ES diplomatijos vadovas sveikina ugnies nutraukimą Karabache | Diena.lt

ES DIPLOMATIJOS VADOVAS SVEIKINA UGNIES NUTRAUKIMĄ KARABACHE

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) antradienį sveikino Jerevano ir Baku su Rusijos pagalba pasiektas paliaubas ir sakė besitikintis, kad jos atvers kelią konfliktui išspręsti.

„Sveikinu karo veiksmų nutraukimą Kalnų Karabache ir aplink jį. Tarpininkaujant Rusijai pasiektos paliaubos, dėl kurių pirmadienį susitarė Armėnija ir Azerbaidžanas, padės išvengti tolesnių žmonių aukų ir, tikimės, bus pirmasis žingsnis visapusiško susitarimo link“, – sakoma ES diplomatijos vadovo pareiškime.

Pasak jo, derybose dabar reikės užtikrinti, kad bet koks sprendimas būtų tvarus.

J. Borrellis patvirtino, kad ES ir toliau remia Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Minsko grupės pirmininkus ir yra pasirengusi prisidėti prie jų pastangų ir susitarimų dėl taikaus viso Pietų Kaukazo regiono vystymosi ir klestėjimo įgyvendinimo.

Naktį iš pirmadienio į antradienį pranešta, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas (Ilchamas Alijevas) ir Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas sutarė dėl visiško ugnies nutraukimo ir visų karinių veiksmų sustabdymo Kalnų Karabache nuo antradienio vidurnakčio Maskvos (pirmadienio 23 val. Lietuvos) laiku.

Susitarimas numato, kad Maskva pasiųs į Kalnų Karabachą „taikdarių“ kontingentą. Vėliau Rusijos gynybos ministerija informavo, kad šį kontingentą sudarys beveik 2 tūkst. karių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS