JK ragina siųsti daugiau ginklų Ukrainai, Prancūzija pabrėžia G-7 vienybę palaikant Kyjivą | Diena.lt

JK RAGINA SIŲSTI DAUGIAU GINKLŲ UKRAINAI, PRANCŪZIJA PABRĖŽIA G-7 VIENYBĘ PALAIKANT KYJIVĄ

Didžioji Britanija paragino sąjungininkes ir toliau apginkluoti Ukrainą bei griežtinti sankcijas Rusijai, Didžiojo septyneto (G7) pramoninių valstybių grupei penktadienį surengus derybas Šiaurės Vokietijoje.

„Šiuo metu labai svarbu, kad išlaikytume spaudimą Vladimirui Putinui tiekdami Ukrainai daugiau ginklų, didindami sankcijas“, – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorė Liz Truss, atvykusi antrąją derybų dieną su G7 kolegomis. „Per šią krizę G7 vienybė gyvybiškai svarbi“, – pridūrė ji.

Svarbu, kad išlaikytume spaudimą Vladimirui Putinui tiekdami Ukrainai daugiau ginklų.

Savo ruožtu Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock G7 užsienio reikalų ministrų susitikimo pradžioje išreiškė abejones dėl Ukrainos reikalavimo aprūpinti ją Vakarų naikintuvais.

A. Baerbock atkreipė dėmesį, kad Vakarų valstybės atmetė Ukrainos raginimą nustatyti  neskraidymo zoną virš šalies. Ji pridūrė, kad „mes taip pat užėmėme aiškią poziciją“ dėl medžiagų tiekimo lėktuvams. Užsienio reikalų ministrė sakė, kad antradienį lankydamasi Kyjive ji „kalbėjo apie tai, kaip galime paremti Ukrainą, ypač stiprinant jos atsparumą, gebėjimą apsiginti, bet neprisidedant prie to, kad NATO taptų šio karo dalyve“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas Yves'as Le Drianas sakė, kad G7 šalys „labai stipriai vieningos“ savo valia „tęsti ilgalaikę paramą Ukrainos kovai už jos suverenitetą iki Ukrainos pergalės“.

Užsienio reikalų ministrai tris dienas renkasi Vangelso kurorte Vokietijoje, kuri šiuo metu yra grupės pirmininkė. Karas Ukrainoje yra pagrindinė darbotvarkės tema, o svečių sąraše taip pat yra Ukrainos ir Moldovos užsienio reikalų ministrai Dmytro Kuleba ir Nicu Popescu.

J. Y. Le Drianas taip pat atkreipė dėmesį į „užsitęsusio konflikto“ padarinius pasauliui, ypač maisto saugumo srityje. Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock ketvirtadienį taip pat pabrėžė didėjantį karo poveikį skurdesnėms šalims. „Mes, kaip stipriausios industrializuotos demokratijos, turime ypatingą atsakomybę“ padėti skurdesnėms valstybėms atlaikyti karo sukeltus maisto ir energijos trūkumus, sakė ministrė.

Dalyvauti penktadienio derybose pakviestas Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmyto Kuleba. Neseniai lankydamasis Vokietijoje, jis ragino tiekti jo šaliai modernius reaktyvinius lėktuvus ir priešraketinės gynybos sistemas.

Gairės: karas Ukrainoje, Liz Truss, Didžiojo Septyneto šalys, G7 šalys, G7, sankcijos Rusijai, Vladimiras Putinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS