Didžiuliai gaisrai Černobylyje – užgesinti | Diena.lt

DIDŽIULIAI GAISRAI ČERNOBYLYJE – UŽGESINTI

Po daugiau kaip mėnesio ugniagesiams pavyko visiškai užgesinti gaisrus aplink sprogusią Černobylio atominę elektrinę. Tai Kijeve patvirtino prezidentas Volodymyras Zelenskis. „Dėkoju už sunkų atliktą darbą“, – sakė jis vaizdo įraše ugniagesiams.

Ugniagesiai nuo praėjusios savaitės stebėjo užgesintų gaisrų teritoriją, tačiau naujų rusenančių židinių čia neatsirado. Prieš tai ugniagesiai keliskart pranešė apie užgesintas liepsnas, tačiau stiprūs vėjai jas vis pakurstydavo.

Žinybų duomenimis, balandžio pradžioje kilęs gaisras radiacija užterštoje teritorijoje išplito daugiau kaip 11 500 hektarų plote. Aplinkos organizacijos „Greenpeace“ teigimu, išdegusi teritorija yra keturiskart didesnė. Manoma, kad, kaip jau ankstesniais metais, gaisrą sukėlė padegėjai.

1986 metų balandį sprogus ketvirtajam elektrinės reaktoriaus blokui, radiacija užterštos teritorijos buvo atitvertos. Tai buvo didžiausia katastrofa branduolinės energijos naudojimo civiliams tikslams istorijoje. Mirė ir nukentėjo tūkstančiai žmonių. Dešimtys tūkstančių prievarta buvo perkelti į kitas vietas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS