Indonezijoje tris kartus išsiveržęs ugnikalnis išsviedė 5 km aukščio pelenų stulpą | Diena.lt

INDONEZIJOJE TRIS KARTUS IŠSIVERŽĘS UGNIKALNIS IŠSVIEDĖ 5 KM AUKŠČIO PELENŲ STULPĄ

Ketvirtadienį tris kartus išsiveržė Indonezijos rytuose esantis ugnikalnis, į dangų pakilo penkių kilometrų aukščio pelenų stulpas, žaibuojant išsiliejo lava, pranešė Geologijos agentūra.

Ibu ugnikalnis Halmaheros saloje Šiaurės Malukų provincijoje išsiveržė ketvirtadienio naktį netrukus po 1 val. vietos laiku, o paskui dar kartą 7.46 val. ir 8.11 val., pranešė agentūra.

Per pirmąjį išsiveržimą ugnikalnis išspjovė pelenų bokštą, pakilusį daugiau nei į penkių kilometrų aukštį virš kalno viršūnės, sakoma agentūros tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Trečiasis išsiveržimas truko maždaug dvi minutes, pelenų stulpas „buvo matomas pakilęs maždaug 1000 metrų virš viršūnės“.

Agentūra patarė gyventojams ir turistams nesiartinti prie zonų, maždaug per keturis septynis kilometrus nutolusių nuo Ibu kraterio, ir lauke dėvėti akių ir burnos dangalus.

Tai naujausi iš virtinės stiprių išsiveržimų, dėl kurių valdžia praėjusį mėnesį buvo priversta evakuoti kelis kaimus.

Po pastarųjų įsiveržimų įsakymas evakuotis nebuvo paskelbtas, taip pat nebuvo pranešimų apie aukas ar žalą Halmaheroje, kurioje gyvena maždaug 700 tūkst. žmonių.

Ibu yra vienas aktyviausių Indonezijos ugnikalnių, pernai išsiveržęs daugiau nei 21 tūkst. kartų.

Ten išlieka aukščiausiasis pagal keturių pakopų sistemą įspėjimo lygis.

Salų valstybė Indonezija dažnai patiria seisminį ir vulkaninį aktyvumą dėl savo padėties ties vadinamuoju „ugnies žiedu“ Ramiajame vandenyne.

Balandį kelis kartus išsiveržus Ruango ugnikalniui Šiaurės Sulavesio provincijoje, tūkstančiai gretimų salų gyventojų buvo priversti evakuotis.

GALERIJA

  • Indonezijoje tris kartus išsiveržęs ugnikalnis išsviedė 5 km aukščio pelenų stulpą
  • Indonezijoje tris kartus išsiveržęs ugnikalnis išsviedė 5 km aukščio pelenų stulpą
EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tam idomu

kask gilią gilią duobę kiaurai žemę kol išlysi kiaurai ten ir yra Indonezija šalia

Idomu

Ar bent vienas is zino kur ta Indonezija randasi? Pagal mane tai labai tikkama vieta varyti pasakas apie globalini atsilima kuri gali "sustabdyti" perejimas prie atsinaujinaciu energijos saltiniu. Panasiai kaip komunizmo statybos tik dabar yra truputi kitokia misija - Pasaulio isigelbejimo misija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS