EŽTT: Rusija neužtikrino teisingo teismo už šnipinėjimą nuteistam fizikui | Diena.lt

EŽTT: RUSIJA NEUŽTIKRINO TEISINGO TEISMO UŽ ŠNIPINĖJIMĄ NUTEISTAM FIZIKUI

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį pareiškė, kad Rusijos valdžia neužtikrino teisingo teismo garsiam fizikui, kuris 2004 metais buvo nuteistas už valstybės paslapčių perdavimą Kinijai ir aštuonerius metus kalėjo.

Šnipinėjimu Kinijai ir grobstymu kaltintas Valentinas Danilovas buvo areštuotas 2001 metais, netrukus po to, kai buvęs KGB agentas Vladimiras Putinas pirmą kartą užėmė prezidento postą.

Jo byla vėl įžiebė baimę dėl sovietinių laikų stiliaus teroro ir valdžios paranojiško išdavikų ieškojimo tarp mokslininkų bei kitų žmonių, galinčių turėti ryšių su užsieniečiais.

Tuo metu V. Danilovas buvo Krasnojarsko valstybinio universiteto termofizikos centro direktorius. Jis tvirtino, kad jo bendrame darbe su viena kinų inžinerijos firma nebuvo jokios slaptos informacijos.

Nors prisiekusieji iš pradžių jį išteisino, Rusijos Aukščiausiasis Teismas šį verdiktą atmetė, o kitas teismas vėliau nuteisė V. Danilovą 13 metų kalėti.

V. Danilovas, kuriam dabar 72-eji, 2012-aisiais paleistas pirma laiko pažadėjo susigrąžinti gerą vardą.

Savo apeliacijoje Strasbūre įsikūrusiam EŽTT jis rašė, kad jam nebuvo leista kryžmiškai apklausti ekspertų, kurių liudijimas padėjo jį nuteisti, ar pakviesti savo ekspertų.

V. Danilovas taip pat teigė, kad prisiekusieji galėjo būti šališki, nes keturi iš 12 prisiekusiųjų turėjo teisę susipažinti su valstybės paslaptimis.

EŽTT palaikė abu šiuos V. Danilovo teiginius ir nurodė, kad Rusijos teismas „pažeidė jo teisę į teisingą teismą“.

Rusijai nurodyta sumokėti V. Danilovui 21 100 eurų kompensaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

o

kas loja jei ne taspats globalmosadas sukirsines visus azijos musulfanatikus ir rekiantis /nasachata s kraju/ kai RTVi triubina /namnado pogovoryt/;;;;;

pastebėjimas

Izraelio tarnybos tokių net neteisia.

cha ha ha... isdavikas uz valstybes isdavima

gavo 13 metu kalejimo uz gera elgesy anksciau laiko isleido is kalejimo ...todel isdavikas kreipese pas uzsakovus EZTT kad jie kompensuotu eurais jo isdavyste is rusu kisenes ... manyciau Rusija turetu vel perteist ir ykist y kalejima atsedet dar ta laika ,uz kury buvo anksciau isleistas is kalejimo--papildomai ysudant dar 10 metu....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS