Indonezija pasiūlė planą, kaip užbaigti Rusijos karą Ukrainoje | Diena.lt

INDONEZIJA PASIŪLĖ PLANĄ, KAIP UŽBAIGTI RUSIJOS KARĄ UKRAINOJE

  • 0

Indonezijos gynybos ministras per šeštadienį Singapūre vykstantį aukščiausiojo lygio susitikimą gynybos klausimais pasiūlė planą, kaip užbaigti Rusijos karą Ukrainoje.

Ši iniciatyva greitai sulaukė dalyvių kritikos.

„Raginu Rusiją ir Ukrainą nedelsiant nutraukti karo veiksmus“, – sakė Prabowo Subianto (Prabovas Subjantas), pažymėdamas, kad daugiau kaip 15 mėnesių trunkantis karas turi didelį poveikį Azijos šalių ekonomikai ir maisto tiekimui.

Savo kalboje kasmetiniame forume „Šangri La dialogas“ P. Subianto pasiūlė abiem pusėms paliaubas dabartinėse pozicijose ir demilitarizuotas zonas, kurias užtikrintų stebėtojai ir Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgos.

Jis taip pat pasiūlė galiausiai surengti JT organizuojamą referendumą ginčytinose teritorijose.

„Indonezija yra pasirengusi prisidėti prie galimos JT taikos palaikymo pajėgų operacijos“, – pridūrė Indonezijos ministras.

Savo taikos planą karui užbaigti yra pasiūliusi ir Kinija. Visgi, daugelio vertinimu, tai miglotas pasiūlymų sąrašas, į kurį Europos Sąjungos politikai reagavo skeptiškai.

Nors Pekinas teigia, kad yra neutrali konflikto šalis, jis kritikuojamas dėl atsisakymo pasmerkti Maskvos invaziją.

Savo ruožtu Jungtinės Valstijos ir Vakarų sąjungininkės po Rusijos invazijos pradžios Ukrainai suteikė ginklų už milijardus dolerių (eurų) ir kitos pagalbos.

Indonezija yra pasirengusi prisidėti prie galimos JT taikos palaikymo pajėgų operacijos.

Džakarta ir anksčiau bandė tarpininkauti siekiant taikos.

Praėjusiais metais Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas) buvo nuvykęs į Kyjivą ir Maskvą ir susitiko su abiejų šalių vadovais. Be to, jo šalis pirmininkavo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) grupei.

Tačiau šeštadienį vykusiame susitikime P. Subianto pasiūlymas buvo sukritikuotas, o Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pareiškė, kad taika Ukrainoje turi būti pasiekta teisingomis sąlygomis.

Reikia užtikrinti taiką Ukrainoje, tačiau tai turi būti teisinga, o ne pasidavimo taika, sakė J. Borrellis, komentuodamas Indonezijos pasiūlymą.

P. Subianto atsakė pakeldamas balsą: „Paklauskite indoneziečių, kiek kartų jie buvo užpulti... Suverenitetas pažeidžiamas ne tik Europoje.“

„Pateikiu konflikto sprendimo planą, – pridūrė jis. – Aš nesakau, kas teisus, o kas ne.“

Indonezija balsavo už JT rezoliuciją, kuria smerkiama Rusijos invazija į Ukrainą, tačiau ekonominių sankcijų Maskvai netaiko.

Gairės: Prabowo Subianto, Indonezija, karas Ukrainoje, planas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS