Indonezijoje išsiveržus ugnikalniui evakuojama tūkstančiai žmonių | Diena.lt

INDONEZIJOJE IŠSIVERŽUS UGNIKALNIUI EVAKUOJAMA TŪKSTANČIAI ŽMONIŲ

  • 0

Indonezijoje įvykus penkiems Ruango ugnikalnio išsiveržimams gelbėtojai ketvirtadienį skuba evakuoti tūkstančius žmonių, o pareigūnai uždarė netoliese esantį oro uostą ir įspėjo dėl galimo cunamio.

Trečiadienį Ruangas išsiveržė keturis kartus. Naktį iš jo kraterio besiveržianti lava švytėjo tamsaus, žaibų raižomo dangaus fone. Pareigūnai paskelbė aukščiausio ketvirto laipsnio pavojų.

Ketvirtadienį ryte iš ugnikalnio, esančio Sangihės salose tarp Sulavesio ir Molukų jūrų, tebekilo dūmų stulpas, todėl pareigūnai 24 valandoms uždarė artimiausią tarptautinį oro uostą Manade Sulavesio saloje.

Valdžia praneša, kad skubama evakuoti 11 tūkst. gyventojų iš rajonų aplink Ruangą. Tarp evakuojamų rajonų yra atoki Tagulandango sala, kurioje gyvena maždaug 20 tūkst. žmonių.

Kai kurie panikos apimti gyventojai jau bandė išvykti, sakė pareigūnai.

„Praėjusią naktį žmonės evakavosi patys, bet padrikai – dėl ugnikalnio išsiveržimo ir kritusių [...] mažų akmenų [...]. Žmonės pasklido ieškodami pasitraukimo kelių“, – ketvirtadienį sakė vietos paieškos ir gelbėjimo agentūros pareigūnas Jandry Paendongas (Džandris Pendongas).

Praėjusią naktį žmonės evakavosi patys, bet padrikai.

Pasak jo, 20 darbuotojų padeda gyventojams evakuotis guminėmis valtimis iš pakrantės netoli ugnikalnio.

Jandry Paendongas paragino atsiųsti daugiau valčių ir įrangos.

Turistai ir gyventojai buvo įspėti laikytis mažiausiai 6 km atstumu nuo ugnikalnio.

Po pirmojo išsiveržimo antradienio vakarą daugiau kaip 800 žmonių buvo evakuoti iš Ruango apylinkių į Tagulandango salą.

Įspėjimas dėl cunamio

Pareigūnai taip pat įspėjo, kad dėl ugnikalnio išsiveržimų gali susidaryti cunamis.

„Bendruomenės Tagulandango saloje, ypač esančios netoli pakrančių, [turi] būti budrios dėl galimo įkaitusių akmenų ir karštų debesų išmetimo, taip pat [saugotis galimo] cunamio dėl ugnikalnio nugriuvimo į jūrą“, – sakoma Indonezijos vulkanologijos agentūros vadovo Hendros Gunawano (Hendros Gunavano) trečiadienio pareiškime.

2018 metais per išsiveržimą iš dalies įgriuvus Anak Krakatau ugnikalnio, esančio tarp Javos ir Sumatros salų, krateriui, į vandenyną nuslinko dideli kalno gabalai ir kilo cunamis, pražudęs daugiau kaip 400 ir sužeidęs dar tūkstančius žmonių.

Indonezija, didžiulis salynas, kuriame gyvena 270 mln. žmonių, priklauso Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“ – sričiai, dėl tektoninių plokščių judesių pasižyminčiai dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

Dėl Ruango išsiveržimo iki ketvirtadienio vakaro uždarytas Samo Ratulangi (Samo Ratulangio) tarptautinis oro uostas Manade yra už daugiau kaip 100 kilometrų nuo ugnikalnio.

Oro uosto kilimo ir tūpimo takai uždaryti dėl vulkaninių pelenų, galinčių kelti pavojų skrydžių saugumui, sakė Manado regiono oro uostų administracijos vadovas Ambaras Suryoko (Ambaras Surjokas).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS