Grupei opozicijos aktyvistų Baltarusijoje skirtos 4–7 metų kalėjimo bausmės | Diena.lt

GRUPEI OPOZICIJOS AKTYVISTŲ BALTARUSIJOJE SKIRTOS 4–7 METŲ KALĖJIMO BAUSMĖS

Baltarusijoje grupei opozicijos aktyvistų, įskaitant Baltarusijos krikščionių demokratų atstovą Pavelą Severinecą, antradienį teismas skyrė 4–7 metų kalėjimo bausmes.

Kaip pranešė „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), uždarame Magiliavo apygardos teismo posėdyje teisėja Iryna Lančava paskelbė nuosprendžius Maksimui Viniarskiui, Dzmitryjui Kazlovui, P. Severinecui, Pavelui Juchnevičiui, Irynai Ščasnajai, Jauhenui Afnaheliui bei Andrejui Voiničiui, kurie pripažinti kaltais dėl „masinių neramumų organizavimo“. Pastarieji du aktyvistai pripažinti kaltais dar ir dėl „asmenų rengimo juose dalyvauti“. Visi septyni aktyvistai taip pat kaltinti „pasirengimu nusikaltimui“.

P. Severinecui, J. Afnaheliui, ir A. Voiničiui skirtos septynerių metų bausmės griežto režimo kolonijoje, P. Juchnevičiui skirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė atliekant ją griežto režimo kolonijoje.

M. Viniarskiui ir Dz. Kazlovui skirta po penkerius metus bendrojo režimo kolonijoje, o I. Ščasnajai – ketverių metų laisvės atėmimo bausmė bendrojo režimo kolonijoje.

Nuosprendis įsigalios po 10 dienų, jei kaltinamieji jo neskųs.

Teisių gynėjai paskelbė visus šiuos asmenis politiniais kaliniais.

Nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Po rinkimų šalyje kilo beprecedenčiai protestai, o valdžia ėmėsi brutalių priemonių jiems nuslopinti. Buvo sulaikyta tūkstančiai žmonių, keli protestuotojai žuvo, o visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Daugiau kaip 400 protestuotojų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

???????000000

?????;;;;;;;;000000

SUSIJUSIOS NAUJIENOS