Džakartos gubernatorius krikščionis stojo prieš teismą dėl šventvagystės | Diena.lt

DŽAKARTOS GUBERNATORIUS KRIKŠČIONIS STOJO PRIEŠ TEISMĄ DĖL ŠVENTVAGYSTĖS

  • 0

Džakartos gubernatorius, krikščionis, antradienį tramdydamas ašaras gynėsi nuo kaltinimų šventvagyste byloje, kuri pakurstė nuogąstavimus dėl didėjančios netolerancijos islamiškoje Indonezijoje.

Basuki Tjahaja Purnama (Basukis Tžahadža Purnama), kuris yra antras sostinės gubernatorius krikščionis po daugiau kaip 50 metų pertraukos ir pirmasis, kilęs iš šalies etninės kinų bendruomenės, yra kaltinamas Korano įžeidimu, už kurį galima skirti penkerių metų kalėjimo bausmę.

Gubernatorius atsiprašė už savo prieštaringai vertinamus komentarus, kurie papiktino musulmonus visoje Indonezijoje ir paskatino šimtus tūkstančių žmonių išeiti į Džakartos gatves protestuoti. Protestai buvo didžiausi per beveik du dešimtmečius.

Gubernatorius, kuris pirmą kartą stojo prieš teismą, emocingai gindamasis nuo kaltinimų kelis kartus padarė pauzes, kad susitvardytų.

„Žinau, kad turiu gerbti šventuosius Korano posmus. Nesuprantu, kaip galima sakyti, kad aš įžeidžiau islamą“, – sakė B.T.Purnama, kartkartėmis spausdamas prie akių nosinę.

B.T.Purnama, kuris geriau yra žinomas Ahoko pravarde, kritikos audrą sukėlė rugsėjo mėnesį, pacitavęs Koraną per Džakartos gubernatoriaus rinkimų kampaniją.

Gubernatorius apkaltino savo oponentus naudojantis vienu Korano posmu, kuriame sakoma, kad musulmonai neturėtų lyderiais rinkti ne musulmonus, ir taip siekiant priversti žmones balsuoti prieš jį.

Politinis žaidimas

Prokuroras Ali Mukartono (Alis Mukartonas) sakė, kad gubernatorius melavo ir įžeidė musulmonus, ir pridūrė, kad Indonezijos aukščiausioji dvasininkų taryba jo komentarus pavadino šventvagiškais.

Tačiau gubernatoriaus advokatai sakė, kad jų klientas niekada nenorėjo įvykdyti jokios šventvagystės, ir išreiškė susirūpinimą, kad B.T.Purnamos byla skubinama.

Prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas) ir policija, lapkritį spaudžiami masinių protestų, pažadėjo greit išspręsti šią bylą.

Kritikai sako, kad ši kontroversija yra lygiai taip pat susijusi su politika, nes gubernatoriaus priešininkai kursto pasipiktinimą siekdami sumažinti paramą jam prieš itin atkaklius rinkimus vasario mėnesį.

B.T.Purnama miesto tarybos rinkimuose varžysis su dviem kandidatais musulmonais.

Jis ilgą laiką buvo favoritas laimėti rinkimus, nes išpopuliarėjo savo dalykišku stiliumi ir pasiryžimu išvalyti Džakartą – perpildytą, netvarkingą ir užterštą, 10 mln. gyventojų turintį didmiestį.

Tačiau skandalas pakirto jo galimybes laimėti, o jo oponentai nuo lapkričio, kai jis buvo paskelbtas įtariamuoju šventvagystės byloje, stiprina savo pozicijas.

B.T.Purnama sakė, kad augo kaip krikščionis, bet apsuptas musulmonų, tarp kurių buvo šeimos draugai, suvaidinę didžiulį auklėjamąjį vaidmenį jo gyvenime, nuo vaikystės iki pilnametystės.

Įtarimai, kad jis įžeidęs jų religiją, jį labai skaudiną. „Labai liūdžiu“, – sakė jis trūkčiojančiu balsu.

„Šie kaltinimai yra tas pats, kas sakyti, kad įžeidžiau savo krikštatėvius, brolius ir seseris, kuriuos myliu ir kurie myli mane“, – sakė jis.

Gubernatorius taip pat išvardijo daugybę paslaugų, kurias suteikė savo rinkėjams musulmonams ir tarp kurių yra mečečių statybos, parama religinėms mokykloms ir galvijų aukojimas per musulmonų šventes.

Nedidelė jo šalininkų grupelė budėjo prie teismo pastato, o didesnis griežtosios linijos islamistų būrys skandavo „Pasodint į kalėjimą Ahoką“ ir laikė plakatus, kuriuose B.T.Purnama buvo pavaizduotas kalinio uniforma ir už grotų.

„Mes ir toliau su tuo kovosime, mūsų neišprovokuos ir nepaveiks“, – sakė vienas gubernatoriaus šalininkas.

Byla prikaustė visos šalies dėmesį. Teismo rūmus antradienį supo policininkai, posėdį tiesiogiai transliavo nacionalinė televizija.

Analitikai sako, kad ši byla padrąsino griežtosios linijos šalininkus, kurie seniai nepritaria krikščionio darbui gubernatoriaus poste ir kurie šiuo šventvagystės skandalu naudojasi stumdami savo konservatyvią darbotvarkę.

Teisių gynimo grupės nori, kad archaiški Indonezijos įstatymai dėl šventvagystės būtų persvarstyti, ir sako, kad jais naudojamasi persekiojant mažumas.

Teismas paskelbė pertrauką iki gruodžio 20-osios.

GALERIJA

  • Džakartos gubernatorius krikščionis stojo prieš teismą dėl šventvagystės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS