Irane suimtas disidentas kino kūrėjas J. Panahi | Diena.lt

IRANE SUIMTAS DISIDENTAS KINO KŪRĖJAS J. PANAHI

Iranietis disidentas kino režisierius Jafaras Panahi (Džafaras Panahis), 2015 metais laimėjęs pagrindinį „Auksinio lokio“ apdovanojimą per Berlyno kino festivalį už savo juostą „Taksi“ (Taxi), buvo suimtas savo šalies tarnybų, pirmadienį pranešė naujienų agentūra „Mehr“.

62 metų J. Panahi tapo jau trečiu kino režisieriumi, suimtu Irane per mažiau kaip savaitę.

„Jafaras Panahi buvo suimtas šiandien [pirmadienį], kai nuvyko į prokuratūrą, vystantis padėčiai dėl kito kino kūrėjo, Mohammado Rasoulofo (Mohamedo Rasulofo)“, – nurodė „Mehr“.

Valstybinė naujienų agentūra IRNA apie M. Rasoulofo, taip pat pelniusio apdovanojimų už savo kūrinius, areštą pranešė vėlai penktadienį. Jis buvo suimtas kartu su režisieriumi Mostafa Aleahmadu.

J. Panahi yra pelnęs virtinę apdovanojimų tarptautiniuose festivaliuose. 2018 metų Kanuose jo filmas „Trys veidai“ (Se rokh) pelnė apdovanojimą už geriausią scenarijų.

Tačiau kai 2010 metais buvo nuteistas už „propagandą prieš sistemą“ dėl savo palaikymo protestams prieš vyriausybę ir virtinės filmų, kritikuojančių šiuolaikinį Iraną, J. Panahi buvo uždrausta išvykti iš šalies atsiimti apdovanojimų.

50-metis M. Rasoulofas 2020 metais pelnė Berlyno kino festivalio „Auksinį lokį“ už savo filmą „There Is No Evil“, bet irgi negalėjo jo asmeniškai atsiimti, nes režisieriui buvo uždrausta išvykti iš Irano.

M. Rasoulofas ir M. Aleahmadas buvo suimti dėl „neramumų kurstymo“ po gegužę dešimčių žmonių gyvybių nusinešusios pastato griūties šalies pietvakariuose, išprovokavusios piktus protestus, vėlai penktadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

„Įvykus širdį draskančiam incidentui Abadano „Metropol“ [kino kūrėjai] dalyvavo kurstant neramumus ir ardant visuomenės psichologinį saugumą“, – rašė IRNA.

Nebaigtas statyti dešimties aukštų „Metropol“ pastatas Abadano mieste pietvakarinėje Chuzestano provincijoje sugriuvo gegužės 23 dieną. Incidentas, pareikalavęs 43 žmonių gyvybių, išprovokavo piktų protestų, gyventojams demonstruojant solidarumą su aukų šeimomis.

Demonstrantai reikalavo teisti ir nubausti „nekompetentingus pareigūnus“, atsakingus už šią tragediją. Per susirėmimus su policija buvo leidžiamos ašarinės dujos, aidėjo perspėjamieji šūviai, virtinė protestuotojų buvo sulaikyti.

Grupė Irano kino kūrėjų, vadovaujamų M. Rasoulofo, paskelbė atvirą laišką, kuriuo kvietė saugumo pajėgas „sudėti ginklus“, įsiplieskus visuomenės pasipiktinimui dėl „korupcijos, vagysčių, neveiksmingumo ir represijų“, susijusių su griūtimi Abadane.

Šeštadienį Berlyno festivalio organizatoriai pareiškė protestą prieš M. Rasoulofo ir M. Aleahmado suėmimą ir pareikalavo juos paleisti.

M. Rasoulofo pasas buvo paimtas 2017 metais išleidus filmą „Nepaperkamas“ (Lerd), laimėjusį tų metų Kino festivalio programos „Kitoks žvilgsnis“ pagrindinį apdovanojimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS