Rusijos pasienio regione dėl susirėmimų bėga gyventojai, Kremlius reiškia susirūpinimą | Diena.lt

RUSIJOS PASIENIO REGIONE DĖL SUSIRĖMIMŲ BĖGA GYVENTOJAI, KREMLIUS REIŠKIA SUSIRŪPINIMĄ

Maskva antradienį išreiškė didelį susirūpinimą dėl antrą dieną vykstančių susirėmimų Belgorodo regione, sprogimams verčiant bėgti civilius gyventojus.

Rusija praneša, kad prie Ukrainos sienos esanti Belgorodo sritis per kovas su grupe, esą patekusia iš Ukrainos, buvo ilgai apšaudoma iš artilerijos pabūklų ir minosvaidžių. Ukraina neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

Belgorodo srities gubernatorius sakė, kad iš devynių pasienio kaimų buvo evakuoti civiliai gyventojai.

„Tai, kas įvyko vakar, kelia didelį susirūpinimą ir dar kartą patvirtina, kad ukrainiečių kovotojai tęsia savo veiklą prieš mūsų šalį“, – antradienį reporteriams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Vėliau antradienį rusų Gynybos ministerija nurodė, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos atstūmė, o vėliau sunaikino kovotojų grupę ir karinę techniką.

„Vykdant antiteroristinę operaciją nacionalistų formuotės buvo blokuotos ir sunaikintos oro smūgiais ir artilerijos ugnimi“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Ukrainos gynybos viceministrė Hana Maliar sakė, kad ukrainiečiai nekariauja užsienio teritorijose.

Atsakomybę už įsibrovimą į Belgorodo sritį prisiėmė vieno antikremliško Rusijos judėjimo – „Legion „Svoboda Rossii“ („Legionas „Rusijos laisvė“) – nariai.

„Telegram“ kanalu, kuris, kaip teigiama, atstovauja „Legion „Svoboda Rossii“, paskelbtame vaizdo įraše kariškais drabužiais vilkinčių vyrų apsuptas atstovas sako: „Rusija bus laisva!“

Šį šūkį dažnai vartoja Rusijos opozicijos aktyvistai.

„Norime, kad mūsų vaikai augtų taikoje ir būtų laisvi“, – pridūrė atstovas.

Minėtas kanalas pranešė, kad Belgorodo srityje atakuotos dvi gyvenamosios vietovės, įskaitant Graivoroną.

Nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija pradėjo didelio masto invaziją į Ukrainą, Belgorodo sritis ne kartą buvo apšaudyta, per šias atakas žuvo dešimtys žmonių.

Grįžti per anksti

Anksčiau Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas sakė, kad buvo sužeisti aštuoni žmonės ir kad pareigūnai padeda žmonėms pasitraukti iš kovų vietų.

Antradienio naktį srityje keli dronai smogė keliems namams ir vyriausybiniam pastatui, bet žmonės nenukentėjo, pranešė gubernatorius.

Antradienį gubernatorius pridūrė, kad pasitraukusiems gyventojams dar per anksti sugrįžti į savo namus ir kad valdžia duos leidimą, kai bus saugu.

Pirmadienį Rusija skelbė, kad jos kariai ir žvalgybos agentai siekia likviduoti šalies sieną kirtusią ukrainiečių diversantų grupę. Ukraina paneigė, kad yra susijusi su įsiveržimu į Rusijos teritoriją, apie kurį paskelbė rusų pareigūnai.

Rusijos valdžios institucijos Belgorodo regione pirmadienį įvedė antiteroristinį režimą – tai pirmas toks atvejis nuo karo Ukrainoje pradžios.

Britanijos gynybos ministerija pažymėjo, kad „Rusija savo pasienio regionuose susiduria su vis didesne grėsme įvairių sričių saugumui: prarandami koviniai orlaiviai, vykdomos savadarbių sprogstamųjų užtaisų atakos prieš geležinkelio linijas, o dabar – ir tiesioginiai partizanų veiksmai“.

Ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas sakė, kad dėl pastarųjų įvykių Belgorodo srityje gali būti atsakingos rusų partizanų grupės.

Vienintelė politinė varomoji jėga totalitarinėje šalyje... visuomet būna koks nors ginkluotas partizaninis judėjimas.

„Vienintelė politinė varomoji jėga totalitarinėje šalyje... visuomet būna koks nors ginkluotas partizaninis judėjimas“, – pirmadienį sakė jis.

V. Zelenskis aplankė frontą

Pagal „antiteroristinį“ režimą suteikiami specialūs įgaliojimai saugumo tarnyboms, taip pat taikomi įvairūs apribojimai ir priemonės, įskaitant sustiprintą saugumą, tapatybės tikrinimą ir ryšių stebėjimą.

Panašus režimas galiojo Čečėnijoje 1999–2009 metais, per antrą Rusijos karinę kampaniją prieš sukilėlius šiame Kaukazo regione.

Pranešimai apie ataką Belgorodo regione pasirodė prieš laukiamą Ukrainos kontrpuolimą, nors V. Zelenskis yra sakęs, kad jo šalis tam dar nepasirengusi.

Dėl Ukrainos puolimo laiko ir krypties spėliojama jau ne vieną mėnesį. Pats Kyjivas šiuo klausimu beveik nieko nesako, tik nurodo, kad ukrainiečiams reikia daugiau ginklų iš savo rėmėjų.

Tuo metu Rusija stiprina šimtų kilometrų ruožus palei fronto liniją prieštankinėmis kliūtimis, apkasais ir karių kontingentais.

V. Zelenskis savo ruožtu antradienį aplankė jūrų pėstininkų pajėgas fronto linijoje rytiniame Donecko regione, kur rusų pajėgos yra sutelkusios savo pajėgas teritorijų užėmimui.

JK žvalgyba: rusų saugumo pajėgos, tikėtina, susirėmė su partizanais Belgorodo srityje

Pastarosiomis dienomis rusų saugumo pajėgos, tikėtina, susirėmė su partizanais mažiausiai trijose vietose Rusijos Belgorodo srityje, netoli Ukrainos sienos, teigia Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Socialiniame tinkle „Twitter“ antradienį paskelbtoje JK gynybos ministerijos žvalgybos apžvalgoje nurodoma, kad rimčiausias incidentas įvyko netoli Graivorono miesto. Be susišaudymų ginklais, netoli incidentų vietovių padažnėjo dronų ar netiesioginės ugnies atakų.

Partizanų tapatybė nepatvirtinta, tačiau atsakomybę prisiėmė Rusijos antirežiminės grupuotės, nurodoma vertinime.

Rusija evakavo kelis kaimus ir dislokavo regione papildomas saugumo pajėgas, priduriama jame.

„Rusija savo pasienio regionuose susiduria su vis didesne grėsme įvairių sričių saugumui: prarandami koviniai orlaiviai, vykdomos savadarbių sprogstamųjų užtaisų atakos prieš geležinkelio linijas, o dabar – ir tiesioginiai partizanų veiksmai“, – sakoma pranešime.

Pasak žvalgybos, Rusija beveik neabejotinai pasinaudos šiais incidentais, kad paremtų oficialų naratyvą, jog tai ji yra karo auka.

Rusijos pietvakariuose esančio Belgorodo regiono gubernatorius pirmadienį pareiškė, kad rusų kariai ir žvalgybos agentai siekia likviduoti šalies sieną kirtusią ukrainiečių diversantų grupę.

Ukraina netrukus po to paneigė, kad yra susijusi su įsiveržimu į Rusijos teritoriją, apie kurį paskelbė rusų pareigūnai.

„Ukraina susidomėjusi stebi įvykius Rusijos Belgorodo regione ir studijuoja situaciją, bet neturi nieko bendra su ja“, – sakė ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas.

Anksčiau Ukraina neigė atsakomybę už kelis kitus numanomus sabotažo aktus Rusijos teritorijoje.

Vienas Rusijos opozicijos judėjimas – „Legion „Svoboda Rossii“ – prisiėmė atsakomybę.

Pranešimai apie diversantų grupės įsiveržimą į Rusijos Belgorodo sritį pasirodė prieš laukiamą Kyjivo kontrpuolimą. 

Gairės: karas Ukrainoje, Belgorodas, dronai, smūgiai dronais
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS