Husiams grasinant išplėsti savo kampaniją, į laivą prie Jemeno krantų paleista raketa | Diena.lt

HUSIAMS GRASINANT IŠPLĖSTI SAVO KAMPANIJĄ, Į LAIVĄ PRIE JEMENO KRANTŲ PALEISTA RAKETA

  • 1

Raudonojoje jūroje į laivą buvo paleista raketa, tačiau ji jokios žalos nepadarė, penktadienį pranešė jūrų saugumo stebėtojai, Jemeno husių sukilėliams grasinant išplėsti savo persekiojimo kampaniją, dėl kurios sutriko pasaulinė prekyba.

Jungtinės Karalystės jūrų prekybos operacijų agentūra (UKMTO) ir jūrų saugumo įmonė „Ambrey“ anksčiau pranešė, kad ankstų penktadienį paleista raketa apgadino britų Karališkojo karinio laivyno laivą, plaukiantį į vakarus nuo sukilėlių kontroliuojamo Jemeno Hodeidos uosto.

Tačiau po patikrinimo dieną paaiškėjo, kad raketa į laivą neatsitrenkė ir jis nenukentėjo, atnaujintame pranešime teigė UKMTO ir „Ambrey“.

„Ambrey“ teigė, kad „laivas buvo įtrauktas į sąrašą kaip susijęs su Izraeliu, bet 2024 metų vasarį pasikeitė jo savininkas“, ir pridūrė, kad jis plaukė iš Singapūro į Sueco kanalą su ginkluotais sargybiniais laive.

Ankstesnę dieną į pietryčius nuo Jemeno Adeno uosto į tą patį tanklaivį vos nepataikė raketa, nurodė „Ambrey“.

Irano remiami husiai, kurie per pastaruosius keturis mėnesius surengė dešimtis raketų ir dronų smūgių laivybai komerciškai svarbiame jūros kelyje, atsakomybės iš karto neprisiėmė.

Sukilėliai teigia, kad taikosi į su Izraeliu susijusius laivus, protestuodami prieš Izraelio vykdomą Gazos Ruožo bombardavimą. Ši grupuotė veikia kaip Irano remiama „pasipriešinimo ašies“ dalis, nukreipta prieš Izraelį.

Reaguodamos į husių išpuolius, įskaitant aukų pareikalavusį raketos smūgį į balkerį ir tūkstančius tonų trąšų gabenusio laivo nuskandinimą, JAV ir Jungtinės Karalystės pajėgos surengė atsakomuosius smūgius.

Ketvirtadienį JAV kariuomenė pranešė, kad sunaikino devynias priešlaivines balistines raketas ir du dronus po to, kai husiai apšaudė laivus Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje.

Tokie apsikeitimai ugnimi tapo dažnu reiškiniu šioje vietovėje, ir dėl jų smarkiai išaugo laivų draudimo išlaidos, o daugelis įmonių buvo priverstos nukreipti laivus aplink Pietų Afrikos Gerosios vilties kyšulį.

Vėlų ketvirtadienį sukilėlių lyderis Abdul Malikas al Huthi (Abdul Malikas Husis) pareiškė, kad husiai išplės išpuolius prieš laivus, plaukiančius ilgesniu maršrutu aplink aplink Gerosios Vilties kyšulį.

„Visagalio Dievo malonės ir pagalbos dėka mes stengiamės neleisti jiems persikelti net per Indijos vandenyną ir iš Pietų Afrikos“, – sakė jis kalboje, kurią transliavo sukilėlių televizijos kanalas „Al-Masirah“.

„Pradėjome įgyvendinti susijusias operacijas“, – pridūrė jis.

Šią savaitę Raudonojoje jūroje, Adeno įlankoje ir Arabijos jūroje prieš prekybinius ir karinius laivus buvo surengta 12 „taikinių nukreipimo operacijų“, per kurias panaudotos 58 raketos, sakė husių lyderis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lukti

Gusius reikia, kad neturėtų ,kada atsikvėpti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS