Etiopijoje smarkiai apšaudoma Tigrėjaus regiono sostinė | Diena.lt

ETIOPIJOJE SMARKIAI APŠAUDOMA TIGRĖJAUS REGIONO SOSTINĖ

Etiopijos šiaurinio Tigrėjaus regiono sostinėje šeštadienį prasidėjo smarkus apšaudymas, pranešė vietos vyriausybė ir šaltiniai humanitarinėse tarnybose.

Pusę milijono gyventojų turinčiame Mekelės mieste pastarosiomis dienomis buvo baiminamasi federalinių pajėgų puolimo prieš regiono valdančiosios partijos lyderius.

Etiopijos kariuomenė „pradėjo smogti sunkiąja ginkluote ir artilerija Mekelės centrui“, sakoma Tigrėjaus žiniasklaidos išplatintame vietos vyriausybės pranešime. Šią informaciją patvirtino du humanitarinės pagalbos pareigūnai, kurių darbuotojų esama tame mieste.

„Tigrėjaus regiono vyriausybė ragina visus turinčius švarią sąžinę, įskaitant tarptautinę bendriją, pasmerkti artilerijos ir karo aviacijos atakas bei vykstančias žudynes“, – sakoma pranešime.

Etiopijos premjeras Abiy Ahmedas (Abijus Ahmedas), pernai pelnęs Nobelio taikos premiją, jau ilgiau kaip tris savaites tęsia karinę kampaniją prieš Tigrėjaus valdančiosios partijos – Tigrėjaus liaudies išvadavimo fronto (TPLF) – vadovybę.

Apie šių operacijų pradžią jis paskelbė lapkričio 4-ąją, atsakant, anot premjero, į išpuolius prieš federalinių pajėgų stovyklas, esą organizuotus TPLF.

Per įnirtingus susirėmimus žuvo tūkstančiai žmonių, įskaitant „daug civilių, taip pat saugumo pajėgų“, penktadienį nurodė nevyriausybinė organizacija „International Crisis Group“. Dar dešimtys tūkstančių pabėgėlių pasitraukė į kaimyninį Sudaną.

Penktadienį vakare buvo pranešta, kad iš Tigrėjaus buvo paleista raketų, nutaikytų į kaimyninės Eritrėjos sostinę. Tokia ataka buvo jau antra nuo konflikto Etiopijoje pradžios ir padidino nuogąstavimus, kad neramumai gali išplisti į platesnį regioną Somalio pusiasalyje.

Abiy Ahmedas ketvirtadienį pranešė įsakę pradėti „galutinį“ puolimą prieš TPLF lyderius, o Etiopijos kariuomenė sakė apsupusi Mekelę.

Kadangi regione blokuojami ryšiai, abiejų stovyklų pareiškimus patikrinti buvo sunku.

Tigrėjuje įkurto krizės valdymo komiteto atstovas šeštadienį kol kas neatsakė į prašymą pakomentuoti pranešimų apie Mekelės apšaudymą. Aviacijos smūgiai taikiniams šiame mieste buvo rengiami jau anksčiau.

Vienas Abiy Ahmedo biuro atstovas kalbėdamasis su naujienų agentūra AFP pakartojo ankstesnę vyriausybės poziciją, kad karinės operacijos bus vykdomos „strategiškai“, stengiantis išvengti žalos civiliams.

Etiopijos kariuomenė šeštadienį sakė perimsianti kontrolę Mekelėje „per kelias artimiausias dienas“, sakoma valstybinio transliuotojo „Fana Broadcasting Corporate“ pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

O Geiropai vienodai rodo, kad pasauly vyksta karas ir žudomi žmones. Jokios reakcijos. Linkevičiau !!! Pareikšk nors susirūpinimą !!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS