Irano prezidentas: Izraelis sumokės už svarbaus generolo nužudymą | Diena.lt

IRANO PREZIDENTAS: IZRAELIS SUMOKĖS UŽ SVARBAUS GENEROLO NUŽUDYMĄ

  • 8

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) pirmadienį pažadėjo, kad Izraelis „neabejotinai sumokės“ už svarbaus Islamo Revoliucinės gvardijos korpuso (IRGC) generolo nužudymą Sirijoje.

„Be abejo, šis veiksmas yra dar vienas uzurpatoriško sionistinio režimo (Izraelio) nusivylimo, bejėgiškumo ir nesugebėjimo regione ženklas“, – sakoma E. Raisi pareiškime.

Izraelis „neabejotinai sumokės už šį nusikaltimą“, priduriama jame.

Anksčiau pirmadienį iraniečių valstybinė žiniasklaida pranešė, kad per Izraelio smūgį Sirijoje, Sajida Zeinabos rajone šalia Damasko, žuvo svarbus Irano Revoliucinės gvardijos generolas Razi Moussavi (Razis Musavis).

Oficialioji naujienų agentūra IRNA nurodė, kad R. Moussavi buvo vienas labiausiai patyrusių IRGC užsienio pajėgų patarėjų Sirijoje.

IRGC patvirtino R. Moussavi mirtį, nurodė, kad jis žuvo per raketos ataką, ir pažadėjo už jį atkeršyti.

IRGC pareiškime pažymima, kad R. Moussavi buvo įtakingo generolo Qasemo Soleimani (Kasemo Soleimanio), kuris žuvo 2020 metų sausį per JAV aviacijos smūgį Bagdado oro uoste, kompanionas.

Kitą savaitę Iranas minės Q. Soleimani, vadovavusio užsienyje veikiančioms IRGC Kudso (Jeruzalės) pajėgoms, ketvirtąsias nužudymo metines, o R. Moussavi yra Kudso pajėgų aukščiausio rango generolas, nužudytas nuo to laiko.

„Trys raketos“

Irano valstybinė televizija pranešė, kad į R. Moussavi taikytasi trimis raketomis.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi Sirijos karo stebėtoja „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė apie Izraelio smūgius pozicijoms Sajida Zeinabos rajone pietiniame Damasko pakraštyje, kuriomis naudojosi Irano grupės ir Teherano remiama įtakinga Libano grupuotė „Hezbollah“.

Nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais Izraelis sudavė šimtus smūgių taikiniams šioje kaimyninėje šalyje, dažniausiai taikydamasis į Sirijos kariuomenės ir Damasko sąjungininkų Irano bei libaniečių „Hizbollah“ pozicijas.

Gruodžio 2 dieną IRGC apkaltino Izraelį nužudžius du jos narius Sirijoje.

Izraelio kariuomenė retai komentuoja atskirus smūgius Sirijoje, bet ne kartą žadėjo tęsti oro smūgių kampaniją, kad nesutaikomas priešininkas Iranas negalėtų sustiprinti savo pozicijų Sirijoje.

Spalio 7 dieną kilus Izraelio ir Irano remiamos palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ karui Gazos Ruože, izraeliečiai taip pat suintensyvino atakas Sirijoje, ypač prieš „Hezbollah“.

Iranas nepripažįsta Izraelio, o parama palestiniečių reikalui nuo pat 1979-ųjų Islamo revoliucijos yra tarp svarbiausių Teherano užsienio politikos elementų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

chutin puilo

Kai nukale kazkoki generola, tai blogai, o kai sunaikino jau virs 20 000 civiliu, tai nieko tokio? Kazkokie dvigubi standartai.

Ziurint

Į tą urodai kyla nenumaldomas noras nuimt tuos skudurus nuo jo galvos

T

Adolfas irgi planavo, o Sukurejas juokėsi. Geru Švenčių!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS