Išskirtinis interviu apie karą: ar po pralaimėjimo žlugtų V. Putino režimas? | Diena.lt

IŠSKIRTINIS INTERVIU APIE KARĄ: AR PO PRALAIMĖJIMO ŽLUGTŲ V. PUTINO REŽIMAS?

  • 0

Užpuldamas Ukrainą, Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas nė nenutuokė, į kokį karą įsivels ne tik su ukrainiečiais, bet ir Vakarų pasauliu. Tačiau net ir patyręs fiasko žaibiškame kare, Rusijos diktatorius iš nasrų Ukrainos dar nepaleidžia. Šio laida „Karštai su tv3.lt“ kels klausimą – kiek laiko truks karas ir ar po jo žlugs V. Putino režimas?

Apie tai studijoje diskutuos europarlamentarė Rasa Juknevičienė ir išskirtinis svečias – vienas didžiausių Rusijos opozicionierių, V. Putino režimo persekiojamas geriausias visų laikų šachmatininkas Garis Kasparovas.

Po pirmųjų Rusijos kariuomenės nesėkmių daugelis ėmė tikėti, kad ukrainiečiai gana greitai iš savo šalies išvys Rusijos karius. Tačiau tiek mūsų, tiek užsienio karo ekspertai ragina per anksti nesidžiaugti – Rusijos kariuomenė Ukrainoje gali įsitvirtinti ilgam, o atsiimti miestus bus sunku.

Anot G. Kasparavo, nors karas Ukrainoje trunka jau 3 mėnesius, Ukraina karo dar nelaimi, o V. Putinas jau nebegali jo laimėti – Rusijos kariuomenė vis dar turi pajėgumų ir tęsia riboto našumo pasirodymą. Tačiau matyti, kad karas krypsta Ukrainai palankia linkme.

„Karinis pralaimėjimas yra pirma būtina sąlyga, kad diktatūrą ištiktų krachas. V. Putino režimas – ne išimtis. Karas Ukrainoje yra susijęs su Ukrainos teritorijų išlaisvinimu, įskaitant ir Krymą, o pastarasis yra putiniško mito pagrindas. Diktatorius visada remiasi aplink save kuriamais mitais, o Krymo praradimas ir Ukrainos vėliava Sevastopolyje bus neįsivaizduojamas psichologinis lūžis Rusijoje. Ir kartu su taikomų sankcijų efektu, jau šį rudenį mes galime matyti labai rimtą socialinį ekonominį efektą, susijusį su žmonių nepasitenkinimu“, – sakys laidoje G. Kasparovas.

Karinis pralaimėjimas yra pirma būtina sąlyga, kad diktatūrą ištiktų krachas.

Su tuo sutiks ir R. Juknevičienė, kuri teigs, kad pabaigos pradžią Rusija patyrė pačią pirmą dieną, kai tik užpuolė Ukrainą. „Šį karą V. Putinas pats pasiskelbė prieš visus Vakarus, bet labiausiai – prieš pačią Rusiją, nes tokia Rusija neturi ateities. Po to, kada Ukraina atsilaikė ir Vakarai patikėjo, kad viskas per kelias dienas nesibaigs, šiandien esminis klausimas Vakaruose yra ar eiti iki galo ir padėti Ukrainai sutriuškinti tokią Rusiją, kokia ji yra dabar, ar vis dėlto ieškoti taikos bet kokia kaina“, – sakys ji.

Laidoje bus prisiminta ir Krymo aneksija – įsikišti Vakarams G. Kasparovas siūlė jau tada. Vis dėlto tuomet jo perspėjimai ir raginamai nesulaukė jokio dėmesio. Dabar Rusijos opozicionierius įsitikinęs, kad tą lėmė Vakarų įsivaizdavimas, jog V. Putinas – tarsi mafijos lyderis, iš kurio dar buvo galima tikėtis ir naudos.

„Tada matėme politikų sprendimus, kurie buvo blogi, nes pataikavimo kalba gerai veikia rinkėjus. Aš ne kartą girdėjau sakant: „Mano rinkėjai nesupras, jei aš kalbėsiu apie Rusijos sulaikymą“. Tai buvo procesas, kuris parodė lyderystės trūkumą. Bet ką mes matome dabar? Vakarų politikai pasikeitė, nes pasikeitė vieša nuomonė. Ukrainos herojiškumas ir tie siaubingi vaizdai iš okupuotų teritorijų viską pakeitė“, – sakys laidoje G. Kasparovas.

O štai dabartiniam karui, kaip laidoje sakys G. Kasparovas, Putinas ruošėsi daugybę laiko – juk pastaruosius aštuonerius metus jis nuolat kartodavo, kad Ukraina nėra normali valstybė/

„Paradoksas, kad tuo tikėjo ne visi ukrainiečiai, o Vakarai tęsė ir ignoravo atvirą, ideologinį, karinį ir politinį pasiruošimą. Bet Putinas apsiskaičiavo – jis negalėjo patikėti, kad Ukraina priešinsis.“

Pokalbis su G. Kasparovu – jau šiandien, laidoje „Karštai su tv3.lt“, 19.30 val. per TV3.

Gairės: Garis Kasparovas, Vladimiras Putinas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS