Graikija vertina 6,3 balo žemės drebėjimo žalą | Diena.lt

GRAIKIJA VERTINA 6,3 BALO ŽEMĖS DREBĖJIMO ŽALĄ

Vidurio Graikijoje inžinieriai ketvirtadienį vertino išvakarėse regioną supurčiusio 6,3 balo žemės drebėjimo padarytą žalą.

Per drebėjimą nukentėjo mažiausiai vienuolika žmonių, buvo apgadinta dešimtys pastatų ir kilo gyventojų panika.

Dešimtys Damasio ir Mesochorio kaimų, esančių už maždaug 240 km į šiaurę nuo Atėnų, gyventojų po trečiadienio drebėjimo naktį praleido ne savo namuose.

Civilinės saugos pareigūnai informavo, kad vietos stadione buvo pastatyta palapinių laikinam žmonių apgyvendinimui. Nukentėjusiems žmonėms taip pat buvo pasiūlyta laikinai apsistoti penkiuose viešbučiuose netoliese esančiame Trikalos mieste ir Tesalijos regiono sostinėje Larisoje.

Po drebėjimo buvo užfiksuota pakartotinių smūgių, vienas jų, įvykęs trečiadienį vakare, buvo 5,2 balo stiprumo.

Specialistų komandos drebėjimo supurtytame regione tikrino mokyklas, ligonines ir kitus svarbius visuomeninius pastatus, taip pat gyvenamuosius namus, nurodė valstybinė naujienų agentūra ANA, pridūrusi, kad ketvirtadienį mokyklos liks uždarytos.

Trečiadienį vietos valdžia informavo, kad buvo apgadinta bent šimtas namų ir kitų pastatų, įskaitant bažnyčias.

Gelbėjimo tarnybų atstovai naujienų agentūrai AFP sakė, kad buvo sužeisti vienuolika žmonių.

Mesochoryje vienas neįgalus senjoras tik per plauką liko gyvas, sugriuvus vienai pusei jo namo. Damasyje daugiau kaip 60 mokinių buvo saugiai išvesdinti iš mokyklos, pastatytos prieš daugiau kaip aštuonis dešimtmečius.

Valstybinė greitosios medicinos pagalbos tarnyba informavo, kad medikai suteikė pagalbą dešimčiai nesunkiai sužeistų žmonių.

Tesalijos regiono sostinėje Larisoje dėl sužeidimų galvoje buvo hospitalizuotas 55 metų vyras, ant kurio užvirto mūro dalis.

Kultūros ministerija pranešė, kad buvo apgadintos keturios bažnyčios, viena jų – XVII amžiaus.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) pranešė, kad trečiadienį 12.16 val. vietos (ir Lietuvos) laiku įvykęs drebėjimas buvo 6,3 balo stiprumo ir buvo juntamas beveik visoje Graikijos žemyninėje dalyje.

Pasak Atėnų nacionalinės observatorijos, drebėjimo epicentras buvo 16 km į pietus nuo Elasonos, netoli Larisos, o jo židinys buvo 8 km gylyje.

Ekspertai pabrėžė, kad tektoniniai lūžiai šiame regione retai sukelia stipresnių žemės drebėjimų negu įvykęs trečiadienį.

Graikija yra seismiškai aktyviame regione ir kasmet patiria šimtus požeminių smūgių, tačiau dauguma jų būna silpni, nepadarantys žalos arba apskritai nejuntami.

Graikijoje pastarąjį kartą žmonių aukų pareikalavęs žemės drebėjimas įvyko pernai spalį. Septynių balų drebėjimo epicentras buvo Egėjo jūros dugne, tarp Graikijai priklausančios Samo salos ir Turkijos vakarinio Izmyro miesto.

Per jį žuvo 114 žmonių, dauguma jų – Turkijoje, dar daugiau kaip 1 100 buvo sužeisti. Graikijos Samo saloje sugriuvus pastatui žuvo du paaugliai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS