D. Trumpas turi prisistatyti į kalėjimą Džordžijoje dėl kaltinimų reketu | Diena.lt

D. TRUMPAS TURI PRISISTATYTI Į KALĖJIMĄ DŽORDŽIJOJE DĖL KALTINIMŲ REKETU

  • 0

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį turi prisistatyti Džordžijos valstijos institucijoms dėl kaltinimų siekus panaikinti 2020-ųjų šalies prezidento rinkimų rezultatus šioje valstijoje.

Tikimasi, kad šio sulaikymo proceso metu policija pirmą kartą JAV istorijoje į savo archyvus įtrauks kurio nors prezidento portretinę nuotrauką.

D. Trumpo pasirodymas kalėjime seka Milvokyje, Viskonsino valstijoje, įvykusius debatus, kuriuose dalyvavo jo pagrindiniai varžovai dėl respublikonų nominacijos 2024-ųjų prezidento rinkimuose. Nepaisant vis didėjančių teisinių problemų, savo partijos varžybose jis išlieka pagrindiniu kandidatu.

Tikimasi, kad buvusio šalies lyderio viešnagė Džordžijos valstijoje, nors ir trumpa, bent jau laikinai atitrauks dėmesį nuo jo oponentų po debatų, kuriuose jis pats nedalyvavo, o kiti kandidatai stengėsi tuo pasinaudoti, kad pagerintų savo perspektyvas.

Ši Fultono apygardos byla yra ketvirtoji baudžiamoji byla prieš D. Trumpą nuo kovo, kai jis tapo pirmuoju buvusiu prezidentu JAV istorijoje, kuriam buvo pateikti kaltinimai.

Nuo to laiko jam buvo pateikti federaliniai kaltinimai Floridoje ir Vašingtone, o šį mėnesį Atlantoje D. Trumpui kartu su 18 kitų asmenų, įskaitant jo buvusį Baltųjų rūmų personalo vadovą Marką Meadowsą (Marką Medousą) ir buvusį Niujorko merą Rudy Giuliani (Rudį Džulianį), pateikti kaltinimai dėl reketavimo, kuris paprastai siejamas su gaujų nariais ir organizuotu nusikalstamumu.

Dėl šių baudžiamųjų bylų įvyko daugybė sulaikymo procedūrų ir kaltinamųjų aktų perskaitymų, o D. Trumpas, prieš grįždamas į rinkimų kampanijos turą, trumpai pasirodė teisme.

Jo kampanijos komanda pasinaudojo šiomis didelio dėmesio sulaukusiomis akistatomis su teisėtvarkos institucijomis, kad sutrauktų lėšų iš rėmėjų. D. Trumpo padėjėjai kaltinimus apibūdina kaip politiškai motyvuotų pastangų pakenkti jo perrinkimo galimybėms dalį.

Visgi D. Trumpo pasirodymas Atlantoje skirsis nuo ankstesnių atvejų – čia jis turės atvykti į kalėjimą, tačiau kol kas be lydinčio teismo posėdžio.

Skirtingai nei kituose miestuose, kuriuose nebuvo reikalaujama, kad jis pozuotų portretinei sulaikymo nuotraukai, Fultono apygardos pareigūnai teigė, kad tikisi, jog buvęs prezidentas bus nufotografuotas kaip ir bet kuris kitas teisiamasis.

„Kol niekas man nepasakys kitaip, mes laikysimės įprastos praktikos, todėl nesvarbu, koks jūsų statusas, mes turėsime nuotrauką“, – anksčiau šį mėnesį spaudos konferencijoje sakė Fultono apygardos šerifas Patrickas Labatas (Patrikas Labatas).

Apygardos prokurorė Fani Willis (Fani Vilis) visiems kaltinamiesiems davė laiko iki penktadienio popietės prisiduoti į pagrindinį Fultono apygardos kalėjimą.

D. Trumpas ne kartą neigė bet kokius nusižengimus. Šią savaitę socialiniame tinkle jis pareiškė, kad yra persekiojamas už tai, ką, rašydamas vien didžiosiomis raidėmis, pavadino tobulu telefono skambučiu, per kurį paprašė respublikonų valstybės sekretoriaus Brado Raffenspergerio (Bredo Rafenspergerio) padėti jam gauti pakankamai balsų, kad pavyktų panaikinti pralaimėjimą Džordžijoje demokratui Joe Bidenui (Džo Baidenui).

Tikimasi, kad D. Trumpas prisistatys į Fultono apygardos kalėjimą, kuris jau seniai yra probleminė įstaiga. Praėjusį mėnesį Teisingumo departamentas pradėjo pilietinių teisių tyrimą dėl prastų kalinimo sąlygų, paminėdamas nešvarias kameras, smurtą ir praėjusiais metais kalėjimo psichiatrijos skyriuje rasto vabzdžiais aplipusio vyro mirtį. Per pastarąjį mėnesį Fultono apygardos kalinimo įstaigoje mirė trys žmonės.

Tačiau nesitikima, kad D. Trumpas ten praleis daug laiko.

Jo teisininkai ir prokurorai jau susitarė dėl 200 tūkst. JAV dolerių (183 tūkst. eurų) užstato ir sąlygų, įskaitant draudimą buvusiam prezidentui bauginti kitus kaltinamuosius, liudytojus ar nukentėjusiuosius šioje byloje, taip pat ir socialiniuose tinkluose.

Kaltinamiesiems atvykus į kalėjimą, jie paprastai praeina saugumo patikros punktą ir tik po to registruojasi vestibiulyje. Atliekant sulaikymo procedūrą kaltinamieji paprastai nufotografuojami, iš jų paimami pirštų atspaudai ir prašoma pateikti tam tikrą asmeninę informaciją. Kadangi D. Trumpo užstatas jau nustatytas, jis bus paleistas, kai tik bus baigtas šis procesas.

Priešingai nei kitose jurisdikcijose, Fultono apygardoje kaltinimų pateikimas, kaltinamajam pirmą kartą atvykstant į teismą, paprastai vyksta ne tą pačią dieną, kai kaltinamasis prisiduoda į kalėjimą ir baigia sulaikymo procedūrą.

Tai reiškia, kad D. Trumpui artimiausiomis savaitėmis gali tekti vėl vykti į Džordžiją, nors Fultono apygardos šerifo biuras teigė, kad kai kurie kaltinamieji aktai šioje byloje teisėjui leidus gali būti perskaityti virtualiai, arba teisėjas gali nukelti kaltinimo dokumento perskaitymą D. Trumpui.

Kai šis galiausiai pasirodys teisme, visuomenė taip pat greičiausiai pamatys daug daugiau proceso eigos nei anksčiau. Džordžijos teismai paprastai leidžia fotografuoti ir filmuoti bylos nagrinėjimą, priešingai nei federaliniame teisme ir Niujorke, kur spaudos prieiga griežtai kontroliuojama.

Tik Manhatane fotografams buvo leista trumpam užfiksuoti D. Trumpą, kol jis sėdėjo liudytojų tribūnoje. Federaliniuose teismuose paprastai draudžiama fotografuoti, įrašinėti ir naudoti bet kokią elektroniką.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS