Ispanijoje policija per protestus dėl reperio arešto sulaikė dešimtis žmonių | Diena.lt

ISPANIJOJE POLICIJA PER PROTESTUS DĖL REPERIO AREŠTO SULAIKĖ DEŠIMTIS ŽMONIŲ

Ispanijos policija po antrą vakarą iš eilės vykusių susirėmimų su demonstrantais, šalyje tęsiantis protestams dėl vieno katalonų reperio įkalinimo už policiją ir monarchiją įžeidžiančias „Twitter“ žinutes, sulaikė dešimtis žmonių.

Įpykę demonstrantai į gatves išėjo antradienio vakarą, policijai sulaikius 32 metų Pablo Haselį (Pablą Haselį), kuris slėpėsi viename Katalonijos universitete, kad išvengtų laisvės atėmimo bausmės, jam skirtos prieštaringai vertinamoje žodžio laisvės byloje.

Kilęs smurtas taip pat sukėlė politinę konfrontaciją su kraštutinių kairiųjų partija „Podemos“ – Ispanijos valdančiosios kairiųjų koalicijos mažesniąja partnere – kuri pasisakė prieš P. Haselio įkalinimą ir viešai palaikė protestuotojus.

Trečiadienį vakare, budint gausioms policijos pajėgoms, šimtai demonstrantų susirinko sostinės centre esančioje Saulės vartų aikštėje reikalauti, kad būtų paleistas 32 metų reperis Pablo Haselis (Pablas Haselis). Kai kurie demonstrantai laikė iškėlę plakatus su užrašu „Gana cenzūros“.

Kaukėtiems protestuotojams ėmus svaidyti į policininkus butelius, šie pabandė juos sutramdyti. Įsiplieskė susirėmimai, kurie tęsėsi kelias valandas, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Madrido policija informavo, kad buvo sulaikyti 14 asmenų. Pagalbos tarnybos pranešė, kad per neramumus nesunkiai nukentėjo devyni žmonės.

Sostinės meras konservatorius Jose Luisas Martinezas-Almeida (Chosė Luisas Martinesas-Almeida) pasmerkė incidentus.

„Smurtui ir tiems, kas nesutinka su taisyklėmis, nėra vietos mūsų visuomenėje“, – parašė jis tviteryje.

Smurtinių protestų trečiadienio vakarą būta ir reperio gimtajame Leridos mieste, kur jis buvo areštuotas, taip pat Cheronoje ir Taragonoje, tviteryje informavo Katalonijos policija.

Barselonoje ir dar trijuose Katalonijos miestuose demonstrantai svaidė į policijos pareigūnus įvairius daiktus ir padeginėjo pastatytas užtvaras. Kai kur protestuotojai buvo tramdomi putplasčio kulkomis.

Iš viso policija pranešė, kad buvo sulaikyti 33 žmonės ir 14 buvo sužeista.

Į Granados gatves išėję protestuotojai taip pat susirėmė su pareigūnais, degino šiukšlių dėžes, keturi žmonės buvo suimti, pranešė regiono pareigūnai.

Protestų banga kilo po to, kai policija įsiveržė į Leridos miesto universiteto miestelį areštuoti P. Haselio.

„Nepaisant represijų, jie niekada neprivers mūsų pasiduoti“, – šaukė reperis, kai policininkai vedė jį iš pastato, kuriame jis slėpėsi.

„Mane areštuoja fašistinė valstybė. Mirtis fašistinei valstybei!“ – šaukė P. Haselis.

Reperis turėjo iki praėjusio penktadienio prisistatyti į policiją ir pradėti atlikti 2018 metais jam skirtą devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Policija tąsyk sulaikė 19 žmonių. Miesto pagalbos tarnybos pranešė, kad buvo sužeisti 55 žmonės, iš jų 35 – policijos pareigūnai.

„Neteisinga ir neproporcinga“ bausmė

P. Haselis buvo nuteistas už virtinę tviterio žinučių, kuriose vadino buvusį šalies monarchą Juaną Carlosą I (Chuaną Karlosą I) mafijos bosu ir kaltino policiją demonstrantų bei migrantų kankinimu ir žudymu.

Reperis žinomas dėl savo ultrakairiųjų pažiūrų, tačiau jo byla sulaukė didelio atgarsio tarp aktyvistų, tvirtinančių, kad P. Haselio baudžiamasis persekiojimas yra pavojingas puolimas prieš žodžio laisvę.

Jam paskelbtas nuosprendis išprovokavo pasipiktinimo bangą Ispanijoje. Palaikymą reperiui išsakė tokios žvaigždės, kaip režisierius Pedro Almodovaras (Pedras Almodovaras) ir Holivudo aktorius Javieras Bardemas (Chavjeras Bardemas).

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pasmerkė P. Haselio suėmimą ir sakė, kad reperio įkalinimas už dainų tekstus bei tviterio žinutes yra „neteisingas ir neproporcingas“.

Socialistų vadovaujama vyriausybė pareiškė dedanti pastangas, kad žodžio laisvės įstatymai taptų mažiau ribojančiais. Mažesnioji koalicijos partnerė, kairiojo sparno partija „Mes galime“ („Podemos“), antradienį paskelbė prašysianti suteikti reperiui malonę.

P. Haselio atvejis priminė kitą labai panašią bylą. 2018 metais reperis Miguelis Arenasas Beltranas (Migelis Arenasas Beltranas), geriau žinomas kaip Valtonycas (Valtonikas), pabėgo į Belgiją, kai buvo nuteistas dėl analogiškų kaltinimų.

Ispanija siekia jo ekstradicijos, tačiau Belgija atsisako išduoti reperį, nes teisės pažeidimai, už kuriuos jis buvo nuteistas, pagal Belgijos įstatymus nelaikomi nusikaltimu.

Valtonycas naujienų agentūrai  AFP sakė, jog jam „gėda ir pikta matyti, kaip elgiamasi su jo kolega už tai, kad jis daro tai, ką turi daryti menininkas – provokuoja“.

„Trumpizmo apraiškos“

Kol kas ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) tyli ir nekomentuoja P. Haselo bylos bei protestų, padidinusių nesutarimus jo socialistų ir „Podemos“ vyriausybėje. Pati „Podemos“ partija susikūrė iš prieš taupymo politiką protestavusio judėjimo „Indignados“, 2011 metais rengusio masines demonstracijas visoje Ispanijoje.

Ugnies linijoje atsidūrė „Podemos“ narys parlamente Pablo Echenique (Pablas Ečenikė), vykstant susirėmimams viešai paskelbęs apie savo paramą protestuotojams .

„Visokeriopai remiu jaunuosius antifašistus, gatvėse reikalaujančius teisingumo ir žodžio laisvės“, – parašė jis tviteryje.

Tačiau daugiausia pykčio sukėlė „Podemos“ lyderis ir vicepremjeras Pablo Iglesias (Pablas Iglesijas), sukritikavęs P. Haselio suėmimą ir suabejojęs Ispanijos demokratija.

„Reikia pašalinti Pablo Iglesias iš Ispanijos vyriausybės. Tai vienintelis būdas išsukti iš šio pavojingo kelio, kuriuo einame“, – sakė opozicinės Liaudies partijos frakcijos parlamente atstovė Cuca Gamarra (Kuka Gamara).

„(Socialistų partija) negali būti to, kas vyksta dabar... ir šio „Podemos“ lyderių trumpizmo, kurio apraiškas matome, bendrininkė“, – sakė ji televizijai RTVE, turėdamas galvoje buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trumpo) praeitą mėnesį paskelbtus raginimus savo rėmėjams šturmuoti Kapitolijų Vašingtone.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taaaip

na dabar tai jau sankcijos ir aurosajuzo didelis susirupinimas del taikaus protesto malsinimo ispanu valdziai garantuotas....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS