Hjustoną nuniokojęs „Harvey“ slenka rytų kryptimi | Diena.lt

HJUSTONĄ NUNIOKOJĘS „HARVEY“ SLENKA RYTŲ KRYPTIMI

  • 0

Uragano „Harvey“ nuniokotame Hjustono mieste ketvirtadienį jau ėmė slūgti potvyniai, tačiau audra grasina smogti ryčiau esančioms teritorijoms.

Nors ketvirtame didžiausiame JAV mieste vietomis jau prasisklaidė debesys, daugelis kaimiškų Teksaso teritorijos tebėra užlietos vandens, o audra slenka rytų kryptimi. Ypač smarkiai nukentėjo Port Artūro miestas.

Luizianos pareigūnai taip pat stengėsi apsaugoti savo valstiją nuo „Harvey“, kurio padaryta žala priminė skaudžius prisiminimus apie prieš 12 metų smogusį uraganą „Katrina“. Visgi Naujojo Orleano mieste pliaupė tik gana nesmarki liūtis.

JAV viceprezidentas Mike‘as Pence‘as (Maikas Pensas) ketvirtadienį planuoja lankytis Teksaso valstijoje, kur aplankys piliečius, nukentėjusius nuo liūčių, ir įvertins audros padarytus nuostolius.

Hjustone gelbėtojai surado savaitgalį paskendusiame mikroautobuse važiavusių šešių šeimos narių kūnus.

„Mūsų didžiausi būgštavimai pasitvirtino“, – žurnalistams sakė Hariso apygardos šerifas Edas Gonzalezas (Edas Gonsalesas). Jis patvirtino, kad pareigūnai surado Manuelio ir Belios Saldivarų (Manuelio ir Belijos Saldivarų) bei keturių jų proanūkių kūnai.

Pareigūnų manymu, audra nusinešė mažiausiai 33 žmonių gyvybes. Nežinoma, ar aukų skaičius dar padidės, bet pareigūnai pažymi, kad dingusiais laikomi asmenys gali tiesiog būti nepasiekiami telefonu ar neturi elektros.

Teksaso valstijoje laikinuose evakuacijos centruose, įkurtuose didžiuliame Hjustono konferencijų centre ir nedidelėse bažnyčiose, glaudžiasi daugiau kaip 30 tūkst. žmonių, sakė Federalinės nelaimių valdymo agentūros (FEMA) vadovas Brockas Longas (Brokas Longas).

Hjustono meras Sylvesteras Turneris (Silvestras Terneris) naktį paskelbė komendanto valandą, kol miestas atsities po didžiulio potvynio, sukelto „Harvey“ atneštų liūčių. Ribotu režimo pradėjo dirbti abu miesto oro uostai, taigi, tikimasi, kad gyvenimas mieste pamažu grįš į normalią būseną.

S.Turneris žurnalistams sakė, kad kai kuriose vietose, kur vanduo jau nuseko, darbą pradės šiukšliavežės bei pradės kursuoti metropoliteno traukiniai.

„Kad ir kokia smarki buvo audra, tikiuosi, Hjustono miestas greitai sugrįš ten, kur buvome, ir pasieks dar daugiau“, – pareiškė meras.

Nacionalinis uraganų centras trečiadienio vakarą paskelbė, kad „Harvey“ susilpnėjo iki atogrąžų audros, tačiau perspėjo, kad pietryčių Teksase bei pietvakarių Luizianoje tebesama smarkių potvynių pavojaus.

„Miestas po vandeniu“

Mažiausiai ketvirtadalis Hariso apygardos teritorijos, kuriai priklauso ir Hjustonas, tebėra užlieta vandens.

Tuo tarpu mažame miestelyje netoli Hjustono esančios chemijos gamyklos, kurią apsėmė potvynio vanduo, atstovai pranešė apie neišvengiamai joje nugriaudėsiantį sprogimą.

Krosbio miestelyje už maždaug 40 km į šiaurės rytus nuo Hjustono esančioje „Arkema Inc.“ gamykloje dėl potvynio, kurį sukėlė uragano „Harvey“ atneštos smarkios liūtys, nutrūko elektros tiekimas ir sugedo atsarginiai generatoriai. Dėl to gamykloje nebeveikia cheminių medžiagų aušinimo sistema ir kylant temperatūrai jos tampa nestabilios.

„Šiuo metu gamykloje turime beprecedentį 1,8 m vandens lygį“, – pranešime sakė „Arkema“ vadovas Richas Rowe'as (Ričas Rouvas).

„Nebėra būtino medžiagų šaldymo, ir šioje vietoje dabar gali nugriaudėti sprogimas bei kilti didelis gaisras, – sakė jis. – Dėl didelio vandens lygio ir dingusios elektros neturime jokių galimybių užkirsti tam kelią.“

Pareigūnai jau įsakė pradėti gyventojų evakuaciją 2,4 km spinduliu nuo tos gamyklos. R.Rowe‘as nurodė, kad siekiant apsaugoti darbuotojus, gamykla buvo uždaryta jau anksčiau.

Vėliau ketvirtadienį buvo paskelbta, kad toje įmonėje driokstelėjo du sprogimai.

Nors Hjustonui jau pavyko šiek tiek atsikvėpti po didžiulės audros, Port Artūro miestą užplūdo liūtys, dėl to savanoriams gelbėtojams buvo beveik neįmanoma pasiekti nukentėjusiųjų.

Justinas Colemanas (Džastinas Koulmanas) drauge su kitais gelbėtojais džipais ir valtimis bandė naktį iš Fort Verto miesto nuvykti į Port Artūrą, tačiau dėl smarkaus lietaus jiems teko grįžti atgal nepasiekus savo tikslo.

„Ten yra daug kūdikių ir pagyvenusių žmonių, dabar įstrigusių savo namuose. Jie sakė, kad (vanduo) jau siekia jų krūtines“, – sakė netoliese esančio Vinio miesto degalinėje sutiktas 33 metų savanoris.

Kai kuriose Teksaso dalyse jau iškrito per 127 cm lietaus. Tuo tarpu Luizianoje audra jau išlaistė apie 45 cm lietaus, bet liūtis dar nesiliovė.

Naujasis Orleanas bėdos išvengė

„Harvey“ kaip 4-os kategorijos audra pasiekė sausumą Teksase praėjusį penktadienį.

Tada ji trumpam buvo nuslinkusi į Meksikos įlanką, bet ankstų trečiadienį vėl grįžo į sausumą. Šįkart iki atogrąžų audros susilpnėjusio „Harvey“ pirmasis smūgis teko Luizianos Kamerono miesto apylinkėms. Vėjo gūsiai vietomis siekė 72 km per valandą greitį.

Meteorologai prognozuoja, kad regione iškris dar 12–25 cm lietaus, o galiausiai liūtys turėtų liautis ketvirtadienį.

Kol kas smarkiausiai nuo sugrįžusio „Harvey“ nukentėjo pietvakarių Luiziana; Geidano mieste audra sugriovė dambą.

Nors Naujajam Orleanui pavyko išvengti bėdos, „Harvey“ sukėlė skaudžių prisiminimų, nes lygiai prieš 12 metų šiam miestui smogė smarki audra „Katrina“.

„Pradėjau melstis už Teksaso žmones, patyrusius tą patį, ką ir aš per audrą „Katrina“, – sakė Crystal Harris (Kristal Haris), dirbanti banke, renkančiame aukas audros aukoms padėti.

„Išmoktos pamokos“

Tyrimų kompanijos „Enki Research“ ekspertų preliminariais skaičiavimais, Teksase „Harvey“ padarė 48–75 mlrd. dolerių vertės nuostolių.

Valstijoje sugriuvo mažiausiai vienas tiltas, sugriuvo viena damba bei pavojus buvo iškilęs vietos užtvankoms. Dėl „Harvey“ trumpam užsidarė kelios stambios naftos perdirbimo kompanijos.

Pakrantės apsaugos tarnyba pranešė iš audros zonos išgelbėjusi per 4 500 žmonių ir apie 1 000 jų augintinių. Manoma, kad vien Port Artūre trečiadienį buvo išgelbėta dar tūkstantis žmonių.

Pakrantės apsaugos tarnybos pareigūnai pasitelkė apie 50 orlaivių ir kelias dešimtis valčių, tačiau nukentėjusiesiems padėjo ir kariuomenė bei valstijos policija, taigi gelbėjimo operacijoje tikrai dalyvavo daugiau kaip 100 lėktuvų.

„Tikrai prisimename pamokas, išmoktas per uraganą „Katrina“, – žurnalistams Naujajame Orleane sakė admirolas Paulas Thomasas (Polas Tomasas), vadovaujantis Pakrančių sargybos operacijoms 26 valstijose. Jis pažymėjo, kad keli jo komandos nariai yra Luizianos gyventojai, susidūrę ir su 2005-ųjų stichine nelaime.

JAV jūrų laivynas siunčia laivus

JAV jūrų laivynas nuketėjusiems nuo uragano „Harvey“ siunčia du savo laivus humanitarinei pagalbai teikti.

Žiniasklaida praneša, kad „USS Kearsarge“ desantinis atakos laivas-amfibija ir desantinis laivas dokas „USS Oak Hill“ iš Virdžinijos valstijos į Meksikos įlanką išplaukia ketvirtadienį.

Laivai padės suteikti medicininę pagalbą, užtikrinti pakrantės apsaugą, bei teikti kitokią pagalbą.

Tuo pačiu Šiaurės Karolinos valstija į pagalbą siunčia penkias greito reagavimo gelbėtojų grupes. Valstijos Visuomenės saugumo departamentas sako, kad gelbėtojai galės atlikti įvairaus pobūdžio gelbėjimo operacijas, taip pat ir naudojantis mažomis valtimis ir kita įranga, kad galėtų išgelbėti žmones iš užtvindytų namų.

Popiežių smarkiai sukrėtė aukų padėtis

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį sakė, kad jį „smarkiai sukrėtė“ Teksaso ir Luizianos valstijose uragano „Harvey“ sukeltos žūtys ir nuostoliai.

„Esu smarkiai sukrėstas tragiškų žūčių ir milžiniškų materialinių nuostolių, kuriuos atnešė ši gamtinė nelaimė, meldžiuosi už aukas ir jų šeimas, bei visus dirbančius itin svarbų darbą šiai žalai atitaisyti“, – pranešime sakė argentinietis popiežius.

Jo žinutę perdavė kardinolas Pietro Parolinas (Pjetras Parolinas), antrasis asmuo Vatikano hierarchijoje.

Pranciškus, pirmasis popiežius iš pietų Amerikos žemyno, sako „tikįs, kad didžiuliai ir skubūs daugelio žmonių ir bendruomenių poreikiai toliau skatins žmonių solidarumą ir pagalbos bangą, kaip ir dera šiai šaliai“.

GALERIJA

  • Hjustoną nuniokojęs „Harvey“ slenka rytų kryptimi
  • Hjustoną nuniokojęs „Harvey“ slenka rytų kryptimi
  • Hjustoną nuniokojęs „Harvey“ slenka rytų kryptimi
  • Hjustoną nuniokojęs „Harvey“ slenka rytų kryptimi
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS