Gelbėtojų komandos ieško dingusio povandeninio laivo netoli nuskendusio „Titaniko“ | Diena.lt

GELBĖTOJŲ KOMANDOS IEŠKO DINGUSIO POVANDENINIO LAIVO NETOLI NUSKENDUSIO „TITANIKO“

  • 0

JAV ir Kanados pakrančių apsaugos komandos pirmadienį ieškojo netoli nuskendusio „Titaniko“ Šiaurės Atlante dingusio povandeninio laivo su penkiais žmonėmis, tarp kurių yra turistas milijardierius.

Pasak pareigūnų, 6,5 metro ilgio laivas, priklausantis įmonei „OceanGate Expeditions“, pradėjo nerti ankstų sekmadienį ir mažiau nei po dviejų valandų prarado ryšį su paviršiumi.

Vienas iš laive esančių asmenų, anot jo aviacijos įmonės, yra britų verslininkas Hamishas Hardingas (Hamišas Hardingas). Jis socialiniuose tinkluose anksčiau rašė, kad prisijungė prie ekspedicijos.

JAV pakrančių apsaugos tarnyba pranešė pradėjusi plataus masto paiešką maždaug už 1 450 km į rytus nuo Menkių kyšulio Masačusetso valstijoje, o Kanados pakrančių apsaugos tarnyba nurodė, kad į paieškos zoną nusiuntė orlaivių ir laivą.

„Tokioje atokioje vietovėje vykdyti paiešką yra sudėtinga, tačiau mes naudojame visas turimas priemones, kad rastume laivą ir išgelbėtume jame esančius žmones“, – žurnalistams Bostone, kur prižiūri operaciją, sakė JAV pakrančių apsaugos tarnybos kontradmirolas Johnas Maugeris (Džonas Mogeris).

Laikas yra labai svarbus. Penkių asmenų įgula povandeniniame laive gali išgyventi 96 valandas, o J. Maugeris pirmadienio popietę sakė manantis, kad deguonies laive dar liko 70 ar daugiau valandų.

„OceanGate Expedition“ interneto svetainėje teigiama, kad šiuo metu vyksta nėrimo į „Titaniko“ vietą ekspedicija.

Įmonė naudoja povandeninį laivą „Titan“, kuriuo nardoma iki 4 000 metrų gylio.

58-erių aviatorius, kosmoso turistas ir Dubajuje įsikūrusios bendrovės „Action Aviation“ pirmininkas H. Hardingas sekmadienį savo „Instagram“ paskyroje paskelbė, kad prisijungė prie „OceanGate Expedition“ misijos „RMS TITANIC“ kaip povandeninio laivo specialistas.

„Ką tik atsirado palankios oro sąlygos, todėl rytoj bandysime nerti“, – pridūrė jis.

Sekmadienį „Action Aviation“ socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad povandeninis laivas buvo sėkmingai paleistas, ir pridėjo keletą nuotraukų, kuriose matyti dar nepanėrę H. Hardingas bei kiti misijos dalyviai.

Pats H. Hardingas rašė, kad „povandeninio laivo komandoje yra keletas legendinių tyrinėtojų“ ir kad kai kurie iš jų nuo praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio yra daugiau kaip 30 kartų nusileidę prie nuskendusio „Titaniko“.

1912 metais per pirmąją kelionę iš Anglijos į Niujorką „Titanikas“ su 2 224 keleiviais ir įgulos nariais įsirėžė į ledkalnį ir nuskendo. Tragedijos metu žuvo daugiau kaip 1 500 žmonių.

Perpus perlūžęs laivas guli maždaug 3,9 km gylyje už 644 km nuo Niufaundlando Kanadoje. Nuskendęs „Titanikas“ buvo surastas 1985 metais ir iki šiol vilioja laivybos ekspertus bei povandeninius turistus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS