Išgelbėti nuo apgulties: bijojo, kad šešiametis nepasiųstų okupantų paskui rusų laivą | Diena.lt

IŠGELBĖTI NUO APGULTIES: BIJOJO, KAD ŠEŠIAMETIS NEPASIŲSTŲ OKUPANTŲ PASKUI RUSŲ LAIVĄ

  • 0

Prokofvjevų šeima daugiau nei tris savaites gyveno okupuotame Černigove. Galiausiai iš čia ištrūkusi, šeima pasakojo, kaip karas sugriovė viską, prie ko buvo pripratę ir apie ką svajojo, praneša Unian.

Olga su vyru augina du vaikus – 16 metų Eugeniją ir 6 metų Michailą. Šeima okupuotame Černigove gyveno daugiau nei dvidešimt dienų, o paskui desperatiškai bandė pabėgti iš miesto. Laimei, viskas pavyko – jie paspruko pas Olgos mamą.

Gyvenimas apsuptyje

Olga – slaugytoja, dirbo operacinėje. Ji prisiminė, kas dėjosi ligoninėje prasidėjus karui.

„Buvo visiškas siaubas – žmonės buvo atvežami vienas po kito. Esu pratusi prie kraujo ir kančios, bet ištverti buvo neįmanoma“, – prisimena slaugytoja.

Černigovas buvo nuolat apšaudomas Rusijos. Olgos šeima nakvojo rūsyje.

Pirmosios karo Černigove savaitės buvo daugmaž normalios, tačiau dingus elektrai ir išsijungus šaldytuvui pasidarė ypač sunku. Rūsyje tapo neįtikėtinai šalta, nebuvo vandens.

Buvo visiškas siaubas – žmonės buvo atvežami vienas po kito. Esu pratusi prie kraujo ir kančios, bet ištverti buvo neįmanoma.

Naktį iš kovo 17-osios į 18-ąją į Prokofjevų kiemą pataikė raketų skeveldros. Tai buvo paskutinis lašas, padėjęs priimti sprendimą išvykti iš Černigovo.

Išsigelbėjimas nuo apgulties

Šeima automobiliu nusprendė vykti Gomelio kryptimi, kur gyvena Olgos mama.

Visi suprato neįtikėtinai didelę kelionės riziką – grėsė būti apšaudytiems. Kelyje juos pasitiko priešo mašinų kolona. Vienas Rusijos karys buvo pasiruošęs granatsvaidžiu šauti į automobilį.

Visų buvo paprašyta išlipti iš automobilio. Apžiūrėję daiktus, rusai paklausė kelionės tikslo ir leido važiuoti toliau.

Vėliau Olgos dukra prisipažino, kad kai jie kalbėjosi su okupantais, labai bijojo, kad jos mažasis brolis netaptų priešų auka. Mat šešiametis Michailas, būdamas rūsyje tarp suaugusiųjų, keikėsi necenzūriniais žodžiais, siųsdamas atitinkama kryptimi rusų kareivius.

Dabar Olga ir jos šeima gyvena su mama viename iš Černigovo srities kaimų.

Gairės: Černigovas, karas Ukrainoje, rusų laivas, Ukraina
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS