Dauguma lenkų teigiamai vertina Ukrainos pabėgėlių priėmimą | Diena.lt

DAUGUMA LENKŲ TEIGIAMAI VERTINA UKRAINOS PABĖGĖLIŲ PRIĖMIMĄ

Didelė dauguma lenkų, anot apklausos, teigiamai vertina karo pabėgėlių iš Ukrainos priėmimą. Daugiau kaip 64 proc. respondentų nurodė, kad Lenkija turi suteikti apsaugą pabėgėliams iš kaimyninės šalies, kol jie galės grįžti į gimtinę, parodė Varšuvos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas. Beveik 30 proc. žmonių pasisakė už tai, kad pabėgėliams iš Ukrainos būtų sudarytos galimybės nuolat gyventi Lenkijoje.

„Mes tikėjomės pozityvios reakcijos. Tačiau mus nustebino, kad atgarsis buvo toks teigiamas“, – antradienį sakė Robertas Staniszewskis iš Varšuvos universiteto Politinių mokslų ir tarptautinių studijų instituto.

Be to, mokslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad apklaustųjų tolerancija neapsiribojo tik pabėgėliais iš rytinės kaimynės. Paklausti, ar kiekvienam žmogui, nepriklausomai nuo jų kilmės, odos spalvos ar religijos, kilus pavojui gyvybei ir sveikatai turėtų būti suteikta apsauga, 79 proc. atsakė „tikrai taip“, dar 18 proc. – „veikiau taip“.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Lenkijos pasieniečiai suskaičiavo daugiau kaip 3,8 mln. pabėgėlių iš Ukrainos. Skaičių, kiek ukrainiečių liko Lenkijoje ir kiek išvyko į kitas ES šalis, nėra.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis neseniai pareiškė, kad jo šalis priėmė daugiau kaip 2 mln. Ukrainos pabėgėlių.

Gairės: karas Ukrainoje, Ukrainos pabėgėliai, Lenkija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS