Europa Kongo pareigūnams skyrė sankcijas dėl smurto | Diena.lt

EUROPA KONGO PAREIGŪNAMS SKYRĖ SANKCIJAS DĖL SMURTO

  • 0

Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė sankcijas septyniems Kongo Demokratinės Respublikos saugumo pareigūnams dėl jų vaidmens per mirtinus susirėmimus, kilusius protestuojant prieš prezidentą Josephą Kabilą (Džozefą Kabilą).

Tačiau netrukus iš Kinšasos buvo pranešta, kad ES sankcijos šioje šalyje laikomos neteisėtomis.

„(Šios sankcijos) yra neteisėtos, nes jos yra imperijos teisės pobūdžio, o ši teisė neatitinka tarptautinės teisės, – sakė Kongo DR vyriausybės atstovas Lambertas Mende (Lambertas Mendė). – Kongo DR, nebūdama Europos valstybe, smerkia jas (sankcijas) ir ketina imtis veiksmų prieš jas“.

Daugiau kaip 50 žmonių žuvo per smurtą rugsėjį, o spalį Europos Sąjunga perspėjo, kad bus imtasi veiksmų, jeigu J.Kabila nepažadės pasitraukti iš posto kadencijai pasibaigus gruodžio 19 dieną.

ES ministrai nusprendė „skelbti ribojamąsias priemones septyniems asmenims, užimantiems vadovaujančius postus Kongo saugumo pajėgose, kurios panaudoj neproporcingą jėga“, sakoma ES pranešime.

Tarp tų priemonių yra ir draudimai keliauti ir sąskaitų įšaldymas.

Minėti septyni asmenys yra J.Kabilos bendražygiai: armijos vadas generolas majoras Gabrielis Amisi Kumba (Gabrielis Amisis Kumba), buvęs policijos inspektorius generolas Johnas Numbi (Džonas Numbis) – šiems dviem jau taikomos Jungtinių Valstijų sankcijos. ES sankcijų sąraše yra ir Ilunga Kampete (Ilunga Kampetė), prezidento respublikos gvardijos vadas; Ferdinandas Ilunga Luyoyo (Ferdinandas Ilunga Lujoja), riaušių policijos dalinio vadas; Celestinas Kanyama (Selestinas Kanjama), nacionalinės policijos viršininkas; Roger Kabelisa (Rožė Kabelisa), tarnaujantis vidaus saugumo tarnyboje, ir Delphinas Kaimibi (Delfinas Kaimbis), vadovavęs karinei žvalgybai.

ES perspėjo atidžiai stebėsianti procesus Konge ir grasina taikyti daugiau sankcijų „jeigu prireiktų dėl smurto tęsimo ar trukdymų politiniam procesui“.

28 valstybių Bendrija taip pat ragina vyriausybę bendradarbiauti su „skaidriu ir nepriklausomu tyrimu“, kad kaltieji dėl smurto būtų teisiami.

Praėjusią savaitę Katalikų Bažnyčia pradėjo „susitaikymo derybas“, stengdamasi tarpininkauti tarp J.Kabilos ir opozicijos dėl naujų rinkimų.

ES siekia, kad Kongo DR įvyktų rinkimai ir naujoji vyriausybė užtikrintų stabilumą šioje gamtos išteklių turtingoje šalyje.

J.Kabila perėmė valdžią iš savo tėvo Laurent’o Desire'o Kabilos (Lorano Deziro Kabilos), kai šis buvo nužudytas 2001 metais. Pagal 2006 metų konstitucinę nuostatą, prezidentas poste gali dirbti ne daugiau nei dvi kadencijas.

Jungtinių Tautų duomenimis, rugsėjį per smurtinius protestus prieš J.Kabilą, kuriuos sukėlė politinis nestabilumas šalyje, žuvo 53 žmonės.

Gairės: ES, Kongas, sankcijos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS