Graikijoje užfiksuotas didžiausias gamtinis gaisras ES per 23 metus | Diena.lt

GRAIKIJOJE UŽFIKSUOTAS DIDŽIAUSIAS GAMTINIS GAISRAS ES PER 23 METUS

  • 0

Graikijoje kilęs miškų gaisras yra didžiausias kada nors Europos Sąjungoje užfiksuotas gamtinis gaisras, kuriam gesinti blokas pasitelkė beveik pusę savo priešgaisrinių oro pajėgų, antradienį sakė Europos Komisijos atstovas.

Kartu su 407 ugniagesiais į pagalbą Graikijai gesinti gaisrų Dadijos nacionaliniame parke, esančiame į šiaurę nuo Aleksandrupolio, pasiųsta vienuolika lėktuvų ir vienas sraigtasparnis iš ES, pranešė EK atstovas Balazsas Ujvari (Balasas Uivaris).

ES civilinės saugos tarnyba pranešė, kad gaisras išdegino 810 kv. km plotą – didesnę nei Niujorkas teritoriją.

„Šis gaisras yra didžiausias ES nuo 2000 metų, kai Europos miškų gaisrų informacijos sistema (EFFIS) pradėjo registruoti duomenis“, – sakė tarnyba.

Graikijos priešgaisrinė tarnyba naujienų agentūrai AFP pranešė, kad gaisras vis dar nekontroliuojamas rezervate, kuris yra pagrindinis plėšriųjų paukščių draustinis.

Per rugpjūčio 19-ąją prasidėjusį gaisrą žuvo 20 žmonių, 18 iš jų – migrantai.

Šiuo metu ES valstybės narės turi 28 orlaivius – 24 vandenį pilančius lėktuvus ir keturis sraigtasparnius, – kuriuos siunčia į pagalbą gesinti gaisrus bloke ir netoliese esančiose šalyse.

Tačiau blokas kuria atskirus dvylika gaisrų gesinimo lėktuvus ir sraigtasparnių parką, kuris turi būti suformuotas iki 2030 metų.

„Žinome, kad gaisrai tampa vis stipresni“, – pažymėjo B. Ujvari.

„Jei pažvelgtume į kiekvienų pastarųjų metų duomenis, matytume tendencijas, kurios nebūtinai yra palankios, todėl, žinoma, reikia daugiau pajėgumų valstybių narių lygmeniu“, – pridūrė jis.

Šią vasarą Graikiją nusiaubė daugybė gaisrų, kurie, vyriausybės teigimu, yra dar vienas klimato kaitos padarinys.

ES oro pajėgų dislokavimas „pabrėžia mūsų įsipareigojimą imtis skubių ir veiksmingų kolektyvinių veiksmų krizės metu“, sakė EK krizių valdymo komisaras Janezas Lenarcicius (Janezas Lenarčičius).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS