Filipinai: per Kinijos laivų taranavimą sunkiai sužeistas laivyno karininkas | Diena.lt

FILIPINAI: PER KINIJOS LAIVŲ TARANAVIMĄ SUNKIAI SUŽEISTAS LAIVYNO KARININKAS

  • 0

Filipinai antradienį pranešė, kad Pietų Kinijos jūroje buvo sunkiai sužeistas vienas jų karinių jūrų pajėgų darbuotojas, nukentėjęs po to, kai pirmadienį Kinijos pakrančių apsaugos laivai, pasak Manilos, taranavo filipiniečių laivą netoli Antrojo Tomo seklumos.

„Birželio 17 dieną Kinijos pakrančių apsaugos tarnybai tyčia dideliu greičiu taranavus „Sierra Madre“ rotacinės ir aprūpinimo misijos metu, buvo sunkiai sužeistas Filipinų karinių jūrų pajėgų darbuotojas“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Antrojo Tomo sekluma, kur įsikūrusi nedidelė filipiniečių karių įgula, pastaraisiais mėnesiais yra tapusi padidėjusios Kinijos ir Filipinų laivų konfrontacijos židiniu, Pekinui vis labiau stengiantis pareikšti savo pretenzijas į ginčijamą teritoriją.

Netrukus po incidento Kinijos pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad minėtoje vietovėje dislokuotas Filipinų aprūpinimo laivas nepaisė daugelio Kinijos pusės įspėjimų.

Pekinas pareiškė, kad jis „priartėjo prie... Kinijos laivo neprofesionaliai, dėl to įvyko susidūrimas“, ir apkaltino filipiniečių laivą neteisėtai įplaukus į jūrą netoli Antrojo Tomo seklumos.

„Kinijos pakrančių apsauga ėmėsi kontrolės priemonių prieš Filipinų laivą laikydamasi įstatymų“, – pridūrė Pekinas.

Tačiau Filipinų ginkluotosios pajėgos Kinijos pateiktą įvykių versiją pavadino klaidinančia ir pasmerkė „neteisėtą Kinijos laivų buvimą ir veiksmus Filipinų išskirtinėje ekonominėje zonoje“.

Manilos nacionalinė Vakarų Filipinų jūros operatyvinė grupė vėliau pareiškė, kad Kinijos laivai atliko pavojingus manevrus, įskaitant taranavimą ir vilkimą.

„Dėl jų veiksmų kilo pavojus mūsų personalo gyvybei ir buvo apgadinti mūsų laivai“, – sakoma pranešime.

Filipinų kariuomenė antradienį pranešė apie pirmąjį nukentėjusįjį incidento metu ir pridūrė, kad sužeistas karininkas buvo saugiai evakuotas ir gavo skubią medicininę pagalbą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS