Didėjant uragano „Dorian“ aukų skaičiui, Šiaurės Karolinos laukia sunki naktis | Diena.lt

DIDĖJANT URAGANO „DORIAN“ AUKŲ SKAIČIUI, ŠIAURĖS KAROLINOS LAUKIA SUNKI NAKTIS

Šiaurės Karolina ketvirtadienį rengėsi „ilgos nakties“ vėjams ir liūtims, uraganui „Dorian“ priartėjus prie JAV pakrantės po siautėjimo Bahamų šiaurėje, kur žuvusiųjų skaičius jau išaugo iki mažiausiai 30, o namų neteko tūkstančiai gyventojų.

Floridos valstijos, kurią audra iš esmės aplenkė, pareigūnai kaltino uraganą dėl dar šešių mirties atvejų, nors jie yra susiję su pasirengimu „Dorian“ atėjimui ar gyventojų evakuacija, pranešė JAV žiniasklaida.

JAV meteorologai perspėjo, kad kai kur Šiaurės Karolinos pakrantėse pavojingo jūros potvynio banga gali siekti 2,1 m ir kad gali iškristi 15–30 cm lietaus.

„Žinome, kad mūsų laukia ilga naktis, ir labai norėsime ryte pamatyti Saulės šviesą“, – televizijai CNN sakė Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy Cooperis (Rojus Kuperis).

Lėtai slenkantis didžiulis uraganas taip pat sukėlė kelis tornadus, bet pranešimų apie nukentėjusius žmones kol kas nebuvo.

Daug Šiaurės Karolinos pakrančių gyventojų vykdė nurodymus evakuotis, tačiau kai kas tvirtino savo namus faneros lakštais ir rengėsi pralaukti audrą.

20 val. vietos (penktadienį 3 val. Lietuvos) laiku Majamyje įsikūręs Nacionalinis uraganų centras (NHC) paskelbė, kad „Dorian“ yra 2 kategorijos audra ir kad jos vėjų greitis siekia 160 km per valandą.

Uragano centras buvo maždaug 50 km į pietus nuo Baimės kyšulio Šiaurės Karolinoje ir slinko palei pakrantę šiaurės rytų kryptimi 17 km per val. greičiu.

Sekmadienį Bahamas „Dorian“ pasiekė kaip aukščiausios 5 kategorijos audra ir stipriausias uraganas per šios salų valstybės istoriją.

Bahamose „Dorian“ paliko sunkiai suvokiamą sugriovimų pėdsaką. Naujienų agentūros AFP komanda Marš Harboro mieste Didžiojo Abako saloje ketvirtadienį matė katastrofiškų sugriovimų scenas: nuolaužų krūvomis virtusius namus, apverstus automobilius, potvynius, į krantą išmestus laivus.

Apsauginiais kostiumais vilkinčių vyrų komandos į sunkvežimį kėlė lavonus žaliuose maišuose.

Pragaras

Ketvirtadienį ėmė aiškėti Bahamose padarytos žalos mastas, gelbėtojų komandoms pradėjus ieškoti gyvųjų ir teikti pagalbą nukentėjusiesiems.

Premjeras Hubertas Minnisas (Hubertas Minisas) televizijai CNN sakė, kad per uraganą žuvo mažiausiai 30 žmonių. Manoma, kad žuvusiųjų skaičius didės.

Jungtinės Tautos paskelbė, kad maždaug 70 tūkst. žmonių Bahamose reikalinga skubi pagalba maistu, geriamuoju vandeniu, pastoge ir vaistais.

„Visur pragaras, – Didžiajame Abake naujienų agentūrai AFP sakė kanadietis iš Monrealio Brianas Harvey (Brajenas Harvis). – Buvau savo burinėje valtyje. Praradau viską.“

Baiminantis nusikalstamumo nelaimės zonoje, H. Minnisas perspėjo, kad bet kokie plėšikautojai bus griežčiausiai nubausti. Nukentėjusiuose rajonuose papildomai dislokuota policininkų ir karių.

JAV ir britų sraigtasparniais evakuojami sužeisti žmonės, iš oro stebima padėtis, kad būtų galima koordinuoti pagalbos operacijas, ir vertinama padaryta žala.

JAV Pakrančių sargyba pranešė Bahamose iki ketvirtadienio savo sraigtasparniais ir kateriais išgelbėjusi 201 žmogų.

Susilpnėjo iki 1 kategorijos audros

Čarlstonas, Pietų Karolina, rugsėjo 6 d. (AFP-BNS). Uraganas „Dorian“ anksti penktadienį priartėjęs prie Šiaurės Karolinos krantų susilpnėjo iki 1 kategorijos audros, pranešė JAV meteorologai.

„Dorian“ vėjų greitis siekė 150 km per val., rodo naujausias Majamyje įsikūrusio Nacionalinio uraganų centro (NHC) pranešimas.

„Artimiausiomis dienomis prognozuojamas lėtas silpnėjimas. Tačiau „Dorian“ turėtų išlikti galingu uraganu jo centrui judant netoli Šiaurės Karolinos pakrantės ar palei ją“, – sakoma pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS