Danų išradėjui už pabėgimą iš kalėjimo skirta 19 mėnesių laisvės atėmimo bausmė | Diena.lt

DANŲ IŠRADĖJUI UŽ PABĖGIMĄ IŠ KALĖJIMO SKIRTA 19 MĖNESIŲ LAISVĖS ATĖMIMO BAUSMĖ

Už švedų žurnalistės nužudymą nuteistam danų išradėjui Peteriui Madsenui (Pėteriui Madsenui) antradienį teismas skyrė metų ir septynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę už bandymą pabėgti iš kalėjimo Kopenhagos priemiestyje praėjusiais metais, grasinant kalėjimo darbuotojams ir policijai netikrais sprogmenimis ir netikru ginklu.

Už Kim Wall (Kim Val) nužudymą savo povandeniniame laive kalėti iki gyvos galvos nuteistas P. Madsenas netrukus po pabėgimo spalio 20 dieną buvo sulaikytas šalia Herstedvesterio kalėjimo netoli Kopenhagos.

Antradienį teismo P. Madsenui paskirta bausmė realybėje nieko nekeičia ir nebus pridėta prie jam skirtos įkalinimo iki gyvos galvos bausmės. Tačiau į ją gali būti atsižvelgta, jeigu P. Madsenas kada nors prašytų būti paleistas iš įkalinimo įstaigos lygtinai.

50 metų P. Madsenas pripažino teismo nuosprendį.

Prieš jį paskelbiant, P. Madsenas už Kopenhagos esančiame Glostrupo teisme sakė norėjęs pabėgti iš kalėjimo dėl prastų gyvenimo sąlygų jame, rašo bulvarinis laikraštis „Ekstra Bladet“.

Vienas garsiausių Danijos nusikaltėlių P. Madsenas buvo sugautas praėjus maždaug penkioms minutėms po pabėgimo už maždaug 500 metrų nuo įkalinimo vietos. Kalėjimo darbuotojai matė jį įšokant į pravažiuojantį baltos spalvos furgoną ir apie tai pranešė policijai.

P. Madsenui pavyko trumpam ištrūkti iš kalėjimo, grasinant netikru pistoletu ir tvirtinant, kad yra apsijuosęs mirtininko diržą, kurį pasigamino kalėjime. Teisme jis sakė, kad planavo grobti automobilius, atiminėti jų šeimininkų mobiliuosius telefonus, važiuoti į pietus ir galiausiai pasiekti Vokietiją.

2018 metais Kopenhagos miesto teismas skyrė jam įkalinimo iki gyvos galvos bausmę už 30 metų švedų žurnalistės nužudymą, prisiviliojus ją į savo povandeninį laivą pažadu duoti interviu. P. Madsenas sukapojo jos palaikus į gabalus ir išmetė į jūrą.

P. Madsenas vėliau atsiprašė savo aukos šeimos, tačiau netrukus pateikė apeliaciją dėl teismo nuosprendžio ir ją pralaimėjo. Ši sensacinga byla patraukė visos Skandinavijos dėmesį.

P. Madsenas iki šiol neigia nužudęs K. Wall. Jis sako, kad moters mirtis povandeniniame laive buvo nelaimingas atsitikimas, tačiau pripažino išmetęs jos dalimis sukapotus palaikus į Baltijos jūrą.

Danijoje įkalinimo iki gyvos galvos bausmė paprastai realiai reiškia laisvės atėmimą 16 metų, tačiau šį laikotarpį kalėjime praleidę nuteistieji paprastai yra vertinami, ar laisvėje nekels pavojaus visuomenei. Po vertinimo jie gali būti palikti kalėjime ilgesniam laikui.

2017-ųjų rugpjūčio 10 dieną K. Wall, apdovanojimų pelniusi žurnalistė, įlipo į P. Madseno povandeninį laivą paimti interviu savo straipsniui. Žurnalistė domėjosi raketų programa, kurią jis pradėjo 2014 metais, siekdamas pagaminti raketą, pasitelkiant visuomeninį finansavimą, ir pakilti į kosmosą. Tačiau pokalbio su žurnaliste metu dėl lėšų trūkumo jis jau buvo atsisakęs planuoto raketos paleidimo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Dar gyvas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS