„Gazprom“ žada sumokėti 2,6 mlrd. eurų, kad išspręstų dujų ginčą su Ukraina | Diena.lt

„GAZPROM“ ŽADA SUMOKĖTI 2,6 MLRD. EURŲ, KAD IŠSPRĘSTŲ DUJŲ GINČĄ SU UKRAINA

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ sutiko sumokėti 2,9 mlrd. JAV dolerių (2,6 mlrd. eurų) Ukrainos dujų įmonei „Naftogaz“, kad užbaigtų seniai besitęsiantį ginčą dėl dujų tranzito į Europą įkainių, šeštadienį paskelbė Rusijos naujienų agentūros.

Pranešimuose sakoma, kad „Gazprom“ vadovas sutiko su 2018 metų vasarį Stokholmo arbitražo teismo priimtu sprendimu, kai abi šalys „iš principo“ pasiekė susitarimą dėl rusiškų dujų tranzito į Europą.

Dabartinė „Gazprom“ ir „Naftogaz“ sutartis dėl dujų tranzito baigs galioti šių metų pabaigoje.

Anksčiau šią savaitę Maskva ir Kijevas pasirašė preliminarų susitarimą dėl rusiškų dujų tranzito į Ukrainą po kelis mėnesius trukusių sunkių derybų ir artėjant galutiniam terminui sausio 1 dieną.

Maskvos ir Minsko santykiai yra įtempti nuo 2014 metų, Rusijai aneksavus Krymą ir pradėjus remti separatistų sukilimą Rytų Ukrainoje.

„Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris pareiškė, kad mainais į beveik 3 mlrd. dolerių sumą, kuri turi būti sumokėta iki metų pabaigos, „Naftogaz“ sutiko atsisakyti visų kitų teisinių veiksmų.

Tokią informaciją per spaudos konferenciją Kijeve patvirtino Ukrainos energetikos ministras Oleksijus Orželas.

Pasak jo, dujų tranzito sutartis bus vykdoma penkerius metus, o minimalus garantuojamas tiekiamų dujų kiekis bus 65 mlrd. kubinių metrų pirmaisiais metais ir 40 mlrd. per vėlesnius ketverius metus.

Susitarimas buvo pasiektas per ketvirtadienį ir penktadienį vestas trišales derybas tarp Kijevo, Maskvos ir Europos Sąjungos atstovų.

Rusiškų dujų tranzito problemos kilo suirus Sovietų Sąjungai ir nepriklausomai Ukraina perėmus vamzdynų infrastruktūros kontrolę.

Vėliau įvyko kelios tiekimo krizės: 1992, 1993 ir 1994 metais Rusija panaudojo dujas kaip ginklą prieš Ukrainą, ne kartą nutraukdama jų tiekimą.

Dabartinė Rusijos ir Ukrainos sutartis buvo pasirašyta po vėliausios krizės 2010 metais, kuomet buvo sutrikdytas tiekimas Europai.

Maskva: šalys atvėrė tolesnio bendradarbiavimo „galimybių orlaidę“

Rusijos ir Ukrainos sudarytas sandoris dėl dujų tranzito parodė, kad abi šalys gali susitarti įvairiais klausimais, nepaisant sudėtingų santykių, šeštadienį pareiškė rusų vicepremjeras Dmitrijus Kozakas.

„Atvėrėme „galimybių orlaidę“ ir įsitikinome, kad nepaisant visų sunkumų mūsų santykiuose, galime pasiekti susitarimą labai įvairiais klausimais“, – ilgų derybų dėl dujų tiekimo rezultatus komentavo D. Kozakas.

„Darykime viską, kad ši orlaidė pavirstų durimis... Jei elgsimės pragmatiškai ir konstruktyviai, jei turėsime politinės valios, jei nepulsime nuo vieno kraštutinumo prie kito, kaip dažnai būna, galėsime ramiai rasti tiek Rusijos, tiek Ukrainos piliečiams palankių sprendimų“, – sakė pareigūnas.

Jis taip pat gyrė ukrainiečių delegacijos darbą per derybas ir pavadino jos narius „šaunuoliais“.

„Norėčiau pasakyti „ačiū“. Bijau, kad be koordinuojančio Ukrainos vaidmens susitarimas nebūtų buvęs pasiektas. Šį vaidmenį prisiėmė Ukrainai atstovavęs [prezidento Volodymyro Zelenskio padėjėjas Andrijus] Jermakas; jau ilgą laiką su juo bendradarbiaujame“, – pažymėjo rusų premjero Dmitrijaus Medvedevo pavaduotojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

2 To 2 koks

Rusisku duju SGD terminale yra tik keli procentai dabar, gal max 8%, visu likusi dalis is Norvegijos. Taigi perparduodamos norvegiskos dujos, o ne rusiskos. Visos rusiskos dujos keliauja i Achema, nes ji yra ju uzsakovas. Kaip susijusos kainos pas mus ir algos su duju kainomis, nesupratau, duju kaina turetu priklausyti nuo algu?

To 2 koks

Na taip PerParduodi rusiškas dujas ir dar damoki LT piliečiu saskaita:) Ir kainos pas mus mažiausios(beveik) ir algos tame pačiame lygje:)

Čiubaka

"Maskvos ir Minsko santykiai yra įtempti..." a prie ko čia batka?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS