Europos Sąjunga ragina migrantus nevykti iš Turkijos prie bloko sienų | Diena.lt

EUROPOS SĄJUNGA RAGINA MIGRANTUS NEVYKTI IŠ TURKIJOS PRIE BLOKO SIENŲ

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas penktadienį tiesiogiai kreipėsi į migrantus, ketinančius iš Turkijos pasiekti Europą, ragindamas juos nevykti prie Graikijos sienos.

Į pasienį pastarosiomis dienomis plūstelėjo tūkstančiai žmonių, o graikų policija penktadienį panaudojo ašarines dujas, kad atremtų kai kuriuos migrantus, mėginusius prasilaužti per tvorą.

Sąmyšis kilo Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui) praėjusią savaitę pareiškus, kad Ankara netrukdys migrantams palikti jo šalį.

„Noriu nusiųsti aiškią žinią – nevykite sienos link. Siena nėra atvira“, – po ES užsienio reikalų ministrų susitikimo sakė Bendrijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

27 ministrai savo ruožtu paskelbė pareiškimą, kuriuo dar kartą pasmerkė Turkijos daromą „migracinį spaudimą politiniais tikslais“, o J. Borrellis pareiškė, kad esą akivaizdu, jog kažkas liepė migrantams keliauti ES sienų link.

„Jei kažkas sakys jums, kad galite išvykti, nes siena yra atvira ir galite laisvai pateikti į Graikiją ar Kiprą, tai netiesa“, – pabrėžė jis.

„Venkite situacijos, kurioje jums gali kilti pavojus. Venkite krizės eskalavimo. Venkite judėti prie uždarytų durų, ir prašau nesakykite žmonėms, kad jie gali atvykti, nes tai netiesa“, – kalbėjo J. Borrellis.

Šie įvykiai lėmė nuolat aštrėjančią įtampą tarp ES ir Turkijos, Bendrijai būgštaujant, kad gali pasikartoti 2015–2016 metų migracijos krizė, kurią nutraukė Briuselio ir Ankaros pasiektas susitarimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ištepkit tą sieną 'Novičioku'!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS