Dėl uždarytų sienų britams gali pritrūkti maisto produktų ir vaistų | Diena.lt

DĖL UŽDARYTŲ SIENŲ BRITAMS GALI PRITRŪKTI MAISTO PRODUKTŲ IR VAISTŲ

  • 0

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė šaukia ekstremalioms situacijoms skirtą posėdį po to, kai dalis Europos ir kitų valstybių uždraudė keleiviams atvykti iš JK. Nepaprastųjų situacijų posėdis šaukiamas baiminantis, kad dėl uždarytų sienų JK gali pritrūkti maisto ir net vakcinos nuo koronaviruso.

Europos Sąjungos (ES) valstybės taip pat Briuselyje surengs posėdį siekiant aptarti koordinuotą atsaką susidariusiai krizei.

Dėl Anglijoje aptiktos naujosios koronaviruso atmainos sekmadienį, gruodžio 20 d., sieną su JK 48 valandoms uždarė Prancūzija, į kurią neleidžiama atvykti jokiems krovininiams ar keleiviniams keltams iš Doverio uosto.

Gruodžio 21-22 d. „Eurostar“ traukiniai nekursuos iš Londono į Paryžių, Briuselį ir Amsterdamą. Taip pat minėtomis dienomis traukiniai nekursuos iš Amsterdamo, Briuselio ir Lilio į Londoną, tačiau iš Paryžiaus į Londoną traukiniai kursuos. Visą „Eurostar“ traukinių eismą ketinama atnaujinti gruodžio 23 d.

Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija, Vokietija, Italija, Belgija, Airija, Čekija, Rumunija Turkija, Kanada ir Indija sustabdė skrydžius iš JK. Šveicarijoje taip pat laikinai sustabdyti skrydžiai iš JK, kaip ir Austrijoje bei Bulgarijoje (beje, pastarojoje skrydžiai iš JK uždrausti iki sausio 31 d., o Rumunija nuo gruodžio 21 d. uždraudė visus skrydžius į ir iš JK 14 dienų). Lietuvos kaimynė Latvija iki šių metų pabaigos uždraudė ne tik skrydžius, tačiau ir visus keltus bei autobusus, kursuojančius į ir iš JK. Nuo gruodžio 22 d. savaitei susisiekimą oru su JK sustabdys ir Rusija.

 

 

Šaltinis iš Vokietijos vyriausybės teigė, kad apribojimus gali įvesti visa 27 nares turinti ES, o šalys tariasi dėl bendro atsako dėl jūrų, kelių ir geležinkelių jungčių su JK.

Britų premjeras Borisas Johnsonas vadovaus ekstremalios padėties posėdžiui – JK vyriausybė baiminasi, jog dėl uždarytų sienų kai kurių importuojamų maisto prekių gali pritrūkti jau greičiau nei po dviejų savaičių

Nuogąstaujant, jog dėl uždarytų sienų JK gali pritrūkti vakcinos nuo koronaviruso, „Pfizer“ vakciną ketinama gabenti kariniu transporto lėktuvu iš Belgijos.

Krovininių vilkikų vairuotojai situaciją JK ir Prancūzijos pasienyje vadina katastrofiška – šiuo metu kelyje į JK uostus yra greitai gendančių prekių už milijonus svarų sterlingų. Krovininiai vilkikai priversti parkuotis stovėjimo aikštelėse, kol bus atvertas pasienis. Doverio uostas uždarytas, kaip ir Eurotunelis, o visi krovininiai vilkikai rikiuojasi eilėse M20 greitkelyje tarp 8 ir 11 sankryžos siekiant išvengti eismo spūsčių Kento grafystės keliuose. Situaciją blogina ir tai, jog dėl tikėtino „Brexit“ be sutarties eilės pasienyje ir taip didžiulės.

JK Transporto ministras Grantas Shappsas ragina krovininių vilkikų vairuotojus ir keleivius susilaikyti nuo kelionių į žemyninę Europą per JK uostus ar kitais maršrutais, kol vyriausybė nepaskelbs atskiro pranešimo.

Kasdien JK ir Prancūzijos pasienį per Doverio ir Calais uostus kerta apie 10 000 krovininių vilkikų.

Publikacijos originalas čia: https://www.anglija.today/koronavirusas/del-uzdarytu-sienu-su-es-jk-senka-maisto-ir-vaistu-atsargos

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS