Ekspertai: Ukraina turėtų pasinaudoti V. Putino klaida | Diena.lt

EKSPERTAI: UKRAINA TURĖTŲ PASINAUDOTI V. PUTINO KLAIDA

  • 0

Ukrainos ginkluotosios pajėgos turėtų pasinaudoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kuris varo savo kariuomenę vykdyti puolimą, klaida, rašo UNIAN.

Kaip  teigiama neseniai paskelbtoje Karo studijų instituto (ISW) analitikų ataskaitoje, tai, kad V. Putinas ir toliau ragina savo generolus pulti dabartinėmis aplinkybėmis, kariniu požiūriu yra rimta klaida.

„Tai tikriausiai lėmė ne tik psichologiniai veiksniai, paskatinę V. Putiną įsakyti invazijai, bet ir V. Putino poreikis pademonstruoti savo kietumą „Wagner“ vadovui Jevgenijui Prigožinui. Todėl, vargu, ar V. Putinas sieks paliaubų, jei jos nebus lydimos Ukrainos ar tarptautinių nuolaidų“, – teigė analitikai.

Jie pažymėjo, kad Ukraina ir jos sąjungininkai „turėtų pasinaudoti V. Putino klaida, tęsdami kontrpuolimą, Kyjivui daug palankesnėmis nei Maskvai sąlygomis“.

Analitikai savo ataskaitoje pažymėjo, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms Luhansko srityje sekasi. Tikėtina, kad sėkmė bus dar didesnė, jei siaubiamos šalies karines pajėgas, sustiprins kariai iš vakarinės Chersono dalies.

Rusų kariai taip pat stiprina savo gynybines pozicijas Luhansko srityje, tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos, vis dėlto, juda į priekį ir esą nėra pagrindo manyti, kad prastai parengti, prastai aprūpinti ir žemos moralės Rusijos rezervistai sugebės sustabdyti Ukrainos karius.

Todėl visiškas karinių veiksmų nutraukimas arba sulėtėjimas per ateinančius kelis mėnesius yra mažai tikėtinas. Akivaizdu, kad rusų kariai nebando kurti ir stiprinti gynybinių pozicijų visoje fronto linijoje. Jie tikisi atnaujinti puolimo operacijas Donecko srityje.

Analitikai prognozuoja, kad ukrainiečiai beveik neabejotinai tęs savo jau vykdomas kontrpuolimo operacijas. Vargu, ar abi pusės nustos kovoti žiemą. Tikėtina, kad atšalus orams, kovos sustiprės, o ne nurims.

ISW pabrėžė, kad bet koks bandymas šiuo metu sudaryti paliaubas ar nutraukti karo veiksmus, būtų labiausiai palankus Rusijos Federacijai.

Buvęs JAV karių Europoje vadas, į pensiją išėjęs generolas Benas Hodgesas prognozavo,  kad išvadavus Chersoną nuo įsibrovėlių, Ukrainos kariuomenė galės smogti Rusijos pozicijoms Krymo pakraščiuose su „HIMARS“.

Ukrainos saugumo ir bendradarbiavimo centro vadovo Serhijasus Kuzano nuomone, dėl įplaukimo į dešinįjį Dnipro krantą Chersono srityje Ukrainos gynybos pajėgos turi politinių, karinių ir moralinių pranašumų.

Vakarų analitikų teigimu, Rusijos kariuomenė yra prastai aprūpinta ir nepasirengusi karui žiemos sąlygomis, todėl prašys paliaubų. Didžiosios Britanijos Karališkojo jungtinių paslaugų instituto analitikai teigė, kad Kremliui būtų labai naudinga, jei Ukrainos puolimas sulėtėtų arba sustotų iki pavasario, nes reikia laiko apmokyti naujokus. Tuo pat metu analitikai mano, kad Kremlius neatsisakys planų sunaikinti Ukrainą. Todėl, pasak ekspertų, Ukrainai nėra naudinga šią žiemą atsisakyti puolimo.

Gairės: karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, klaida, karo veiksmai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS