G. Depardieu spalį bus teisiamas dėl seksualinės prievartos | Diena.lt

G. DEPARDIEU SPALĮ BUS TEISIAMAS DĖL SEKSUALINĖS PRIEVARTOS

  • 6

Prancūzų kino legenda Gerard'as Depardieu (Žeraras Depardjė) spalį bus teisiamas dėl seksualinės prievartos, pirmadienį pranešė Paryžiaus prokuroras.

75-erių aktorius, sukūręs daugiau kaip 200 vaidmenų filmuose ir serialuose, 2020 metais buvo apkaltintas išžaginimu. Praėjusį rudenį G. Depardieu buvo priverstas pristabdyti savo karjerą dėl kaltinimų seksualiniu išnaudojimu ir priekabiavimu.

Jis neigia šiuos kaltinimus.

Policijai pirmadienį apklausus G. Depardieu, Paryžiaus prokuroras nurodė, kad aktoriui buvo pateikti kaltinimai dėl lytinių nusikaltimų, kurie, kaip įtariama, buvo įvykdyti 2021 metais filmuojant filmą „Žaliosios langinės“ (Les volets verts, The Green Shutters).

„Gerard'ui Depardieu buvo įteiktas kvietimas atvykti į baudžiamąjį teismą. Jis bus teisiamas 2024 metų spalį dėl seksualinės prievartos, kuri, tikėtina, buvo įvykdyta 2021 metų rugsėjį prieš dvi aukas, filmo „Žaliosios langinės“ filmavimo aikštelėje“, – teigiama prokuroro išplatintame pranešime.

G. Depardieu jau anksčiau buvo apklaustas dėl dviejų lytinių nusikaltimų filmavimo aikštelėje 2021-aisiais ir 2014-aisiais. Tąkart po apklausos jis buvo paleistas.

Viena iš moterų teigia, kad G. Depardieu ją užpuolė, kai ji dirbo 2022 metais pasirodžiusio filmo „Žaliosios langinės“ kūrybinėje grupėje.

Šių metų vasarį oficialų skundą pateikusi scenografė prancūzų internetiniam leidiniui „Mediapart“ pasakojo, kad G. Depardieu ją grabaliojo ir laidė nepadorius komentarus, kai ji ėjo iš filmavimo aikštelės viename Paryžiaus viešbutyje.

„Tai palengvėjimas“, – naujienų agentūrai AFP vienos iš šių moterų advokatė Carine Durrieu-Diebolt (Karin Diurjė Diebo) po to, kai buvo paskelbta, kad bus pradėtas teismo procesas.

„Be abejo, yra ir kitų aukų“, – pareiškė ji ir pridūrė, kad net 25 moterys prabilo apie „įvairius veiksmus – nuo paniekos iki seksistinio smurto, įskaitant priekabiavimą ir seksualinę prievartą“.

Atėjo laikas jį teisti.

„Atėjo laikas jį teisti“, – kalbėjo teisininkė.

Be to, dar viena moteris, dirbusi „Žaliųjų langinių“ filmavimo aikštelėje, taip pat apkaltino G. Depardieu seksualiniu smurtu.

Trečioji moteris regioniniam laikraščiui „Le Courrier de l'Ouest“ papasakojo, kad kai ji dirbo asistente 2015 metais išleisto filmo „Le Magicien et les Siamois“ filmavimo aikštelėje, aktorius ją grabinėjo ir žarstė nederamus komentarus.

Jos advokatė nurodė, kad dėl pastarojo epizodo G. Depardieu nebus pateikta kaltinimų, nes suėjo senaties terminas.

„Jei suaugusiesiems būtų taikomas slenkantis senaties terminas kaip nepilnamečiams, šios moterys būtų galėjusios kreiptis į teismą“, – nurodė C. Durrieu-Diebolt.

Kaltinimai išžaginimu

G. Depardieu jau yra kaltinamas išžaginimu, be to, prievarta jį kaltina keliolika kitų moterų. Šiuos visus kaltinimus aktorius taip pat griežtai neigia.

„Niekada nesu smurtavęs prieš moterį“, – pernai spalį laikraščiui „Le Figaro“ teigė jis.

2020 metais policija apkaltino G. Depardieu išžaginimu ir seksualiniu priekabiavimu. Šioje byloje jį kaltina aktorė Charlotte Arnould (Šarlot Arnu), mininti incidentą 2018-aisiais, kai jai buvo 22 metai ir ji sirgo anoreksija.

Dar vieną kaltinimą seksualiniu smurtu praėjusiais metais pateikė aktorė Helene Darras (Helen Daras). Ji teigė, kad 2007 filmuodamasis viename filme G. Depardieu ją grabinėjo ir siūlė pasimylėti. Šie kaltinimai buvo atmesti, nes suėjo senaties terminas.

Praėjusių metų gruodį ispanų žurnalistė ir rašytoja Ruth Baza (Rut Baza) paskelbė, kad savo šalyje pateikė baudžiamąjį skundą prieš G. Depardieu, kaltindama jį 1995-aisiais Paryžiuje ją išprievartavus.

Nepaisant to, kad senaties terminas jau suėjo, R. Baza teigė nusprendusi prabilti apie šiuos kaltinimus ir kreiptis į teismą tikėdamasi, kad tai paskatins kitas moteris padaryti tą patį.

Praeityje G. Depardieu yra sulaukęs žiniasklaidos dėmesio dėl savo prieštaringai vertinamų veiksmų. Daugiau nei prieš dešimtmetį jis sukėlė didžiulį pasipiktinimą, kai nusprendė išvykti iš Prancūzijos ir priimti Rusijos pilietybę, protestuodamas prieš tėvynėje siūlomą mokesčių didinimą turtingiesiems.

Tačiau diskusijos apie tai, ar toliau rodyti filmus, kuriuose jis vaidina, suintensyvėjo praėjusių metų pabaigoje, kai per televiziją buvo parodyta, kaip 2018-aisiais kelionės į Šiaurės Korėją metu aktorius ne kartą nepadoriai komentavo vertėjos išvaizdą.

Po šio incidento jo vaškinė skulptūra buvo skubiai pašalinta iš Paryžiaus muziejaus „Musee Grevin“, o Kanados Kvebeko regionas atėmė iš G. Depardieu garbės apdovanojimą.

„Jie žino, kad samdo agresorių“

Aktorė Anouk Grinberg (Anuk Grinberg), kartu su G. Depardieu vaidinusi filme „Žaliosios langinės“, sakė, kad ji ir kiti filmavimo aikštelėje buvę žmonės buvo priversti nuolat klausytis jo nešvankių kalbų.

„Kai filmo prodiuseriai samdo Depardieu filmui, jie žino, kad samdo agresorių“, – AFP nurodė A. Grinberg.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais prancūzų kino pasaulį sukrėtė kaltinimai, kad dešimtmečius buvo slepiami G. Depardieu vykdyto seksizmo ir seksualinės prievartos faktai.

Tačiau kaltinimai G. Depardieu išryškino gilius nesutarimus tarp prancūzų kino atstovų ir platesnės visuomenės. Vieni gina aktoriaus teisę į „nekaltumo prezumpciją“, kiti palaiko aukas.

Be to, praėjusių metų pabaigoje Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) sukėlė visuomenės pasipiktinimą, kai gynė G. Depardieu, sakydamas, kad jis nekaltas, kol jo kaltė neįrodyta.

Tačiau vėliau prezidentas pabrėžė, kad labai svarbu, jog moterys netylėtų ir išdrįstų kalbėti apie patirtą seksualinę prievartą. 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Taigi

"Man gėda būti rusu. Man labai skaudu, kad mus sieja su orkais ir banditais, fašistais ir nusikaltėliais... Pajamas, gautas pardavus savo butą Mordovijoje, pervedžiau Ukrainos kariuomenei paremti. Kreipiuosi į Prancūzijos valdžios institucijas, prašydamas paramos ir pabėgėlio nuo karo statuso", - dabar sako Depardieu. Rusijoje Depardieu jau buvo pavadintas išdaviku, kuris esą daugelį metų naudojosi savo populiarumu "laikydamas figos lapelį kišenėje".

lošadymantas

fybianosis Z rusofašystinis sh. Oodas

huilinis

Jo nosis kaip b-bis.Matosi rusiska siela,nepaslepsi.Kaip kirilas kgb-istas pasakytu-duchovnaja skriepa.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS