E. Musko 2018 metais paskelbti tviterio įrašai apie „Tesla“ nepripažinti sukčiavimu | Diena.lt

E. MUSKO 2018 METAIS PASKELBTI TVITERIO ĮRAŠAI APIE „TESLA“ NEPRIPAŽINTI SUKČIAVIMU

Prisiekusieji penktadienį atleido Eloną Muską (Iloną Maską) nuo atsakomybės už investuotojų nuostolius sukčiavimo byloje dėl jo 2018 metų socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtų melagingų teiginių, kad jis turi lėšų bendrovę „Tesla“ perimti į privačias rankas.

Dėl šių tviterio įrašų „Tesla“ akcijų kaina pakilo kaip ant kalnelių, o akcininkai, teigdami, kad magnatas elgėsi neapgalvotai, norėdamas prispausti investuotojus, kurie statė prieš bendrovę, padavė E. Muską į teismą.

Prieš grįždami į San Francisko teismo salę prisiekusieji svarstė vos dvi valandas ir vienbalsiai sutarė, kad nei E. Muskas, nei „Tesla“ valdyba nesukčiavo rašydami tviterio įrašus ir po jų.

„Ačiū Dievui, žmonių išmintis nugalėjo!“ – tviteryje rašė E. Muskas, kuris bandė pasiekti, kad teismo procesas būtų perkeltas į Teksasą, motyvuodamas tuo, kad Kalifornijoje prisiekusieji būtų šališki jo atžvilgiu.

Ačiū Dievui, žmonių išmintis nugalėjo!

Advokatas Nicholas Porrittas (Nikolas Poritas), atstovaujantis Glenui Littletonui (Glenui Litltonui) ir kitiems „Tesla“ investuotojams, teisme teigė, kad ši byla skirta užtikrinti, kad turtingieji ir galingieji privalėtų laikytis tų pačių akcijų biržos taisyklių kaip ir visi kiti.

„Elonas Muskas paskelbė melagingus tviterio įrašus, neatsargiai neatsižvelgdamas į jų teisingumą“, – per baigiamąsias kalbas devynių prisiekusiųjų kolegijai sakė N. Porrittas.

N. Porrittas atkreipė dėmesį į ekspertų parodymus, kuriuose teigiama, kad E. Musko teiginys apie finansavimą, kuris, kaip paaiškėjo, neatitiko tikrovės, investuotojams iš viso kainavo milijardus dolerių, todėl E. Muskas ir „Tesla“ valdyba turėtų būti priversti atlyginti žalą.

Tačiau E. Musko advokatas Alexas Spiro (Aleksas Spairas) sėkmingai paprieštaravo, kad milijardierius, skubotai paskelbdamas tviterio įrašą, galbūt suklydo formuluodamas žodžius, tačiau nesiekė nieko apgauti.

A. Spiro taip pat kalbėjo, kad šis nepastovus verslininkas, kuriam dabar priklauso „Twitter“, turėjo sunkią vaikystę ir atvyko į Jungtines Valstijas kaip neturtingas svajonių siekiantis jaunuolis.

Ne juokelis

Per tris dienas, praleistas teisme, E. Muskas liudijo, kad jo 2018 metų tviterio įrašas apie tai, kad „Tesla“ taps privačia įmone už 420 JAV dolerių (388,89 eurų) už akciją, nebuvo juokelis ir kad Saudo Arabijos valstybinis turto fondas rimtai ketino jam padėti tai padaryti.

„Elonui Muskui, jei jis tuo tiki ar net tik apie tai galvoja, tai yra tiesa, nesvarbu, kokia objektyviai melaginga ar perdėta ji būtų“, – prisiekusiesiems sakė N. Porrittas.

„Tesla“ ir jos valdyba taip pat kalta, nes leido E. Muskui naudotis savo „Twitter“ paskyra, kad skelbtų naujienas apie bendrovę, teigė N. Porrittas.

Byla buvo susijusi su pora tviterio įrašų, kuriuose E. Muskas teigė, kad „finansavimas užtikrintas“ projektui, kuriuo siekiama išpirkti elektros automobilių gamintoją, kurio akcijomis prekiaujama biržoje, o antrame tviterio įraše pridūrė, kad „investuotojų parama patvirtinta“.

„Jis parašė du techniškai netikslius žodžius „finansavimas užtikrintas, – kreipdamasis į prisiekusiuosius sakė A. Spiro. – Kad ir ką apie jį galvotumėte, tai ne blogo tviterio vartotojo teismas, o „ar jie įrodė, kad šis žmogus sukčiavo?“ teismas.“

A. Spiro teigė, kad E. Muskas neketino nieko apgauti tviteryje paskelbtais įrašais, be to, jis turėjo ryšių ir turto, kad „Tesla“ taptų privačia įmone.

Per San Francisko federaliniame teisme vykstantį teismo procesą A. Spiro sakė, kad nors tviterio įrašai galėjo būti „neatsargus žodžių pasirinkimas“, tai nebuvo sukčiavimas.

„Esu kaltinamas sukčiavimu; tai piktina“, – sakė E. Muskas, duodamas parodymus asmeniškai.

E. Muskas teigė, kad minėtus tviterio įrašus išplatino sužinojęs laikraščio „Financial Times“ straipsnį apie Saudo Arabijos investicinį fondą, kuris nori įsigyti „Tesla“ akcijų paketą.

Teismo procesas įvyko labai jautriu metu E. Muskui, kuris dominuoja laikraščių antraštėse dėl chaotiško „Twitter“ perėmimo, kai jis atleido daugiau nei pusę iš 7 500 darbuotojų ir sumažino turinio moderavimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS