Islandijoje išsiveržė ugnikalnis, užsidegė namai | Diena.lt

ISLANDIJOJE IŠSIVERŽĖ UGNIKALNIS, UŽSIDEGĖ NAMAI

  • 1

Pietvakarių Islandijoje prasidėjęs ugnikalnio išsiveržimas sekmadienį pasiekė Grindaviko uostą, kuriame užsidegė du namai, rodo per visuomeninę televiziją parodyta filmuota medžiaga.

Kelios dešimtys gyventojų, grįžusių į Grindaviką po ankstesnio vulkaninio išsiveržimo, buvo skubiai evakuoti naktį į šeštadienį, likus kelioms valandoms iki naujausio išsiveržimo pradžios.

Tai penktasis Islandijos ugnikalnio išsiveržimas per mažiau nei trejus metus.

Paskutinis išsiveržimas įvyko vos prieš kelias savaites, gruodžio 18 dieną, tame pačiame regione, į pietvakarius nuo sostinės Reikjaviko.

Per visuomeninę televiziją RUV tiesiogiai transliuotoje filmuotoje medžiagoje matyti mažiausiai du gaisro apimti namai.

Gaisras išplito iš vieno namo į kitą.

„Tokiame mažame kaimelyje, kaip šis, esame tarsi šeima, visi vieni kitus pažįstame kaip šeimos narius – tragiška tai matyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos gyventojas Sveinnas Ari Gudjonssonas. (Sveinas Aris Gudjounsonas).

„Tai nerealu, tarsi žiūrėti filmą“, – pridūrė žvejybos pramonėje dirbantis 55-erių vyras.

Išsiveržimas prasidėjo sekmadienį 8 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku, kai maždaug už 450 metrų nuo miesto žemėje atsivėrė plyšys.

Apie vidurdienį miesto pakraštyje atsivėrė antrasis plyšys ir lava užliejo namus.

Tiesiogiai transliuojamuose vaizduose buvo matyti, kaip tamsaus žiemos dangaus fone trykšta žėrinčios oranžinės lavos čiurkšlės.

Islandijos prezidentas Gudni Johannessonas (Gudnis Jouhanesonas) turėjo kreiptis į tautą 20 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku, pranešė RUV.

„Jokiai gyvybei pavojus negresia“, – socialiniame tinkle „X“ rašė jis, „tačiau gali kilti grėsmė infrastruktūrai“ ir pridūrė, kad skrydžių tai nepaveikė.

Lapkričio 11-ąją atsargumo sumetimais buvo evakuotas Grindavikas – nedidelis žvejų kaimelis, kuriame gyvena apie 4 tūkst. žmonių.

Dėl daugybės nedidelių žemės drebėjimų (kartais šimtų per dieną) atsirado didelių įtrūkimų keliuose, namuose ir pastatuose.

Netrukus po gruodžio 18-osios išsiveržimo vietos gyventojams buvo leista trumpam grįžti į namus, o gruodžio 23 dieną duotas leidimas galutinai įsikraustyti atgal, tačiau tik kelios dešimtys pasirinko tai padaryti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

veikia anunakiu klimatynis ginklas kur salta ten karsta o kur sausa ten slapia??????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS