Honkonge nesiliauja protestai: žmonės kovą tęsia oro uoste | Diena.lt

HONKONGE NESILIAUJA PROTESTAI: ŽMONĖS KOVĄ TĘSIA ORO UOSTE

  • 0

Honkongo protestuotojai penktadienį savo kovą už demokratines reformas perkėlė į vieną intensyviausiai dirbančių pasaulio oro uostų.

Daugiau kaip 1 tūkst. juodai apsirengusių demonstrantų susirinko Honkongo tarptautinio oro uosto atvykimo salėje, kur užsienio lankytojus pasitiko skandavimu „Nėra jokių riaušių, yra tik tironija!“

Honkongo gyventojai protestuoja jau ilgiau kaip mėnesį, reikalaudami demokratinių reformų, prieštaringai vertinamo ekstradicijos įstatymo atšaukimo, tiesioginių rinkimų, dabartinio miesto parlamento paleidimo, tyrimo dėl policijos brutalumo. Susirėmimai tarp protestuotojų ir policijos darėsi vis intensyvesni.

Kita demonstracija planuojama šeštadienį Juen Longo rajone, kur praėjusį sekmadienį po didelio mitingo už demonstraciją baltai apsirengusių vyrų minia brutaliai užpuolė žmones geležinkelio stotyje. Per incidentą buvo sužeista dešimtys žmonių.

Policija nedavė leidimo šeštadienio renginiui, bet protestuotojai sako, kad vis tiek jame dalyvaus.

Praėjusį sekmadienį šimtai tūkstančių žmonių žygiavo per Honkongo verslo ir parduotuvių rajonus, o vėliau kai kurie protestuotojai išterliojo centrinės Pekino valdžios biuro sienas grafičiais, dažais užpurškė jo saugumo kameras, apmėtė ant pastato esantį Kinijos herbą kiaušiniais ir aplaistė jį juodais dažais.

Tai papiktino vyriausybę Pekine, kuri incidentą pavadino įžeidimu principui „viena šalis, dvi sistemos“, pagal kurį Honkongui yra pažadėtos tam tikros laisvės, neregėtos pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje.

Prieš penktadienio akciją protestuotojai paskelbė ironišką vaizdo klipą pranešimo apie nutūpusį lėktuvą stiliumi.

„Ponios ir ponai, sveiki atvykę į Honkongą, – sako malonus balsas už kadro. – Tai saugumo reikalavimas – visuomet turite išlikti budrūs ir pasirengę, nes policija nebeatsakinės į jūsų skambučius, kai ištiks kokia nors bėda“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS