Ispanijos pareigūnai konfiskavo 2,7 tonos kokaino iš jachtos | Diena.lt

ISPANIJOS PAREIGŪNAI KONFISKAVO 2,7 TONOS KOKAINO IŠ JACHTOS

  • 0

Ispanijos policija iš į vakarus nuo Kanarų salų esančios jachtos konfiskavo beveik tris tonas kokaino ir sulaikė įtariamus Balkanų prekeivių gaujos narius, penktadienį pranešė Europolas.

Prieš aštuonias dienas į laivą įsiveržė sunkiai ginkluoti pareigūnai ir sulaikė du įgulos narius – ukrainietį ir čeką, o Serbijos policija suėmė keturis asmenis, tarp kurių buvo ir įtariamasis grupuotės lyderis.

Tyrimą dėl kartelio 2022 metų sausį pradėjo Belgrado policija.

„Tikslinė organizacija buvo įtariama organizavusi kelių tonų kokaino gabenimą iš Brazilijos į Europos Sąjungą“, – sakoma Hagoje įsikūrusio Europolo pareiškime.

Į vakarus nuo Gran Kanarijos salos Ispanijos valtimis ir kariniu laivu atplaukusi policija perėmė jachtą ir nustatė, kad joje buvo 2,7 tonos kokaino, paslėpto sportiniuose krepšiuose, pranešė Europolas.

Vienas pagrindinių nusikalstamo tinklo organizatorių yra Serbijos pilietis.

„Tyrėjai nustatė, kad vienas pagrindinių nusikalstamo tinklo organizatorių yra Serbijos pilietis“, – sakoma pranešime.

Jachta buvo sulaikyta tarptautiniuose vandenyse maždaug už 700 jūrmylių į vakarus nuo septynių salų salyno ir policija sulaikė du jos įgulos narius, sakoma Ispanijos nacionalinės policijos pranešime.

Pareigūnai taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti eilė sportinių krepšių su kokainu, rastų jachtoje.

Naudojosi šifruoto ryšio priemonėmis

Policija teigė, kad velkant į uostą jachta dėl prastos būklės nuskendo, ir pabrėžė, kad kontrabandininkų gaujos dažnai naudojasi pigesniais naudotais laivais, kad gautų kuo didesnį pelną.

Taip pat konfiskuoti du brangūs automobiliai, prabangūs laikrodžiai ir daugiau nei 550 000 eurų grynaisiais.

„Šie pagrindiniai narkotikų kartelio koordinatoriai organizavo krovinių gabenimo operacijas naudodamiesi šifruoto ryšio platformomis“, – sakė Europolas.

Teisėsauga naudojosi išardyto šifruoto telefono ryšio tinklo priemonėmis, tokiomis kaip „EncroChat“, „Sky EEC“ ir „Anom“, kad gautų precedento neturinčią informaciją apie kartelio veiklą.

Viena iš nustatytų tendencijų – svarbus vaidmuo, kurį pasaulinėje kokaino prekyboje atlieka nusikalstami tinklai, daugiausia sudaryti iš Balkanų regiono šalių piliečių.

„Viena iš nustatytų tendencijų – svarbus vaidmuo, kurį pasaulinėje kokaino prekyboje atlieka nusikalstami tinklai, daugiausia sudaryti iš Balkanų regiono šalių piliečių“, – sakė Europolas.

Praeitą penktadienį Ispanijos policijos ir muitinės pareigūnai paskelbė konfiskavę beveik 9,5 tonos kokaino iš Ekvadoro ir teigė, kad tai didžiausias iki šiol Ispanijoje konfiskuotas kiekis.

Ispanijos kaimynystė su Šiaurės Afrika, kuri yra pagrindinis hašišo šaltinis, ir glaudūs ryšiai su buvusiomis kolonijomis Lotynų Amerikoje, kuri yra pagrindinis kokaino gamybos regionas pasaulyje, pavertė šią šalį narkotikų kontrabandos į Europą centru.

Atliekant tyrimą kartu su Serbijos policija bendradarbiavo Brazilijos, Kroatijos, Prancūzijos, Lenkijos, Portugalijos, Slovėnijos ir Ispanijos tyrėjai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS