Gyventojų reakcija po kontrpuolimo veria širdį: klausė, ar galės du kartus atsinešti vandens | Diena.lt

GYVENTOJŲ REAKCIJA PO KONTRPUOLIMO VERIA ŠIRDĮ: KLAUSĖ, AR GALĖS DU KARTUS ATSINEŠTI VANDENS

  • 0

Pergalingos savaitės Ukrainai įkvepia laukti karo pabaigos. Vis daugiau regionų vaduojami iš okupantų gniaužtų, praneša LNK.

„Kai atvykau, buvo rugsėjo 10 diena. Tada vyko kontrpuolimas Charkive. Buvo didžiulis emocinis pakilimas visiems – ir kariams, ir gyventojams. Todėl, kad niekas nesitikėjo tokio greito stūmimo. Žmonės, eidami gatvėmis, klausė įsijungę telefonus. Aš buvau su kariais, tai jie, atrodo, atgimė iš naujo“, – detalizavo savanorė, vežanti paramą kariams į Ukrainą.

Moteris pasakojo, kad jai porą kartų reikėjo vytis karius, kuriems vežė paramą, nes niekas nepranešė, kad bus kontrpuolimas. Tad labdarą teko pervežti į kitas vietas – gilyn, nes Ukrainos kariškiai buvo pakeitę pozicijas.

„Paskutinė mūsų siunta buvo skirta lietuvių kariams. Vežėme bepilotes skraidykles, taktines priemones, termovizorius, naktinio matymo priemones. Antra siunta buvo skirta Zaporižios kariams, ir galiausiai atvažiavo mūsų sunkvežimiai, kurie važiavo į Piesky ir Krematorską“, – detalizavo savanorė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Moteris teigė, kad vienoje iš atkovotų teritorijų Ukrainos vėliavą kėlė lietuviai. „Mūsų kariai tikrai nusipelnė medalio. Jų kovos būdas, disciplina yra laikoma narsos simboliu. Visi labai noriai kovoja šalia lietuvių karių. Todėl, kad mūsų kariai turi daug motyvacijos ir jie niekada nepalieka draugo – savo pozicijas išlaiko ilgai, ir nuožmiai eina į priekį“, – šyptelėjo moteris.

Gyventojai iš pradžių netikėjo, kad ukrainiečiams pavyko atkariauti teritorijas – tad įžengus, jie klausė, kas atėjo. Kai močiutės išgirdo, kad tai – savi, sustingo ir iš džiaugsmo verkė stovėdamos prie tvorų. Kiti išėjo į gatves.

„Pirmi klausimai, kuriuos užduodavo: ar galės du kartus nueiti iki šulinio pasisemti vandens, nes okupantai išleisdavo tik kartą. Taip pat rusų kariai savavališkai ateidavo į ukrainiečių namus, juose gyvendavo, paversdavo šiukšlynu, vogdavo, niokodavo turtą, Ir dabar, bėgdami, jie viską dar labiau naikina, išvežinėja. Prie Rusijos pasienio – labai didelės eilės, Rusijos kariškiai puolė bėgti namo“, – atviravo pašnekovė.

Pasak jos, sėkmingas kontrpuolimas Charkive pakėlė vidinę kovos dvasią. Priešams tai buvo didžiulis nusivylimas. Kalbėdama apie Mariupolį savanorė neslėpė – čia situacija yra labai prasta, žmonėms neleido išsivežti net savo žuvusių artimųjų. Juos užvertė buldozeriu. Taip pat išnešti televizoriai, transliuojantys propagandą. Tačiau ukrainiečiai geba prisijungti prie interneto, kad gautų tikslią informaciją.

Gairės: karas Ukrainoje, kontrpuolimas, charkivas, Ukrainos kariai, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS