Gydytojai: įkalinto buvusio Sakartvelo lyderio M. Saakašvilio būklė sunki | Diena.lt

GYDYTOJAI: ĮKALINTO BUVUSIO SAKARTVELO LYDERIO M. SAAKAŠVILIO BŪKLĖ SUNKI

Įkalinto buvusio Sakartvelo prezidento Michailo Saakašvilio sveikata blogėja dėl smarkiai nukritusio svorio, trečiadienį pareiškė jo gydytojai, po to, kai tarptautinė bendruomenė paragino jį paleisti.

55-erių provakarietiškas reformų šalininkas buvo suimtas 2021 metais, praėjus kelioms dienoms po to, kai slapta grįžo į Kaukazo šalį iš užsienio.

Nuo praėjusių metų jis guli ligoninėje po to, kai 50 dienų atsisakė maisto. Bado streiką jis paskelbė protestuodamas prieš savo sulaikymą, kuris, anot teisių grupių, yra politiškai motyvuotas.

Advokatai ir gydytojai teigia, kad M. Saakašvilis, kadaise buvęs linksma, išsiskirianti asmenybė, tapo savo buvusio „aš“ šešėliu, ir ne kartą išreiškė nerimą dėl blogėjančios jo sveikatos būklės.

Trečiadienį opozicijos politiko gydytoja Tamar Davarašvili spaudos konferencijoje pareiškė, kad M. Saakašvilis netrukus gali atsidurti intensyvios priežiūros skyriuje.

„Paciento būklė darosi sunki“, – sakė ji.

„Jo svoris ir kūno masė labai maži“, – teigė ji ir pridūrė, kad „kitas etapas gali būti intensyviosios terapijos skyrius“.

Anot jos, M. Saakašvilis, kuris 2021 metų spalį, kai buvo įkalintas, svėrė 115 kg, dabar sveria tik 67 kilogramus.

T. Davarašvili apibūdino jį kaip silpną, prikaustytą prie lovos ir teigė, kad jam skauda galūnes.

Spaudos konferencija surengta po to, kai Vakarai daug kartų ragino Sakartvelo vyriausybę paleisti M. Saakašvilį dėl humanitarinių priežasčių.

Praėjusią savaitę daugiau kaip 570 Europos Parlamento narių priėmė rezoliuciją, kurioje reikalaujama, kad Sakartvelo vyriausybė paleistų M. Saakašvilį ir leistų jam gydytis užsienyje.

„Tai, kaip elgiamasi su buvusiu prezidentu Michailu Saakašviliu, yra lakmuso popierėlis, parodantis Sakartvelo vyriausybės įsipareigojimą europietiškoms vertybėms“, – sakoma rezoliucijoje.

Panašius raginimus išsakė Lenkijos, Ukrainos ir Moldovos vadovai.

Vasario pradžioje Sakartvelo teismas atmetė M. Saakašvilio prašymą dėl prastos sveikatos būklės atidėti jam skirtą šešerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Grupė Jungtinėse Valstijose dirbančių gydytojų teigė, kad M. Saakašvilis kenčia nuo rimtų neurologinių, virškinamojo trakto ir ortopedinių ligų.

Jie sakė, kad jo sveikata pablogėjo dėl kankinimų areštinėje.

Vienas iš gydytojų, toksikologas Davidas Smithas (Deividas Smitas), taip pat teigė, kad atlikus tyrimus paaiškėjo, jog M. Saakašvilis buvo apsinuodijęs sunkiaisiais metalais, kai buvo suimtas.

2018 metais M. Saakašvilis už akių buvo nuteistas už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir nuteistas šešerius metus kalėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Negerbėja

Nusipelnė!!!

Anonimas

LR ne visi taip gyvena kaip jis kali...

Ne, atvirkščiai ...

sveiksta gražuolis tiek svorio numetęs ...... gaila , kad tinkamų "slaugių" šalimais nesimato , pasiilgo gulėdamas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS