Generolas: jei Vakarai priims politinį sprendimą, karas Ukrainoje baigsis iki metų pabaigos | Diena.lt

GENEROLAS: JEI VAKARAI PRIIMS POLITINĮ SPRENDIMĄ, KARAS UKRAINOJE BAIGSIS IKI METŲ PABAIGOS

  • 0

Buvęs JAV pajėgų Europoje vadas, į atsargą išėjęs generolas leitenantas Benas Hodgesas, naujame interviu sakė: „Visiems aišku, kad Krymas turi būti išlaisvintas. Jeigu JAV ir kitos šalys aprūpintų Ukraina viskuo, ko tam reikia, ypač didelio tikslumo tolimojo nuotolio ginklais, Krymą Rusijos kariams tai pavers nepakenčiamu.“

Anot jo, tiesioginiai smūgiai galėtų būti suduoti laivynui Sevastopolyje, oro pajėgų bazei Sakyje, logistikos centrui Jankoje ir kitiems objektams.

„Pataikai į juos didelio tikslumo ginklais, ir likti Kryme Rusijos kariams tampa labai labai sunku“, – sakė B. Hodgesas.

Jis pabrėžė, kad toks ginkluotųjų pajėgų žingsnis yra būtinas, tačiau tam Ukrainos kariuomenei prireiks daugiau didelio tikslumo ginklų. „Kai tai bus padaryta, ateis laikas vėl smogti Krymo tiltui ir izoliuoti Krymą. Šis scenarijus yra labai realus ir iš tikrųjų gali įvykti jau šios vasaros pabaigoje. Tačiau raktas į viską yra Vakarų valia suteikti Ukrainai ilgo nuotolio ginklų“, – sakė B. Hodgesas.

Pataikai į juos didelio tikslumo ginklais, ir likti Kryme Rusijos kariams tampa labai labai sunku.

„Norėčiau, kad mano vyriausybė aiškiai pasakytų: „Mums reikia Ukrainos pergalės“. Kad JAV politika yra Ukrainos pergalė, kaip apibrėžė prezidentas Zelenskis: visiškas Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimas, visų deportuotų ukrainiečių sugrąžinimas, rusų atsakomybė už visus karo nusikaltimus. Ir tada - saugumo garantijos, įskaitant įstojimą į NATO. Būtent tokį vaizdą norėčiau matyti“, – sakė jis.

B. Hodgeso vertinimu, dabar JAV parama tokiai karo pabaigai yra „gana didelė, bet dar ne vieninga“. „Ir todėl šiuo metu prioritetas yra užtikrinti Ukrainos pergalę prieš Rusiją. Tai yra svarbiausia dalis. Turime padėti Ukrainai nuolat dėti pastangas modernizuoti gynybą. Ukraina turi būti apginkluota iki dantų, kaip, pvz. Pietų Korėja. Kad Rusija nebekartotų atakų“, – mano generolas.

Jo nuomone, jei Vakarai priims tokį politinį sprendimą ir aprūpins Ukraina viskuo, ko jai reikia, karas baigsis iki metų pabaigos. „Jei to nepadarysime, karas tikriausiai tęsis kitais metais“, – sakė B. Hodgesas.

Gairės: Benas Hodgesas, karas Ukrainoje, Vakarų ginklai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS