Indija ir Pakistanas skelbia numušę vienas kito karo lėktuvų | Diena.lt

INDIJA IR PAKISTANAS SKELBIA NUMUŠĘ VIENAS KITO KARO LĖKTUVŲ

  • 0

Islamabadas ir Naujasis Delis trečiadienį paskelbė numušę vienas kito karo lėktuvų, taip smarkiai padidindami konfrontaciją, pakursčiusią nuogąstavimus dėl visapusiško konflikto tarp branduolinių ginklų turinčių Pakistano ir Indijos.

Ragindamas surengti derybas su Indija įtampai tarp kaimynių nuslopinti, Pakistano premjeras Imranas Khanas (Imranas Chanas) perspėjo dėl potencialiai katastrofiškų pasekmių, jei nebus „sveikesnio proto“ viršus.

„Ar galime sau leisti kokias nors klaidas su tokiais ginklais, kurių turime ir mes, ir jūs?“ – per televiziją pareiškė I. Khanas.

Nors abi šalys stengėsi menkinti karo grėsmę, retas oro mūšis virš padalyto ir ginčijamo Kašmyro reikšmingai padidina tai, kas pastatyta ant kortos dėl šios priešpriešos, kurią išprovokavo anksčiau šį mėnesį Indijos kontroliuojamoje Kašmyro dalyje įvykdytas mirtininko išpuolis.

Mes nenorime eskalacijos, nenorime eiti karo link.

Pakistanas paskelbė savo oro erdvėje numušęs du Indijos lėktuvus ir sučiupęs du pilotus, o Indija patvirtino netekusi vieno lėktuvo, ir sakė numušusi vieną Pakistano naikintuvą.

Krizės didėjimo ženklas buvo ir Pakistano sprendimas uždaryti savo oro erdvę „iki atskiro pranešimo“. Tuo metu Indijoje buvo uždaryti mažiausiai šeši oro uostai, didžiulėje teritorijoje į šiaurę nuo Delio uždrausti civiliniai skrydžiai.

Pakistano kariškių atstovas sakė, kad vienas iš dviejų numuštų Indijos lėktuvų nukrito Pakistano kontroliuojamame Kašmyre, o kitas – Indijos kontroliuojamoje šio Himalajų regiono dalyje.

„Mes nenorime eskalacijos, nenorime eiti karo link“, – spaudos konferencijoje Ravalpindžio mieste, kur įsikūrusi kariuomenės vadovybė, sakė generolas majoras Asifas Ghafooras (Asifas Gafūras).

Pasak jo, vienas iš areštuotų Indijos pilotų gydomas ligoninėje.

Pasak A. Ghafooro, indų lėktuvai buvo numušti Pakistano lėktuvams anksčiau trečiadienį kirtus Kontrolės liniją – de facto sieną ginčijamame Kašmyre – ir įskridus į Indiją pademonstruoti karinės jėgos. Ten pakistaniečių lėktuvai smogė nekariniams taikiniams, įskaitant tiekimo sandėlius.

Vėliau du Indijos lėktuvai kirto Kontrolės liniją ir įskrido į Pakistano oro erdvę, sakė A. Ghafooras.

„Mūsų lėktuvai buvo pasirengę, ir mes juos abu numušėme“, – sakė jis.

Jis paneigė pradinius pranešimus, kad buvo numuštas vienas Pakistano lėktuvas, ir sakė, kad informacija apie prarastą naikintuvą F-16 yra neteisinga, nes šiuose veiksmuose jokie F-16 nedalyvavo.

Apgailėtina netektis

Vėliau Indijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Rajeeshas Kumaras (Radžešas Kumaras) pranešė, kad Pakistano lėktuvas buvo numuštas dalyvaudamas operacijoje, kurios tikslas – „smogti kariniams objektams Indijos pusėje“.

„Per šį susirėmimą netekome vieno (naikintuvo) MiG-21. Pilotas yra dingęs per kovos veiksmus. Pakistanas teigia, kad jis yra jų rankose“, – sakė R. Kumaras.

Pakistano valstybinė žiniasklaida paskelbė vaizdo įrašą, kuriame neva matyti, kaip tardomas perimtas Indijos naikintuvo pilotas.

Šiame vaizdo įraše įamžintas Indijos oro pajėgų uniforma vilkintis vyras kruvinu veidu, užrištomis akimis ir surištomis rankomis. Per apklausą jis pasako savo vardą, laipsnį ir kario identifikavimo numerį.

Įtampa Indijos ir Pakistano santykiuose labai išaugo po vasario 14 dienos mirtininko išpuolio Indijos kontroliuojamame Kašmyre, per kurį žuvo 40 karių.

Delis pažadėjo imtis veiksmų ir antradienį Indijos kariniai lėktuvai atakavo atsakomybę už sprogdinimą Kašmyre prisiėmusios islamistų grupuotės „Jaish-e-Mohammad“ (JeM) kovotojų stovyklą Pakistano kontroliuojamoje teritorijoje.

Tai buvo pirma Indijos lėktuvų ataka Pakistano teritorijoje nuo 1971 metais tarp šalių vykusio karo. Tiesa, tada nė viena iš kaimynių dar neturėjo branduolinių ginklų.

Nors Islamabadas tvirtino, kad Indijos aviacijos smūgis didelės žalos nepadarė ir per jį žmonės nežuvo, tačiau netrukus pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų. Tai sukėlė būgštavimus dėl galimos naujos pražūtingos konfrontacijos Pietų Azijoje.

Nenori įtampos „eskalavimo“

Anksčiau trečiadienį Indijos užsienio reikalų ministrė pabandė sušvelninti padėtį, pakartodamas, kad antradienį surengta ataka buvo prevencinio pobūdžio. Ji pakartojo Indijos žodžius, kad ataka buvo nukreipta prieš JeM kovotojus, planavusius mirtininkų išpuolius Indijos miestuose.

„Indija nenori tolesnės įtampos eskalacijos. Indija ir toliau veiks atsakingai ir santūriai“, – sakė Sushma Swaraj (Sušma Svaradž) per derybas su Kinijos ir Rusijos kolegomis Kinijoje.

JAV, Kinija ir Europos Sąjunga paragino Delį ir Islamabadą elgtis santūriai.

„Raginame Indiją ir Pakistaną išlaikyti savitvardą ir bet kokia kaina vengti eskalavimo“, – pasikalbėjęs su abiejų šalių užsienio reikalų ministrais pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas).

Kinija trečiadienį dar kartą paragino abi šalis „pademonstruoti savitvardą“ ir siekti dialogo.

Khano politikos krizė

Ši konfrontacija reiškia pirmą didžiulę Pakistano lyderio I. Khano užsienio politikos krizę. Manoma, kad jis palaiko artimus ryšius su įtakingais šalies kariškiais, nors pernai ateidamas į valdžią žadėjo siekti dialogo su Deliu.

Pakistanas neigia kaip nors prisidėjęs prie vasario 14-osios sprogdinimo Kašmyre.

Nors Indija atkakliai kaltina savo kaimynę remiant ekstremistų grupuotes, Pakistanas taip pat atkakliai neigia, kad yra susijęs su atakomis Indijoje ir jos vienintelėje daugiausia musulmoniškoje Kašmyro valstijoje.

Neramus Kašmyro regionas yra padalytas tarp Indijos ir Pakistano nuo pat britų valdymo pabaigos 1947 metais, bet abi šalys iki šiol reiškia teritorines pretenzijas į visą buvusią Himalajų karalystę ir dėl šios teritorijos dukart kariavo.

Anksčiau Jungtinės Valstijos ir kitos tarptautinės bendruomenės narės jau bandė mažinti įtampą.

„Vašingtono vietoje aš iš visų jėgų imčiausi skambučių, norėdamas parodyti, kad noriu dabar sumažinti įtampą“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Taikos instituto ekspertas Moeedas Yusufas (Moedas Jusufas).

„Rizika, kad tai gali tapti nebekontroliuojama, yra pernelyg didelė“, – perspėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS