Dėl nuvirtusios vėjo jėgainės verda aistros: vietos gyventojai neslepia baimės | Diena.lt

DĖL NUVIRTUSIOS VĖJO JĖGAINĖS VERDA AISTROS: VIETOS GYVENTOJAI NESLEPIA BAIMĖS

  • 20

Incidento priežastys dar tiriamos, o vietos gyventojai aiškina, kad jėgainės turi būti statomos kuo toliau nuo gyvenamųjų namų. Savo rajono gyventojus gina ir Akmenės valdžia. Naujos vėjo jėgainės čia negalės išdygti, kur tik panorėjus projektuotojams, pasakojama LNK reportaže.

Pleikių kaimo gyventojams greta dygstančios dvi vėjo jėgainės nepatinka.

„Aš labai baiminuosi. Žmonės sakė, kad kiti pasirašė, dėl pinigėlių klausė, o pas mane niekas net neatėjo, nieko nepaklausė, ar aš sutinku, ar nesutinku“, – skundėsi vietos gyventoja.

Kruopių seniūnija dar prieš kelerius metus aršiai priešinosi vėjo jėgainių atsiradimui ir reikalavo jas statyti kuo toliau nuo gyvenamųjų namų.

Labai baiminuosi. Žmonės sakė, kad kiti pasirašė, dėl pinigėlių klausė, o pas mane niekas net neatėjo.

„Labai priešinosi dėl aiškių priežasčių. Pirmiausiai – dėl vibracijos, garso ir triukšmo“, – komentavo Kruopių seniūnė Rasa Statkuvienė.

Žmonės baiminosi ir dėl galimo vėjo jėgainės griuvimo.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

„Sanitarinės apsaugos zonos (SAZ) yra nustatytos labai nedidelės. Ir kartais net mažesnės nei vėjo jėgainės aukštis. Sakome, kaip tokiu atveju dėl griūties, ar jūs tai įvertinate. Mums buvo paaiškinta, kad SAZ nustatomi ne dėl sveikatos, o tiesiog – kaip sanitarinė zona. Teigė, ir kad pavojaus dėl griūties nėra“, – aiškino R. Statkuvienė.

Mums buvo paaiškinta, kad SAZ nustatomi ne dėl sveikatos, o tiesiog – kaip sanitarinė zona. Teigė, ir kad pavojaus dėl griūties nėra.

Bet antradienį Akmenės rajone perlūžusi ir į mišką įvirtusi vėjo jėgainė rodo, kad pavojus visgi yra.

Ši jėgainė priklauso „Enefit Green“ vėjo jėgainių parkui, kuris vien Akmenės rajone turi keturiolika jėgainių. 

„Priežastys nėra aiškios. Įvyko, incidentas, sulinko bokštas, nukrito gondolos ant žemės“, –  komentavo „Enefit Green“ vadovas Donatas Celesius.

Nukentėjusiųjų nėra, o nuostolius skaičiuoti esą dar per anksti.

„Dabar dėl saugumo aptverta teritorija, kad niekas nenukentėtų. Pastatyti apsaugos postai“, – aiškino situaciją D. Celesius.

Dėl saugumo dabar išjungtos visos šio parko jėgainės. Kada jos vėl bus įjungtos, nežinia, nes neaišku, kiek laiko truks tyrimas priežasčiai nustatyti.

„Akmenės projekte – 14 jėgainių, jos yra arčiau kelio. Tad nematome priežasčių galvoti, kad gali atsitikti kažkas panašaus kitoms jėgainėms“, – ramino „Enefit Green“ vadovas.

Incidentas kelia nerimą ir vietos valdžiai. Mat Akmenės rajone žalioji energija vystoma labai sparčiai.

Nematome priežasčių galvoti, kad gali atsitikti kažkas panašaus kitoms jėgainėms

 

„Pas mus netrukus turėtų atsirasti apie trisdešimt vėjo jėgainių. Ateityje jų numatomas dar didesnis skaičius. Jis gali siekti šešiasdešimt ir daugiau“, – kalbėjo Kruopių seniūnė.

Gindama gyventojų interesus ir saugumą, Akmenės savivaldybės taryba priėmė žmonėms palankų sprendimą, kurio turės paisyti naujų vėjo jėgainių parkų projektuotojai.

„Vėjo jėgainės turi būti statomos 1 km atstumu nuo kiekvieno pastato. Palikome teisę asmeniškai tartis savininkams su vystytojais“, – informavo Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.   

Gyventojų saugumą akcentuojanti „Enefit Green“ ateityje grėsmių nemato.

„Čia yra itin reti atvejai visame pasaulyje. O Lietuvoje, kiek mums žinoma, tai – antras toks atvejis“, – teigė D. Celesius.

Pernai panašus incidentas įvyko Anykščių rajone, šalia Staškūniškio kaimo. Pastatytame vėjo jėgainių parke nukrito vėjo turbina. 

GALERIJA

  • Dėl nuvirtusios vėjo jėgainės verda aistros: vietos gyventojai neslepia baimės
  • Dėl nuvirtusios vėjo jėgainės verda aistros: vietos gyventojai neslepia baimės
  • Dėl nuvirtusios vėjo jėgainės verda aistros: vietos gyventojai neslepia baimės
  • Dėl nuvirtusios vėjo jėgainės verda aistros: vietos gyventojai neslepia baimės
  • Dėl nuvirtusios vėjo jėgainės verda aistros: vietos gyventojai neslepia baimės
  • Dėl nuvirtusios vėjo jėgainės verda aistros: vietos gyventojai neslepia baimės
Stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Pusiau eiliuota gyvenimo proza

Nulinko stovėjęs malūnas prie kelio,nutilo paukštelių balsai ,niekam mintis nesukilo kodėl numainavo jisai.

Onė

Na pvz Danijoj stato jau aukštesnes vėjo jėgaines ,senosios gal ir pas mus atsiduria.ir tas susižavėjimas ...juokinga kai Danijoj prigamina daug energijos, už pusdykiai atiduoda Švedijai ir Norvegijai kai trūksta energijos moka brangiai ir pasiima iš tos pačios Švedijos ar norvegijos, nes neišspręsta kaupimo sistema,taip ir pas mus ,o be to nėra čia labai kuo žavėtis nes ir susidėvi ,o atliekos ir iškelia problemų. Su tuo žaliuoju kursu e sąjungoje einama iš proto ,nors daug kur jau gaunasi raudonasis kursas,o dar ir daug lemia verslai,prisidengę tuo....

Hhh

Šis įvykis rodo, kad pasitikėti negalima,pastatyta nekokybiškai..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS