Irako kariuomenė visoje šalyje skelbia komendanto valandą | Diena.lt

IRAKO KARIUOMENĖ VISOJE ŠALYJE SKELBIA KOMENDANTO VALANDĄ

Irako kariuomenė pirmadienį nuo 19 val. (vietos ir Lietuvos laiku) visoje šalyje paskelbė komendanto valandą, šiitų dvasininko Moqtados Sadro (Moktados Sadro) šalininkams šturmavus vyriausybės pastatą budriai saugomoje Bagdado Žaliojoje zonoje.

Žaliojoje zonoje buvo šaudoma, o saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas, kad išsklaidytų M. Sadro šalininkus, susirinkusius į šią teritoriją po to, kai įtakingas dvasininkas anksčiau tą pačią dieną paskelbė pasitraukiantis iš politikos.

Anksčiau pirmadienį M. Sadro šalininkai užplūdo prabangius Respublikos rūmų laukiamuosius ir skandavo dvasininką remiančius šūkius.

Respublikos rūmai yra pagrindinė Irako valstybės vadovų ir užsienio šalių aukšto rango pareigūnų susitikimų vieta.

Keliomis valandomis anksčiau M. Sadras paskelbė, kad pasitraukia iš politikos dėl beveik metus trunkančios politinės aklavietės, lėmusios, kad Irakas neturi naujos vyriausybės.

„Nusprendžiau nesikišti į politinius reikalus. Todėl dabar skelbiu, kad galutinai pasitraukiu“, – sakė M. Sadras, ilgametis Irako politinės scenos veikėjas.

Nuo praėjusių metų spalį vykusių parlamento rinkimų tarp frakcijų kilus nesutarimų dėl koalicijos, šalis atsidūrė politinėje aklavietėje ir neturi naujos vyriausybės, ministro pirmininko ar prezidento.

M. Sadro blokas per pastaruosius rinkimus tapo didžiausia parlamento frakcija, tačiau iki daugumos jai pritrūko mandatų.

Birželį 73 jo vadovaujami įstatymų leidėjai atsistatydino, bandydami sukurti padėtį, leidžiančią išeiti iš aklavietės.

Vėliau M. Sadras ėmėsi kitų spaudimo priemonių, įskaitant rugpjūčio 5 dieną surengtą masinę maldą, kurioje dalyvavo dešimtys tūkstančių jo šalininkų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS