Honkonge masiškai areštuoti opozicijos veikėjai | Diena.lt

HONKONGE MASIŠKAI AREŠTUOTI OPOZICIJOS VEIKĖJAI

Kinija trečiadienį smarkiai sugriežtino priemones Honkonge, kur policija areštavo daugiau kaip 50 opozicijos veikėjų per didžiausią savo operaciją nuo to laiko, kai miestui buvo primestas drakoniškas saugumo įstatymas.

Policijos reidas yra naujausia salvė Pekino kovoje už opozicijos nuslopinimą šiame pusiau autonominiame mieste, kur 2019 metais didžiulėse ir kartais smurtinėse demonstracijose už demokratiją dalyvaudavo milijonai žmonių.

Policija patvirtino, kad per anksti ryte surengtą operaciją, kurią vykdė maždaug tūkstantis pareigūnų, dėl „ardomosios veiklos“ buvo areštuoti 53 žmonės.

Kaltinimus išprovokavo opozicijos grupių bandymas praėjusiais metais laimėti daugumą iš dalies renkamoje miesto įstatymų leidybos institucijoje.

Honkongo saugumo vadovas Johnas Lee sakė, kad šie areštai buvo „būtini“ ir yra nukreipti prieš grupę žmonių, bandžiusių „nugramzdinti Honkongą į prarają“.

Pekinas šiuos areštus vadina būtina priemone norint sustabdyti „išorės jėgas ir asmenis“, siekiančius pakenkti Kinijai.

Pakenkta tik „kai kurių išorės jėgų ir asmenų Honkonge tam tikrai laisvei susimokyti ir bandyti pakenkti Kinijos stabilumui ir saugumui“, spaudos konferencijoje sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

Tačiau dėl operacijos priekaištavo Antony Blinkenas, JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno pasirinktas į būsimus valstybės sekretorius. Jis sakė, kad Kinijos valdžia rengia „puolimą prieš tuos, kas drąsiai propaguoja visuotines teises“.

„Bideno ir [išrinktosios viceprezidentės Kamalos] Harris administracija stos už Honkongo žmones ir prieš Pekino griežtas priemones demokratijos atžvilgiu“, – pridūrė jis.

Europos Sąjunga trečiadienį paragino paleisti dešimtis Honkonge suimtų opozicijos veikėjų ir pareiškė, kad svarsto imtis tolesnių sankcijų prieš Kiniją dėl jos griežtinamų priemonių prieš tą teritoriją.

„Šiuo metu analizuojame situaciją, kad sužinotume, kaip mums gali reikėti reaguoti. Mums atviros kitos galimybės, pavyzdžiui, sankcijos“, – žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovas Peteris Stano.

Sulaikytieji atstovauja įvairioms Honkongo opozicijos spektro dalims; tarp jų yra tokie buvę įstatymų leidėjai veteranai kaip Jamesas To, Andrew Wanas, Lam Cheuk-tingas, Claudia Mo, taip pat grupė jaunesnių aktyvistų, įskaitant socialinę aktyvistę, buvusią žurnalistę Gwyneth Ho, vieno rajono tarybos narę Tiffany Yuen ir aktyvistą Jeffrey Andrewsą, skiriantį daug dėmesio etninėms mažumoms.

Vieno garsiausių Honkongo judėjimo už demokratiją aktyvistų Joshua Wongo, kuris šiuo metu kalinamas, kolegos per jo oficialią paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad jo namuose buvo atlikta krata.

 

 

„Ilgųjų peilių naktis“

Nacionalinio saugumo policija taip pat atliko kratą teisės firmoje, garsėjančioje tuo, kad imasi žmogaus teisių bylų.

Šiai firmai dirbantis amerikietis Johnas Clancey buvo areštuotas dėl įtariamos „ardomosios veiklos“, naujienų agentūrai AFP sakė du šaltiniai. Tai pirmas kartas, kai pagal naująjį Kinijos įstatymą sulaikytas JAV pilietis.

J. Clancey, kuris puikiai kalba kinų kalbos Kantono tarme ir seniai gyvena Honkonge, yra aktyvistas veteranas.

„Toliau dirbkite dėl demokratijos ir žmogaus teisių Honkonge“, – išvedamas policijos žurnalistams sakė jis.

Policijos operacija taip pat buvo nukreipta prieš žiniasklaidą. Trys vietos žiniasklaidos priemonės „Stand News“, „Apple Daily“ ir „Inmediahk“ pranešė, kad jų redakcijose apsilankė nacionalinio saugumo policija, kuri paprašė dokumentų.

„Tai tikra Ilgųjų peilių naktis, kol kas didžiausia atskira ataka prieš demokratiją Honkonge“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė teisininkas Antony Dapiranas, kuris yra išleidęs knygų apie Honkongo protestų judėjimą.

Vienas garsiausių Honkongo demokratijos aktyvistų Nathanas Law, kuris pernai pabėgo į užsienį, apkaltino Kinijos valdžią naujausiais areštais mėginant „užgesinti pasipriešinimo liepsnas“.

Pamatas masiniams trečiadienio areštams buvo paklotas praėjusią vasarą, kai demokratiją remiančios partijos organizavo neoficialius pirminius rinkimus prieš vietos įstatymų leidybos institucijos rinkimus, kurių galiausiai buvo išvis atsisakyta.

Rinkėjai renka tik pusę iš 70 įstatymų leidybos institucijos narių. Minėtos kampanijos tikslas buvo laimėti visas 35 renkamas vietas, pirmą kartą užsitikrinti daugumą ir bandyti blokuoti vyriausybės politiką.

Balsuoti neoficialiuose pirminiuose rinkimuose, kurie papiktino Pekiną, atėjo daugiau kaip 600 tūkst. honkongiečių.

Kinijos pareigūnai tuo metu įspėjo, kad bet kokie bandymai laimėti daugumą ir blokuoti vyriausybės politiką pagal naująjį saugumo įstatymą prilygsta „ardomajai veiklai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS