Indijos ministras pirmininkas V. Putinui: dabar ne laikas karui | Diena.lt

INDIJOS MINISTRAS PIRMININKAS V. PUTINUI: DABAR NE LAIKAS KARUI

Regioninio viršūnių susitikimo metu Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui penktadienį pasakė, kad dabar „ne laikas karui“.

Naująjį Delį ir Maskvą sieja ilgalaikiai ryšiai, užsimezgę dar Šaltojo karo metais, o Rusija išlieka didžiausia Indijos ginklų tiekėja.

Tačiau abiem lyderiams pradėjus savo pirmąjį susitikimą akis į akį nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios, N. Modi V. Putinui Samarkande pareiškė:„Ekscelencija, žinau, kad šiandien ne laikas karui.“

Filmuotą medžiagą iš jųdviejų derybų Uzbekistano mieste Samarkande vykstančio Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikimo kuluaruose parodė Indijos visuomeninis transliuotojas „Doordashan“.

Indija vengė aiškiai pasmerkti Rusiją dėl invazijos, dėl kurios smarkiai pakilo naftos ir kitų prekių kainos.

Tačiau N. Modi penktadienį pabrėžė „demokratijos, diplomatijos ir dialogo“ svarbą.

Indų premjeras pridūrė, kad jie aptars, „kaip judėti pirmyn taikos keliu“.

V. Putinas savo ruožtu N. Modi pareiškė norintis, kad karas Ukrainoje baigtųsi kaip galima greičiau, ir suprantantis, kad Indija nerimauja dėl kovų.

„Žinau jūsų poziciją dėl konflikto Ukrainoje, jūsų susirūpinimą... Padarysime viską, kad jis kuo greičiau baigtųsi“, – sakė V. Putinas.

„Deja, kaip tik priešinga pusė, Ukrainos vadovybė, paskelbė atmetanti derybų procesą ir pareiškė, kad savo tikslų nori siekti karinėmis priemonėmis, mūšio lauke“, – sakė V. Putinas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis per 17-ojo Jaltos europinės strategijos susitikimo (YES) organizuotą diskusiją praėjusią savaitę pabrėžė, kad šiuo metu jokios derybos su Rusija dėl karo pabaigos nėra įmanomos, nes Maskva negali suformuluoti adekvačių pozicijų.

Gairės: Indija, ministras pirmininkas, Vladimiras Putinas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS