio konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje yra inscenizuota ataka, kuria siekiama sukurti pretekstą Rusijos kariuomenei įsiveržti į šalį, ketvirtadienį pareiškė Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

„Vaikų darželis buvo apšaudytas per, kaip mums žinoma, operaciją su svetima vėliava, skirta diskredituoti ukrainiečius, sukurti pretekstą, suklastotą provokaciją Rusijos veiksmams“, – Britanijos žiniasklaidai sakė premjeras.

Ukraina ir Rusijos remiami separatistai rytinėje Luhansko srityje ketvirtadienį apsikeitė kaltinimais dėl kautynių eskalavimo, JAV pareiškus, kad Maskva ieško preteksto įsiveržti į kaimyninę šalį.

Kijevas su prorusiškais separatistais šalies rytuose kariauja nuo 2014 metų, o šis konfliktas pareikalavo jau daugiau nei 13 tūkst. gyvybių. Tačiau naujausi pranešimai apie intensyvesnius karinius veiksmus didina nerimą, kad Rusiją galėtų griebtis intervencijos.

Vaikų darželis buvo apšaudytas per, kaip mums žinoma, operaciją su svetima vėliava, skirta diskredituoti ukrainiečius, sukurti pretekstą, suklastotą provokaciją Rusijos veiksmams.

Ukrainiečių kariuomenės vadavietė rytuose pareiškė, kad Maskvos palaikomos pajėgos „su ypatingu cinizmu“ apšaudė iš sunkiosios artilerijos Stanycia Luhanskos kaimą.

„Sviediniai pataikė į vaikų darželį, – nurodė vadavietė. – Preliminariais duomenimis, buvo sužeisti du civiliai gyventojai. Taip pat buvo apgadinta viešoji infrastruktūra. Pusė gyvenvietės liko be elektros energijos.“

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba neužsiminė apie jokius sužeistuosius, tačiau pasmerkė įtariamą apšaudymą.

„Raginame visus partnerius skubiai pasmerkti šį šiurkštų Minsko susitarimų pažeidimą, kurį Rusija įvykdė esant ir taip įtemptai saugumo situacijai“, – nurodė ministras, turėdamas omenyje 2014 metais sudarytą tarptautinį sutartį, skirtą nutraukti karą.

Tuo metu rusų naujienų agentūros pranešė, kad separatistų pajėgos Luhanske pareiškė, jog Ukraina suintensyvino karinius veiksmus.

„Per pastarąją parą padėtis ties kontaktinę linija labai paaštrėjo“, – žurnalistams sakė „Lugansko liaudies respublika“ pasiskelbusio separatistų darinio pajėgų vadas Janas Leščenka.

„Priešas, vykdydamas tiesioginius Kijevo karinės ir politinės vadovybės nurodymus, bando eskaluoti konfliktą“, – pridūrė jis.

Ukraina ir ją remiančios Vakarų valstybės teigia, kad Rusija prie kaimyninės šalies sienų dislokavo didžiules pajėgas, kurių užtektų potencialiai invazijai. Tuo metu JAV žvalgybos tarnybos apkaltino Maskvą planais surežisuoti žiaurumus ir tokiu būdu sukurti pretekstą įsiveržimui.

NATO duomenimis, pasienyje sutelkta daugiau kaip 100 tūkst. Rusijos karių. Tačiau Maskva tvirtina siekianti diplomatinėmis priemonėmis išspręsti savo saugumo problemas ir sumažinti Vakarų įtaką Rytų Europoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

alio

Nepezėkit, skaitom pasaulinę žiniasklaidą, skiriasi kaip diena ir naktis nuo mūsų konslibų durnių laivo dviračio "žyyynių".

tai kodėl nerodo euro žinios tokių dalykų,tegu transliuoja kaip ukrainiečiai žudo ukrainiečius,ato skleidžiamosžinios neatitinka tikrovės,pastoviai žudomi tie prorusiškieji kariai jų gyvenvietės žmonės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS