D. Trumpas perspėja dėl laukiančios sunkiausios COVID-19 savaitės: bus daug mirčių | Diena.lt

D. TRUMPAS PERSPĖJA DĖL LAUKIANČIOS SUNKIAUSIOS COVID-19 SAVAITĖS: BUS DAUG MIRČIŲ

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) perspėjo amerikiečius rengtis „labai siaubingam“ mirties nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų skaičiui artimiausiomis dienomis, o britų karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) sekmadienį turi pasakyti retą kalbą, kuria sieks sutelkti pandemijos smarkiai veikiamą Jungtinę Karalystę.

Tuo metu mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius visame pasaulyje viršijo 60 tūkst.; Europa išlieka labiausiai pandemijos veikiamu regionu. Maždaug pusė visos žmonijos toliau gyvena vienokio ar kitokio karantino sąlygomis.

Šiuo metu pasaulyje patvirtinta daugiau kaip 1,2 mln. užsikrėtimo Kinijoje praėjusių metų pabaigoje atsiradusiu koronavirusu atvejų, o maždaug 65 tūkst. žmonių mirė, rodo Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto skaičiai.

D. Trumpas sakė, kad Jungtinėse Valstijose prasideda „laikas, kuris bus labai siaubingas“, su „tam tikrais labai blogais skaičiais“.

„Tai turbūt bus sunkiausia savaitė, – sakė jis Baltuosiuose rūmuose. – Bus daug mirčių.“

Tuo pačiu metu prezidentas pabrėžė, kad šalis, kur užsikrėtimo atvejų skaičius viršijo 300 tūkst., negali būti uždaryta amžinai.

„Mažinimo (priemonės) tikrai veikia, bet, vėlgi, mes nenaikinsime savo šalies, – sakė jis. – Kartojau tai nuo pradžių: vaistas negali būti blogesnis už problemą.“

Europoje nuo COVID-19 mirė daugiau kaip 45 tūkst. žmonių. JK paskelbė naują rekordinį mirties atvejų vienos paros skaičių, kuris bendrą koronaviruso aukų skaičių šalyje padidino iki 4,3 tūkstančio. Užsikrėtimo atvejų JK yra beveik 42 000.

Karalienė Elizabeth II sekmadienį paskelbs ypatingąjį kreipimąsi į Jungtinės Karalystės ir Tautų Sandraugos žmones dėl koronaviruso pandemijos, penktadienį pranešė Bakingamo rūmai.

Kalboje monarchė turi paraginti žmones stoti prieš koronaviruso iššūkį, be to, asmeniškai padėkos kovos su pandemija fronto linijoje esantiems sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams.

„Tikiuosi, kad tolesniais metais visi galės didžiuotis tuo, kaip jie reagavo į šį iššūkį“, – pasakys karalienė, kurios kalbos ištraukos buvo paskelbtos šeštadienį.

Pandemija smarkiai veikia pasaulio ekonomiką, labai kenčia verslas, žmonės priversti likti namie, kad padėtų stabdyti viruso plitimą.

Vyriausybės parengė didžiules, beprecedentes ekonomikos skatinimo programas, bet ekonomistai perspėja, kad krizė galėtų padidinti skurdą milijonams žmonių netekus darbo.

Neturtingos ekonomikos, tokios kaip Irakas, laikosi sunkiai, labdaros organizacijos ir savanoriai rengiasi tiekti maistą neturtingiesiems.

„Tai pavojingiau už „Daesh“, – sakė irakiečių savanoris Mustafa Issa (Mustafa Isa), paminėdamas džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS), kuri 2014 metais buvo užėmusi trečdalį šalies teritorijos.

Italijoje padėtis keičiasi?

Vatikane popiežius Pranciškus turi surengti Verbų sekmadienio mišių tiesioginę transliaciją internetu. Šv. Petro aikštė šia proga paprastai būna sausakimša tikinčiųjų, bet šiemet ji dėl koronaviruso stabdymo priemonių bus tuščia.

Tačiau savaitgalį buvo tam tikrų padrąsinančių naujienų iš Europos.

Labiausiai pandemijos paveikta Italija džiaugėsi pirmą kartą sumažėjus pacientų, kuriems reikalinga intensyvioji slauga, skaičiui: nuo 4 068 penktadienį iki 3 994 šeštadienį.

Net kai kurie atsargiausi Italijos sveikatos apsaugos pareigūnai šiuos skaičius vadina įrodymu, kad padėtis dėl daugiausiai aukų šalyje nuo Antrojo pasaulinio karo pareikalavusios nelaimės galbūt keičiasi.

„Tai labai svarbus duomenų taškas“, – sakė Civilinės saugos tarnybos vadovas Angelo Borrelli (Andželas Borelis). Jis pridūrė, kad tai „leidžia mūsų ligoninėms atsikvėpti“.

Kasdienis naujų užsikrėtimo atvejų skaičius Italijoje taip pat sumažėjo.

Šeštadienį Italija pranešė apie 681 naują mirties atvejį; kiek daugiau nei prieš savaitę, piko metu, šis skaičius būdavo beveik tūkstantis.

Ispanijoje, kur taikomos labai griežtos karantino sąlygos, mirties atvejų skaičius mažėjo antra diena iš eilės – per parą šalyje mirė 809 žmonės.

Bendras mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius Ispanijoje dabar yra 11 947 – mažesnis tik už Italijos aukų skaičių.

Nors naujų užsikrėtimo atvejų paros skaičiai taip pat mažėja, Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) paskelbė, kad karantinas šalyje pratęsiamas iki balandžio 25-osios.

Lauko ligoninėje, įrengtoje viename Madrido suvažiavimų centre, darbuotojai ploja kaskart, kai tik išrašomas pakankamai atsigavęs pacientas.

Vienas jų yra 59 metų statybininkas Eduardo Lopezas (Eduardas Lopesas), dešimtuku įvertinęs medikus, kurie juo rūpinosi „švelniai ir su didele žmogiškumo doze.“

„Mums jūsų reikia“

JAV protrūkio epicentru tapusi Niujorko valstija užregistravo rekordiškai daug – 630 mirties atvejų – per parą, ir gubernatorius Andrew Cuomo (Endrius Kuomas) perspėjo, kad blogiausia dar laukia. Iš viso valstijoje užregistruoti 3 565 mirties atvejai.

A. Cuomo taip pat perspėjo, jog ir taip smarkiai apkrautos ligoninės nėra pasirengusios.

Niujorko miestas paprašė licencijuotų medikų savanoriškai padėti kovoti su COVID-19.

„Visi, kurie dar nedalyvaujate šioje kovoje: mums jūsų reikia“, – sakė meras Billas de Blasio (Bilas de Blasijas).

D. Trumpas sakė, kad 1 tūkst. kariškių, daugiausia gydytojų ir slaugytojų, bus dislokuota padėti šiam miestui, kurį jis pavadino „karščiausiu iš visų karštųjų taškų“.

Keičiasi pozicija dėl kaukių

Kelios Vakarų valstybės, tarp jų JAV, Vokietija ir Prancūzija, pastarosiomis dienomis skatino viešose vietose naudoti kaukes, nors anksčiau sakydavo, kad veidus reikia dengti tik viruso nešiotojams.

Šis pozicijos pasikeitimas papiktino ir suglumino kai kuriuos piliečius ir išprovokavo internete patarimų, kaip patiems pasigaminti kaukių, bangą.

Patarimas viešose vietose būti su kaukėmis skelbiamas kai kuriems tyrimams parodžius, kad naujasis koronavirusas gali būti platinamas kalbant ir kvėpuojant, ne tik kosint ar čiaudint.

Kaip sakė JAV pareigūnai, paprastos, namie pasigamintos kaukės ar ant veido užtraukto šaliko nešiojimas galėtų padėti mažinti smarkiai augantį užsikrėtimo atvejų skaičių.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) peržiūri savo gaires, bet yra sakiusi, jog nerimauja, kad kaukės galėtų kelti „apgaulingą saugumo jausmą“, kuris skatintų žmones nebe taip rūpintis plautis rankas ir išlaikyti socialinį atstumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS