Grupei „Azovstal“ gynėjų gresia mirties bausmė | Diena.lt

GRUPEI „AZOVSTAL“ GYNĖJŲ GRESIA MIRTIES BAUSMĖ

Grupei į nelaisvę paimtų „Azovstal“ plieno gamyklos Mariupolyje gynėjų gresia mirties bausmė. Baudžiamajame procese, kuris vyksta Rusijos kontroliuojamo separatistinio Donecko regiono teisme, prokuratūra pirmadienį pareikalavo aukščiausios bausmės, pranešė vadinamosios „Donecko Liaudies Respublikos“ oficiali naujienų agentūra. Nuosprendis turėtų būti paskelbtas trečiadienį.

Teisiamieji, kurių tikslus skaičius neįvardijamas, kaltinami daugiau kaip 100 žmonių nužudymu. Ukrainiečiai priklausė grupei, kuri nacionalistiniame „Azovo“ pulke tarnavo kaip atskiras išpuolių ir sabotažo dalinys. Ukrainos visuomenėje ši grupė vadinama „Lokiais“, o rusų žiniasklaidoje – „SS lokiais“.

„Azovo“ pulko kariai iki gegužės pabaigos buvo įsitvirtinę plieno gamykloje, kai likusi Mariupolio uostamiesčio dalis jau buvo užkariauta rusų pajėgų. Tada paskutinieji gynėjai pasidavė. Ukraina siekia jų išlaisvinimo.

Ukrainos pranešimais, daug Rusijos rankose esančių belaisvių buvo kankinami. Apie 50 jų liepos pabaigoje žuvo per ataką neaiškiomis aplinkybėmis Olenivkos kalėjime netoli Donecko.

Rusija rugpjūčio pradžioje „Azovo“ pulką įvardijo kaip teroristinę organizaciją. Tai reiškia, kad Rusijos nelaisvėje esantys jo nariai gali būti teisiami pagal Rusijos įstatymus. Donecko „liaudies respublika“ savo Aukščiausiajame teisme nori teisti dar daugiau Mariupolio gynėjų.

Šį pulką Maskva vis pasitelkia kaip jau daugiau nei penkis mėnesius trunkančio karo pateisinimą ir teigia, kad nori „išlaisvinti“ Ukrainą nuo „fašistų“. Tačiau tarptautiniai ekspertai iš esmės sutaria, kad nacionalistai ir dešinieji radikalai sudaro tik nedidelę Ukrainos kovotojų dalį.

Gairės: Azov, Azovstal, karas Ukrainoje, gresia mirties bausmė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS